Уникален проект – детски град на професиите в Москва

Мастерславл1

Попитайте всяко дете какво иска да стане като порасне и ще получите списък с минимум пет точки. Актьор, лекар, космонавт, пилот или просто милионер – всички тези професии и призвания живеят в главата на днешния малчуган. Когато обаче дойде време за реален избор, мнозина изпадат в задънена улица. Създателят на детския град на професиите „Мастерславл” Виталий Сурвило решава да помогне на малките московчани да осъзнаят каква професия действително желаят да получат. С проекта си на стойност 11,5 млн. евро предприемачът превръща детските мечти в реалност. В уникалния център малчуганите могат без проблем за един ден да станат големи и да пробват какво е да си лекар, учител и дори пожарникар.

Сурвило има 4 деца. Сравнявайки своето детство с манията по технологични джаджи на синовете си, бизнесменът разбира, че трябва да спаси бъдещето поколение от виртуалната реалност, пише сп. „Профил”. Изучавайки пазара на подобни услуги, предприемачът се натъква на мексиканския проект Kidzania, който в този момент открива свое испанско представителство. За да спести време, Виталий решава да купи от фирмата правата и да работи под нейната марка. Преговорите обаче не дават резултат и Сурвило решава сам да осъществи проекта си. „Освен това мексиканският формат не ме устройваше напълно. Просто да се повозиш в кола с буркан или да облечеш лекарски халат – не това искам да дам на децата. В края на деня малчуганите трябва да почувстват, че са научили нещо полезно”, разказва бизнесменът пред изданието.

Мастерславл2За да събере необходимите му почти 12 млн. евро, Виталий се придържа към класическата система на трите F: family, friends, fools (семейство, приятели, глупаци). Първите два ресурса помогнали сериозно, но с последната група от т.нар. ентусиасти се оказало по-трудно. Сурвило много разчитал на големите държавни и частни компании, които биха искали да монтират свои цехове в Града на професиите и да учат децата на своите професии. Желаещите обаче се оказали малко. Първият „спонсор” на „Мастерславл” станала банката „Сбербанк”. „Спонсорите сами оформят своя тематичен кът и наемат аниматори, с което финансовите им задължения към детския град се изчерпват”, обяснява предприемачът. По думите му в замяна дарителите получават много повече. „Дечурлигата за дълго фиксират в паметта си всички картинки и наименования. И ако като малък малчуганът е „работил” като механик в Chevrolet или Citroen, или продавач в супермаркета „Азбука на вкуса”, то, когато порасне, с голяма вероятност подсъзнателно ще избере именно тези марки”, категоричен е Виталий.

Мастерславл4„Мастерславл” е разположен върху площ от 6000 кв. метра и е отворен за деца на възраст от 5 до 15 години. Заниманията в отделните кътове се провеждат в групи от по 4-6 души. За едно посещение момичетата и момчетата могат да влязат максимум в 6 различни професионални роли. „Работният ден” на детето започва с екскурзия с „вълшебния” влак, който го закарва в първия пункт на назначение – „Сбербанк”. Там бъдещият майстор получава паспорт на гражданин на „Мастерславл” и местна валута – златни таланти, срещу които може да придобие навици в различни области. След това всеки посетител трябва да реши на какво иска да се научи и да се запише на един от 67-те майсторски класове. Хлапето трябва добре да обмисли избора си, защото когато отпуснатите му пари свършат, то трябва да започне да „печели” със собствен труд – като мияч на коли или пък като детегледачка. Заниманията протичат по различни сценарии – във всеки кът има по 5-6 варианта за развитие на събитията, обяснява основателят на градчето.

Мастерславл3Бъдещите пожарникари, например, след сигнала за тревога в пълна екипировка се спускат по пожарната тръба и се разделят на три групи. Най-малките отиват да свалят котето от дървото, малко по-големите гасят бутафорния пожар, а юношите се отправят към зоната на разрушението, където започват да търсят оцелели от пожара и дори устройват т.нар. минута тишина, за да чуят има ли живи под руините. След това извличат изпод развалините манекен, на когото оказват първа помощ.

Онези, които са избрали професията на електроинженер, научават как токът тече по кабелите и по каква причина свети крушката. И в този цех има сценарий за тревога, когато целият град остава без ток. С помощта на резервни генератори подаването на електроенергия се възстановява, а бригадата инженери се отправят към мястото на аварията. „Специалистите” отиват в станцията с излезлия от строя трансформатор и след извършения ремонт картата на града отново светва.

Всяко дете може да влезе и в ролята още на лекар, ветеринар, продавач, моделиер, актьор, шофьор, строител, писател, музикант, водопроводчик. От „Мастерславл” обясняват, че няма никакви ограничения – момичетата, например, с удоволствие поставят паркет, а момчетата – сменят пелени на куклите.

Мастерславл5Освен професионалните кътове в градчето работят и 4 целеви програми – по финансова грамотност, демографска програма, здравословен начин на живот и защита на руския език. В рамките на последната програма в градчето е монтирана инсталация с плакати, върху които са написани английските думи, които често се използват, но имат руски синоними. „Ето например не мога да разбера защо упорито наричаме летеца пилот?”, недоумява Виталий. Идеята за „Мастерславл” се ражда през 2009 г., но Сурвило успява да открие градчето едва в края на миналата година. Той планира да възвърне инвестицията си до 2020 г. Дневно градчето приема между 700 и 800 деца, като капацитетът му е 2500 души, пише „Профил”.

Автор: Мила Кудрина, кореспондент на в-к Монитор в Москва

 

Вижте още:

Детско съчинение, което ще ви накара да се усмихнете

Валдорфската педагогика – какво представлява и какви са предимствата й?

Училище на бъдещето отвори врати във Финландия

С малки деца у дома и навън – наръчник за оцеляване