Първостепенните правила на метода „Монтесори“

За деца под 6-годишна възраст в Монтесори средата има едно първостепенно правило: не правиш нещо, с което да се нараниш, да нараниш другите или средата. Да имаш такова просто правило, започнало неемоционално, постепенно позволява на малките деца да разберат правилата и да ги приемат. Това заяви в интервю за „Детски Дневник” Джудит Орайън, директор „Обучения“ на Association Montessori Internationale (AMI). Тя обучава учители в детски ясли и градини по целия свят и е един от световните авторитети за възрастта от 0 до 6-годишна възраст.

Според Орайън, винаги трябва да има последствия, когато детето избира да не следва правилата, структурата. Това означава, че за определен период трябва да му бъде забранено да работи с определени материали.

Между 3-та и 6-та година на децата се дава информация за това как да се държат възпитано, как да действат, какво да казват в определени социални ситуации. Създаваме малки сцени, в които децата играят роли и действат извън приетото добро поведение в определени социални ситуации. Например в градския транспорт демонстрираме как да предложим място на възрастен човек, на бременна жена, на човек с дете; обясняваме и практикуваме поздрави и други учтивости”, допълва тя.

Именно във възрастта между 3 и 6 години можем да обсъждаме с децата как да използват думите, за да решават конфликти, вместо да действат чрез шамари и други силови методи, смята експертът.

Друг важен фактор, с който родителите трябва да се съобразят, е подражанието, съветва Орайън и допълва: „Децата ни наблюдават, за да научат нашите движения, те ни слушат, за да научат езика, на който говорим. Те наблюдават как работим и веднъж, след като автоматизираните им умения се развият, искат да работят както работим ние, да правят нещата, които правим ние, започвайки от нещо толкова простичко като храненето, обличането, къпането и след това се насочват към всички дейности, които правим всеки ден: готвим, слагаме масата, сгъваме прането, поливаме растенията, храним животните, чистим…

Според нея, децата под 6-годишна възраст се забавляват да извършват, дейности свързани с домакинската работа. Ако им се дава подкрепа по отношение на уреди и прибори, които да използват, малките деца ще работят неуморно заедно с нас.

Вижте още:

Занимания по метода Монтесори – избор на Монтесори материали

Занимания с вода и насипни материали по метода „Монтесори“

Монтесори принципи за добро възпитание

Златните правила за възпитание на детето на Мария Монтесори