Как да успокоим бебето, ако се буди често: 6 стъпки за по-спокоен сън

бебе сън плач успокояване съвети

Установила съм, че на много майки им е казано да откликват веднага на плача на бебето си и никога да не го оставят да плаче. В това име един проблем. „Експертите“ забравят да ви кажат, че бебетата издават звуци насън. Те пъшкат, пръхтят, сумтят, примрънкват и дори плачат насън. Майките често тичат при мъничетата си при първия звук и грабват бебето си от креватчето му. Правих същото с първото ми бебе преди четиринайсет години и все още помня, че тя заспиваше в ръцете ми още преди да стигна до люлеещия се стол и да седна. Не знаех, че не е била наистина будна.

Първото, което трябва да направите, за да помогнете на бебето си да спи по-дълго, е да разберете разликата между спящите звуци и будните звуци. Не казвам да пренебрегвате истинския плач на бебето си, то може да се нуждае от вас и това е единственият начин да ви го покаже. Всъщност, когато чакате твърде дълго и то се разбуди напълно – плачещо и викащо, – ще му е много по-трудно после отново да заспи. Вместо това дръжте вратите на вашата и на неговата стая отворени или използвайте бебефон. Когато издаде някакъв звук, спрете. Слушайте. Изчакайте. Слушайки внимателно неговите звуци, вие ще започнете да правите разлика между сумтенето насън и звуците, означаващи: „Събуждам се и имам нужда от теб сега.“

Следващият примерен модел показва как продължителността и видът на помощта се съкращават. Това в никакъв случай не е точен план, вашият собствен метод може да бъде съвсем различен, но този ще ви разясни концепцията:

Първа фаза: успокоявайте го, докато бебето почти заспи

След като установите, че бебето ви наистина се е събудило, отидете и го вземете. Седнете на люлеещия се стол и го полюлейте, кърмете или дайте шише, но само докато очите му се затворят, сукането му се забави и започне да заспива. Опитайте се да не чакате, докато е напълно заспало. Станете с него на ръце и го люлейте или въртете нежно. Когато го оставяте на леглото му, задръжте ръцете си около него за няколко минути, поклащайки го нежно. (Да, това може да напряга гърба ви, но е само временно.) Бебето няма да усети разликата между скута ви и леглото, ако не го „стоварите“ рязко в него.

Имайте предвид, че когато спи във вас, вие се движите и дишате, а леглото е неподвижно и тихо. Затова лекото движение при прехвърлянето помага. Когато вече изглежда спокойно, внимателно измъкнете ръцете си изпод него. Ако се размърда, поставете ръка отгоре му; прошепнете ключовите си думи или пуснете успокояваща музика и го поклатете, потупайте или докосвайте нежно, докато заспи. Ако се събуди и се разплаче, вдигнете го и повторете всичко отначало. Може да се наложи да го направите два, три, четири, а може би пет пъти, но това е нормално – наистина. Ако вие или бебето се разстроите в някакъв момент, просто го сложете да спи по обичайния начин и зарежете плана засега. В крайна сметка то ще започне да се чувства по-комфортно с новия ритуал и ще започне да заспива така. Още ще зависи от вас да му помагате да заспива отново, но тъй като процесът на приспиване ще завършва в креватчето му, ще бъде с една стъпка по-близо до това да се научи да заспива само, когато се буди посред нощ.

Помнете, че правите промяна. Може да отнеме известно време, докато проработи, но това е по-добре от още една година или повече в ступор от недоспиване!

Когато почувствате, че новият ви ритуал работи, преминете към втора фаза.

Втора фаза: бебето е спокойно и сънено

Седнете на стола си и люлейте, кърмете или дайте шише на бебето, докато не притихне и не се унесе, но все още не спи. Пуснете музиката или звуците, които са сигнал за сън. Сложете го в креватчето, потупайте го или го галете и му повтаряйте ключовите си думи, докато заспи. Ако се събуди и се разплаче, вдигнете го и повторете всичко отначало. Може да се наложи да го направите два, три, четири, а може дори пет пъти, но това е нормално. Ако вие или бебето се разстроите в някакъв момент, просто го сложете да спи по обичайния начин. Както в първа фаза, то ще започне да се чувства по-комфортно с новия ритуал и ще започне да заспива. (Да, повтарям тази идея, важно е да си разрешите да спрете процеса за тази нощ по всяко време, ако не сработва. Пак ще забележите напредък с времето.)

Когато почувствате, че новият ви ритуал работи, преминете към трета фаза.

Трета фаза: успокояване без вдигане

Когато бебето ви започне да издава будни звуци, веднага отидете при него, но се опитайте да не го вдигате; вместо това пуснете музиката или звуците за успокоение, потупайте го, докоснете го или го обгърнете с ръце, сякаш го носите, докато не заспи. През това време повтаряйте ключовите си думи. Ако се събуди и се разплаче, върнете се отново към втора или дори първа фаза, но нека бъдат кратки. Повторете всичко отначало.

Когато усетите, че новият ви ритуал работи, преминете към четвърта фаза.

Четвърта фаза: успокояващи потупвания

Отидете веднага при бебето си, но се опитайте да не го вдигате. Пуснете много тихо музика или бял шум, потупайте го или го докоснете. Просто стойте до креватчето му и повтаряйте ключовите си думи. Ако се събуди и се разплаче, се върнете на трета фаза или дори на втора, но се опитайте да минете бързо през тях. Повторете всичко отначало. Когато усетите, че новият ви ритуал работи, преминете на пета фаза.

Пета фаза: успокойте бебето с думи

Отидете веднага в стаята на бебето и застанете на вратата. Експериментирайте, за да разберете дали е нужно да пуснете музика или успокояващи звуци. Повторете своите ключови думи. Ако се разбуди и се разплаче, се върнете към предишните фази, но се опитайте да преминете много бързо през тях. Повторете всичко отначало. Когато усетите, че новият ви ритуал работи, преминете към шеста фаза.

Шеста фаза: утешаване от външната страна на вратата

Отидете веднага до стаята на бебето, не влизайте, а останете на вратата, където то може да ви вижда, и му повтаряйте ключовите си думи. Ако се събуди и се разплаче, върнете се съм предишните фази, но се опитайте да преминете бързо през тях. Повторете всичко отначало.

Идеята е да правите малки, постепенни крачки към целта. Този пример не е план за действие за всяко бебе; по-скоро илюстрира идеята. Ще трябва да прегледате вашите ритуали за приспиване и да ги модифицирате леко на всеки няколко нощи, докато не постигнете целта си.

Имайте предвид, че фазите не са строго определени, непроменими стъпки.

Наблюдавайте бебето си. Бъдете в синхрон със собствените си чувства. Следвайте сърцето си. Променяйте плана си и бъдете гъвкави, докато преминавате през стъпките. Накрая ще постигнете каквото искате, стига постепенно да се движите към целта бебето ви да спи през цялата нощ без вас.

 

 

 

Откъс от книгата „Сън без плач“ на Елизабет Пантли, издателство „Изток-Запад“