Защо малките деца се страхуват от къпането и съвети как да се справим

Появата на страх от водата и къпането се среща често при децата от 1 до 3-4 години. Този страх като че ли идва ненадейно, изведнъж. Родителите изпадат в недоумение как така бебето им до вчера е обожавало водата и се е радвало на плацикането във ваничката, а сега плаче и започва да се дърпа още докато му събличат дрешките, за да го къпят. Защо става така и какви са причините за този страх у малкото дете? Защо като бебе не се страхуваше се питат родителите, а сега къпането се превръща в драма и проблем? Дали пък не е каприз без конкретна причина? И как да реагираме – да го изкъпем ли насила или да пропуснем банята днес, а може би и утре?

Какви са причините за страха от водата и къпането?

За да решим какво да предприемам, най-напред трябва да се опитаме да си обясним поведението на нашето мъниче. Има различни причини, поради които детето развива страх от водата, повечето от тях са напълно основателни от негова гледна точка. Ето някои от тях:

Неприятно преживяване свързано с къпането

Всяка инцидент в банята, включително и по-дребни случки, които са причинили по някакъв начин дискомфорт на детето, може да са станали причина за страха му от водата и къпането. Може да става въпрос за удар в нещо или подхлъзване, докато хлапето се е опитвало да стане или да седне, за поглъщане или задавяне с вода, за случайно заливане с гореща или твърде студена вода или просто за попадане на сапун в очите или стичане на пяна по лицето. Всичко това може да е уплашило детето повече или по-малко и то вече свързва банята с тази неприятна случка.


Тъмнината и водата

Когато водата се стича по лицето на малкото дете, то по инстинкт затваря. При това негово действие изведнъж става тъмно, то вече не вижда майка си или близкият човек, който го къпе, освен това е голо, от което се чувства още по-беззащитно и несигурно. Да не забравяме, че в банята има и ехо – това прави звуците и шумовете около него още по-страшни. Когато към всичко това се прибави и стичащата се по лицето вода, която може да влезе в носа, устата, очите и ушите на мъничето, усещането става силно неприятно и даже отблъскващо.

Внезапно осъзнаване на заобикалящата го среда

Според специалисти след излизане от бебешката възраст малките деца започват да осъзнават процеси и явления от заобикалящата ги среда. Това е възможна причина у тях да се събуди страх не от самата вода, а от сифона или от ваната. Хлапето наблюдава как водата изтича в канала и чува бълбукащ звук – и двете са доста плашещи. А може и да си представи, че сифонът ще засмуче и него. Това вече е не просто страшно, а ужасяващо. На същия принцип, ваната в банята може да изглежда огромна, смущаваща и опасна за едно малко дете.

Негативно отношение към водата от страна на родителя

Като родители понякога не се замисляме какви послания отправяме към децата си с някои наши реакции. А малките човечета ни наблюдават и запомнят това, което правим. Много често, ако детето случайно разлее вода и се намокри, ние се ядосваме и даже го сгълчаваме. Когато завали дъжд, бързаме да се приберем вкъщи – отново за да не се намокрим. Ако пък сме с мъничето, още повече се стараем да не капне и капка върху него. Реакциите ни когато хлапетата нагазват в локва пък са още по-драстични. Нашето поведение в тези случаи със сигурност оказва влияние върху детето и може да формира у него негативно отношение към всякакъв вид вода.

Раздразнения по кожата на детето

Причина за страха от водата и нежеланието за къпане може да се окаже и раздразнение по кожата на детето, което я прави твърде чувствителна към водата. Ако мъничето има обриви или ранички по тялото, които се раздразват при контакт с водата, съвсем естествено е то да изпитва дискомфорт и дори болка при къпане. От там може да идва и страхът от банята.

Как да се справим?

Възможно ли е детето да преодолее уплахата си? И как да му помогнем да се освободи от страха и да приема къпането без притеснение? Специалистите съветват в никакъв случай да не използваме принуда и да го вкарваме в банята насила. Вместо това е добре да измислим начин да направим това негово преживяване по-малко травмиращо и да му дадем възможност да го приеме.

