Как бабите и дядовците несъзнателно вредят на децата

Като се започне от войната за шоколадите, вафлите и желираните бонбони и се стигне до облеклото и възпитателните методи, майките и бабите не винаги са на едно мнение.

Как обаче се отразява това на децата? Мащабно изследване на Университета в Глазгоу, Шотландия, стигна до извода, че възрастните роднини съвсем неволно и добронамерено вредят на малките си наследници като системно им позволяват да ядат вредни “лакомства” и като ги глезят прекалено много. 

Купуването на неприемливи храни за родителите от страна на бабите и дядовците обаче не изчерпва проблема, споделят авторите на изследването. Според тях, възрастните често лишават децата от физическо натоварване, за да ги предпазят от наранявания и “за да не се изпотят”, пише английският вестник The Telegraph. Също така, често ги навличат с твърде много дрехи, обсебени от страха от простуда, което има негативен ефект върху закаляването и прави децата по-податливи към простудни заболявания.

Изводите на проучване са резултат от обобщение на общо 56 независими изследвания на учени от различни страни. Те недвусмислено сочат, че това поведение на бабите и дядовците предразполага внуците към наднормено тегло и по-слаб имунитет в бъдеще.

В доклада се казва: “Бабата и дядото, опитвайки се да угодят на малките деца, са склонни да им дават храни, които не само, че не са полезни, но са доказано вредни. Дори и при най-малкия намек за проблясък на гняв от страна на детето, бабата вади от шкафа кутия с бонбони, вафли или буркан със сладко,  само и само “мир да има”.

За 44% от децата във Великобритания се грижат баби и дядовци, сочи проучването. В България няма няма данни, но почти сигурно е, че процентът е доста по-висок, пише trud.bg. Според психолози това самосъзнателно поведение, особено на бабата, е заради желанието да бъде необходима и уважавана. Като дава любов, бабата иска да получи същото в замяна. Обсебващото възпитание на някои възрастни е продукт от липсата на внимание от страна на собствените им деца. В своя внук те виждат източник на безпристрастна любов, от която се нуждаят толкова много. Най-простата препоръка е децата да се отглеждат от бабите и дядовците само при условие, че те ще се съобразят с режима, наложен от родителите.

 

Вижте още:

Отглеждането на деца – през погледа на мама и татко и този на баба и дядо

9-те типа баби и техните особености

Семейните кавги разболяват децата

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки