Контрол и задържане на главичката на бебето – полезни съвети

В началото, през първите няколко месеца след раждането, родителите се фокусират върху физическото оцеляване на бебето и в много по-малка степен върху емоционалното му развитие. Основните процеси, кои то се наблюдават, са растеж и съзряване. Показатели за развитието, като наддаването на тегло и ръст, задържането на главата, уменията за хранене и овладяването на движения та на тялото, ни носят важна информация за адаптирането на детето към самостоятелния живот.
Better Writer Ad

Новородените дишат предимно през носа и дишането им зависи най-вече от движения та на диафрагмата, тъй като междуребрените им мускули са все още недоразвити. Ребрата им са по-хоризонтално разположени, а езикът е непропорционално голям спрямо устната кухина. Хранопроводът им е по-къси по-тесен от този на възрастния.

Гръбначният стълб е без характерните физиологични извивки. Евстахиевата тръба е по-скоро хоризонтално разположена.

Главата е по-голяма спрямо размерите на тялото и крайниците. Наблюдават се несрастнали кости на черепа и слаб неврологичен контрол върху движенията. Реакциите им се основават на рефлекторни отговори спрямо стимулите на външния свят. Неврологичният контрол върху моториката е все още слаб и недоразвит.

В следващите месеци, заедно с развитието на неврологичния контрол, някои от примитивните рефлекси угасват. Те са изпълнили своята роля за храненето и оцеляването на детето. Първичния рефлекторен отговор се интегрира в планирания моторен отговор на дразненията отвън. Реакциите към сетивните дразнители вече са по-зрели и до голяма степен управляеми.

Контрол и задържане на главата на бебето

Един от важните показатели за добро физическо развитие на бебето е контролът на главата. След раждането ще се наложи внимателно да придържате главата на бебето, тъй като то все още не може да я за държи само. В края на първия месец, очаквано, детето ще повдига глава за няколко секунди.

През втория и третия месец очакваме да може да повдига главата си на 45 градуса. През четвъртия месец от живота около 95% от здравите доносени деца могат да задържат главата си  изправена самостоятелно. Контролът на главата е важен маркер не само за физическото развитие на детето, но и за развитието и съзряването на нервната му система. Всяко отклонение от очакваното време за изява на определени показатели за развитие в периода на първата година може да бъде сигнал за изоставане в развитието и затова е важно да проследяваме растежа на бебето с голямо внимание.

За да осигурите оптимално физическо развитие на детето в първите месеци от живота му, включете в ежедневния режим на отглеждане и време за стоеж по корем. Бебетата прекарват голяма част от времето си в сън, като в началото се будят само за да се хранят. Впоследствие удобствата, кои то им осигуряваме, като шезлонги, седалки, бебешки фотьойли и лежащи колички, също изискват да са в позиция легнали по гръб. Мислите ли, че можете да имате добре развити мускули на гърба и корема, докато си лежите по гръб на дивана? Не?

Е, и бебетата не могат. Ако детето ви прекарва достатъчно време по корем шийната, раменната, гръдната и коремната мускулатура ще се развият добре, кое то ще му позволи не само да има добър контрол на главата, но впоследствие ще способства и за развитие на уменията му за повдигане, обръщане, пълзене, седеж, изправяне и ходене.

Как се прави?

Някои родители се отказват от поставянето на бебето по корем заради плача и недоволството, но ако започнете от времето веднага след раждането – то ще свикне с тази позиция и няма да протестира толкова много. В първите дни е достатъчно да поставяте детето по корем върху вашето тяло в такава позиция, че при опит да повдигне глава да може да види лицето ви. Седнете удобно и леко наведени назад, така че да се образува ъгъл от 45 градуса между вашето тяло и стола.

През втората седмица можете внимателно да поставите детето по корем върху краката си. Седнете удобно и застанете в позиция, в коя то краката ви са с ъгъл от 90 градуса при коленете. Можете леко да движите крака в посока ляво-дясно и да погалите гърба на бебето, за да го накарате да се чувства максимално комфортно.

Друга популярна поза е поставянето на детето по корем върху ръката на родителя. Придържайте тялото му с ръка отдолу и го долепете странично до вас, така че да се чувства достатъчно стабилно. През втория месец можете да поставите детето върху килимче или любимо одеяло на пода.

За да се за държи по-добре – поставете ръцете му в позиция: рамене плътно до тялото, подпряно на лакти и с длани, кои то образуват здрава, основа като обхващат срещуположния лакът. Възможно е на бебето да не му е особено приятно, защото позата е доста изморителна. Застанете на пода, така че детето да може да вижда лицето ви. За да има стимул да се за държи в тази поза, можете да му изпеете песничка, да му говорите или да му покажете интригуваща играчка. Ако след няколко дни детето ви все още не се чувства комфортно да бъде по корем, можете да подложите навита на руло кърпа или ниска, продълговата възглавничка непосредствено на нивото на гърдите му.

В началото бебето ще се изморява много бързо, но с развитието на мускулатурата ще започне да се задържа в позиция по корем за няколко минути. Постепенно увеличавайте времето за стоеж по корем до достигане на час-два на ден. Като допълнителна подкрепа за растежа е препоръчително да намалите времето, в кое то лежи будно по гръб в: легло, детска количка, шезлонг или фотьойл. Оставяйте интервал от 45 минути до час след храненето и изберете момент, когато е будно, за да поставите бебето по корем.

Из книгата „Умно бебе” от Ива Александрова (издателство Ciela)

Вижте още:

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

Двигателно развитие на бебето: сядането

Гимнастика за бебета от 1 до 6 месеца

Температурата в стаята на бебето – важни съвети към майките