Какво чувстват децата, когато трябва да споделят вещите и играчките си?

деца, споделят, играчки, споделяне

Още от малки учим децата си, че е важно да споделят вещите си, често дори сме притеснени, ако детето отказва да даде играчката си на своето приятелче.


Какво обаче се случва с децата, когато трябва да вземат решение дали да споделят своите вещи?

В ново проучване, немски учени от университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен стигат до извода, че едно тригодишно дете може да съпреживее чувствата на друго дете и да се нагажда според тях.

Какво означава това?

Дори и много да иска да запази своята играчка за себе си, детето на тази възраст в много случаи е способно да изпитва състрадание, ако види, че друго дете се натъжава от отказа му. Често това кара малките да преосмислят решението си и да се разделят с така любимата вещ.

Изследването показва, че децата са способни на емпатия още на три години, която впоследствие служи за формирането на ценностната им система.

Двамата професори, които водели проучването, питали децата какво биха почувствали, ако някой им откаже да сподели своята вещ, също и какво според тях чувстват другите деца, ако те не им дадат нищо.

Резултатите показват, че малчуганите, които осъзнават, че другите деца могат да се почувстват зле, ако не им споделят своите вещи, са много по-щедри и емпатични към останалите.

В изследването са участвали 82 деца на възраст между 3 и 6 години, като изненадващото от проучванията е, че дори и 3-годишните лесно можели да предвидят как биха се чувствали останалите, ако бъдат пренебрегнати и изолирани.

Проблем ли е, ако детето не споделя своите вещи?

Според някои психолози, родителите не бива да са твърде взискателни към децата, ако те не желаят да споделят играчката си, особено в толкова ранна възраст. Мотивите са, че въпреки всичко, децата са социално незрели. Родителите не бива да тълкуват това като асоциално поведение, а по-скоро да се опитват да помогнат в осмислянето на ситуацията. Грешка е, ако започнете да изолирате детето си, за да избегнете тези прояви, които вероятно ви се струват доста егоистички. Да накажете детето също не е от полза, това само ще го обърка още повече, тъй като в неговото поведение не е вложена зла умисъл.

 

Вижте още:

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

20 важни неща, на които да научим детето си

Палавите деца – какво трябва да знаем?

Мрънкането при децата – как да се справим?