Опитът показва, че има някои полезни неща, които можем да направим. Ето няколко съвета:
 • Поставяйте постелки за баня във ваната, ако къпете детето там, или извън нея, за да предотвратите подхлъзване.
 • Ако хлапето се страхува от подхлъзване, нека винаги да влиза в банята с джапанки.
 • Винаги пробвайте водата преди да започне къпането, за да се уверите, че не е нито гореща, нито прекалено студена, а с точната температура.
 • За да предпазите детето от удар в кранчето, покрийте го с нещо, например с хавлиена кърпа.
 • Ако детето се страхува само от миенето на косата, може да използвате пластмасова козирка или очила за плуване, за да не навлиза сапун в очите му.
 • Използвайте специален детски шампоан „без сълзи“, който не люти и не дразни очите.
 • Бързо избърсвайте водата от лицето на детето, за да не се задави с нея.
 • Ако мъничето се страхува от миенето на косата, а тя е дълга – намалете дължината, за да може по-бързо да приключвате с миенето й.
 • Не къпете детето под душа, ако то се страхува от течащата вода или от сифона. Напълнете ваната с вода и му дайте време да свикне с нея преди да го потопите.
 • Пробвайте с по-малък съд, ако детето се бои да стъпи в голямата вана: леген, ваничка за новородено, дори детски басейн може да се окажат по-малко плашещи.
 • Не прекалявайте с количеството на водата във ваната или в друг съд – напълнете само толкова, колкото ви е необходимо.
 • Ако ситуацията е обратна и хлапето се страхува и от ваната, и от по-малки съдове, пълни с вода, пробвайте да го изкъпете с вас под душа. Не забравяйте да проверите налягането и бъдете една идея по-внимателни, защото мократа гола кожа не мъничето е много хлъзгава.
 • Внесете разнообразие като се смените с другия родител, който обикновено не къпе детето или с друг близък, на когото то има доверие – например баба. Пробвайте и да промените времето за баня.
 • Къпете хлапето с по-голям брат или сестра, ако и другото дете е в подходяща възраст. Това също е тактика за отвличане на вниманието и за показване на това, че водата е безопасна.
 • За да демонстрирате, че няма нищо страшно във водата и в къпането, наплискайте себе си с вода.
 • Поставете цветни гумени играчки във ваната първоначално без да има вода в нея, а след това постепенно я напълнете, докато детето в вътре.
 • Ако мъничето има любима играчка (подходяща да се потопи във вода), „изкъпете“ първо нея и след това предложете и на детето да се присъедини. Ако обаче това причини разстройване и повече сълзи и протести, приложете друг подход.
 • Изпитан метод за привличане на интереса на детето са сапунените мехури. Ако грабнат вниманието му, включете и някой друг, който да продължи да ги прави – другият родител, по-големи брат или сестра, а вие внимателно започнете да го къпете.
 • Включете в къпането пластмасови бутилки и чаши, които детето да пълни и изпразва, превърнете го в игра, която да го разсее от страха му. Други полезни играчки в случая могат да бъдат водните пистолети и детските лейки.
 • Не предлагайте на детето да се къпе, когато е гладно или много уморено. Така банята ще му се стори още по-неприятно място.
 • Никога не наказвайте хлапето си като го затваряте в банята или на тъмно.
 • Не лъжете детето, че няма да го къпете.
 • В никакъв случай не го поливайте със силна струя вода.
 • Може да пробвате да „помирите“ детето с водата като го запишете на плуване. Ако ви се струва, че е хлапето ви е твърде малко, намерете плуване за родители и деца заедно. И на двете места треньорите обикновено имат специален подход към децата, а и е много вероятно гледката на други деца, забавляващи се в басейна, да се окаже терапевтична за вашия мъник.

И не на последно място: бъдете търпеливи – това е от ключово значение в опитите да се справите с този вид детски страх. Всички знаем колко в важна хигиената и каква е ролята на къпането въобще в развитието на детето, по това две мнения няма. Но внимавайте докато се борите да го изкъпете и след дълги увещания, сълзи и протести, да не се подадете на собствения си афект и да го „замъкнете“ в банята насила. Това ще причини голям стрес – най-вече на детето, така и на вас самите. Може и да ви върне в самото начало на процеса. Така че, доверете се на универсалната формула „търпение и любов“ и добрите резултати рано или късно ще дойдат.

Автор: Яна Атанасова, 
Roditel.bg

 

Вижте още:

10 опасни грешки, които родителите допускат при къпането на бебето

Колко често да къпем бебето? Ето какво смятат британски експерти:

Детските страхове си имат имена

Признаци, че детето ви има „страх от училище“