8 неща, от които всяко дете се нуждае

майка дете разговор

  1. Любов и прегръдки

Целувките и прегръдките помагат на децата да се чувстват сигурни и ги утешават. Погрешно е да се смята, че дете, което често е обсипвано с ласки, ще се разглези. Особено във възрастта до четири години децата имат нужда от нежност точно толкова, колкото от храна и вода. Бебетата и малките деца обичат игри, свързани с боричкане и физически контакт, с това да са в скута ви и да усещат близостта с родителя.

По-големите деца се нуждаят от много обич, която да им покаже, че родителят е загрижен за тях. Можете да направите това с прегръдка за „лека нощ“, целувка и потупване по рамото. Прегърнете детето си, докато четете заедно книга или докато гледате телевизия. Тези на пръв поглед незначителни неща са от ключово значение за малчуганите.

 

  1. Признание и похвала

Не пестете похвалите си, когато детето ви се е справило добре. Ако то е изкарало добра оценка или е спечелило състезание, а види, че вие не сте обърнали внимание, това ще му подейства демотивиращо. Някои родители съвсем умишлено не показват, че се гордеят с децата си, защото се страхуват, че по този начин ще ги направят надменни и с прекалено самочувствие. Разбира се – прекаленото хвалене и другата крайност, от която също няма полза. Тук е нужна златната среда, която всеки родител трябва да съумее да открие.

 

  1. Усмивка от мама и татко

Има редица изследвания, които показват, че още от най-ранна възраст децата попиват емоциите на своите родители и най-вече на своята майка. Бебето, чиято майка му се усмихва често през деня, много по-бързо започва да проявява същите емоции. Както е казал Шиничи Сузуки – „Децата се учат да се усмихват от родителите си“. Колкото по-щастливи и позитивни сте вие, толкова по-голям е шансът и вашето дете да се чувства по този начин. Усмихвайки се, вие показвате на детето, че се радвате на неговата компания и това ви прави щастливи.

 

  1. Сигурност и безопасност

Децата, които не се чувстват в безопасност, много по-често са тревожни и недоволни. Това може да повлияе на тяхното здраве и живот. Но когато те се уверят, че могат да се доверят на възрастните около себе си, това им помага да растат щастливи, здрави и да се радват на света. Приемете, че за едно съвсем малко дете е от жизненоважно значение да се чувства защитено – физически и емоционално. Не случайно то търси близостта с майката и това го успокоява.

 

  1. Разговори

Хубаво е да разговаряте с детето си още от момента, в който то се роди. Дори според някои изследователи това може да започне още по време на бременността. Нежният глас на майката помага на детето да се чувства спокойно и сигурно. В периода на проговарянето това е от ключово значение, защото дори и пасивни реципиенти, децата по-лесно усвояват речта, ако им се говори и имате с тях визуален контакт, за да виждат устните ви.

При по-големите деца, разговорът с родителя е основно средство за създаване на здрава връзка и доверие. Дори и да сте заети и уморени, отделяйте време всеки ден, за да поговорите с детето.

6. Изслушване

Освен да им говорим, децата имат нужда и да ги изслушваме. Това означава не просто да ги чуваме и слушаме, а наистина да проявяваме интерес към техните мисли и вълнения. Когато децата пораснат и са по-способни да използват думите като изразни средства, те ще ви засипват с въпроси. Не пропускайте да отговорите на всеки от тях, колкото и досадно да ви се струва. Изслушвайте историите им – това как е минал денят им, какво им е направило впечатление. Не ги прекъсвайте, когато говорят, така ще им дадете пример.

 

7. Да научава нови неща

Първият и най-важен учител за детето е неговият родител. Ето защо, още от най-ранно детство се постарайте да добавяте някакво ново знание или умение, което да ми предадете. Това включва и най-дребните неща – от учтивото общуване с думи като „моля“ и „благодаря“ през творчески занимания, свързани с рисуване и музика. След време ще видите резултата от всичко това и как детето несъзнателно попива информацията, която му давате, стига тя да е поднесена интересно и под формата на игра.

 

8. Разбиране и подкрепа

Всички тези неща не биха били достатъчни без нужното разбиране и подкрепа. Винаги е добре да знаем, че подкрепата е важна, но тя не бива да прераства в разглезване.Нека детето знае, че сте на негова страна, което обаче не означава да вдигнете скандал на учителката му, че му е направила забележка, защото не си е написало домашните. В същото време няма нищо по-лошо за едно дете да усеща, че каквото и да направи, родителят му ще го критикува и че няма да заеме неговата страна.

И помнете – когато се чудите как да постъпите с детето си, винаги си спомняйте за своето собствено детство – това какво ви е липсвало, какво ви е наранявало и какво ви е карало да се чувствате истински обичани и щастливи.

 

Вижте още:

7 обиди, които децата трудно прощават на родителите си

Как да отгледаме момче, което се отнася с уважение към жените?

Полезна ли е думата „НЕ“ и как да поставим ефективни граници на детето

Възпитание с шамари? Не, благодаря!