9-те типа баби и техните особености

забавна баба

 


1. Бабата, при която всичко е позволено

Тази баба е любимка на внуците, но в същото време може да изнерви до краен предел родителите. При нея е разрешено това, което при мама е забранено и всичко се дължи на неспособността й да казва „Не”. При този тип баба могат да се случат куп иначе недопустими неща като скачане по дивана, ядене точно преди лягане, похапване на желирани бонбони и задоволяване на всяка прищявка.

 

2. Бабата „Три ката дрехи”

„Миткооо, ела да ти сложа жилеткатаа, ще настинеш!” Ако чувате провиквания от този тип от някоя баба, то тя вероятно принадлежи именно към тази група. За нея е важно детето да е облечено с няколко ката дрехи, без значение дали е средата на август. Страхът от простуда преследва този тип баба като жив дявол и никой не е в състояние да я разубеди, че закаляването всъщност е нещо полезно.

 

3. Бабата „Втора майка”

Бабата от този тип може да ви извади от равновесие, особено, ако сте родител отскоро. Желанието й да влезе в ролята на майка и да ви обясни „как се случват нещата” е толкова досадно, че ви е нужна солидна доза търпение или… чаша вино. Като нищо ще чуете този тип баба да говори на своето внуче като майка „Хайде, маме, тръгваме” или „На маминка детето”. Не ви остава нищо друго, освен да се примирите и да си повтаряте „и това ще мине”.

 

4. Заетата баба

Тя от своя страна винаги е „заета” и то точно тогава, когато я помолите да гледа детето или да ви помогне в нещо. Заетата баба сякаш не си пада много по отглеждането на внуци, но пък всичко това може да се дължи на страх, че няма да се справи или че нещата ще се объркат.

 

5. Бабата „Внучето е гладно”

Е, тази баба си е истински кулинарен факир, но по-важното е, че според нея детето все не си е дояло и е вечно е гладно. Ще я видите как обикаля стаята с лъжица в ръка, гонейки хлапетата, които искат, не искат, трябва да похапнат за пореден път. Добрата новина е, че тази баба никога няма да сготви посредствена храна и всичко ще е направено с много любов, макар и в ненужни количества.

 

6. Модерната баба

Нея май изобщо не трябва да я наричаме „баба”. Тя предпочита да я назовават по име, а разни клишета, които принадлежат към останалите категории, хич не са й по вкуса. Тя е активна, широкоскроена, облечена съвременно и съвсем не би се водила по разни остарели „бабини” правила за отглеждане на внуци.

 

7. Крещящата баба

Тази баба е толкова гръмогласна в крясъците си, че може да я чуете на километри разстояние. И това не е защото е крайно изнервен и избухлив човек, просто вече е изпаднала в тотална безизходица, след като внуците са й се качили на главата.

 

8. Забавната баба

Забавната баба няма как да не е любима на своите внуци, независимо дали са от мъжки или от женски пол. За нея игрите и веселието са цел номер едно и с радост ще пълзи по пода, ще играе на дама и ще участва в занимания, които за мнозина са детински и неприсъщи.

 

9. Спортната баба

Тази баба няма умора, да знаете! Станала е рано-рано за тичане в парка, а след това е готова за преход в планината. Ако детето ви е при нея, със сигурност няма да стои вкъщи, да гледа детски или да бездейства. Тя ще го включи в своите спортни мероприятия и това ще е не само забавно, но и полезно занимание.

 

Е, мили баби – дано някоя от вас не се засегне, защото целта ни беше да ви развеселим. Ние знаем колко безценен помощник сте за нас, вечно заетите и забързани родители. А и да не забравяме, че като нищо след време днешните майки ще са заели челно място в някоя от споменатите категории „баби” и без да се усетят ще започнат да повтарят това, което преди не им е било съвсем по вкуса 🙂 .

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

10-те типа майки на детската площадка

С три деца на море – изживяването в цифри

С малки деца у дома и навън – наръчник за оцеляване

Как се става баща-мечта: ето как!