Виковете и агресията разболяват децата

Прекалено строгото възпитание, виковете и агресията, създават хроничен стрес за децата

наказание дете родител

Ако родителите крещят постоянно на децата си, това може да доведе до сериозни последствия, които могат да се отразят на тяхното физическо състояние и да доведат дори до затлъстяване. До този извод достигнаха учените от университета в американския щат Айова, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус“. „Грубостта във възпитателния процес води до здравни проблеми“, заяви водещият изследването професор Томас Шефилд. Той е провел експеримент, в който са участвали 451 12-годишни деца и родителите им. Учените са наблюдавали комуникацията в семействата в течение на няколко години, докато децата не достигат до 20-годишна възраст.

На родителите им е била оценка за проявената грубост – физическата агресия, заплахите, принуждаването за извършването на дейности от страна на детето, егоистичност или повишаване на гласа. След експеримента децата са преминали изследване на физическото си състояние.

Шефилд подчертава, че прекалено строгото възпитание създава хроничен стрес за децата а последствията от него могат да се проявяват дори и когато пораснат. Стресовото възпитание може да окаже ефект върху развиващия се мозък на детето.

Изследователите показват, че сред негативните последствия присъстват хормонален дисбаланс, възпалителните процеси и проблеми със сърдечно-съдовата активност.

„Родителите не трябва да бъдат сурови. Ако искаме да сме сигурни, че децата ни ще бъдат здрави, най-добре е да се избягват жестокостите“, заяви Шефилд.