Магията на майчините думи

прегръдка майка дете

Майчините думи – те могат да направят толкова много неща… Да лекуват, да вдъхновяват, да окуражават и със същата сила да нараняват и оскърбяват.


Ние дори не подозираме с какво оръжие разполагаме при отглеждането на своите деца и как думите на мама са също толкова важни, както и нейната прегръдка и грижа.

Преди години английски психиатър провел експеримент, в който всяка вечер майки на тежко болни деца правели един простичък ритуал. След като детенцето заспи, те изчаквали да настъпи активната фаза на съня и започвали да говорят на децата с прости думи:

„Обичам те. Гордея се с теб. Толкова се радвам, че си мое дете. Ти си най-прекрасното дете на света…“
Впоследствие се установило, че тези деца, получаващи в изобилие майчина обич, подкрепена с думи, оздравявали много по-бързо в сравнение с други деца със сходни диагнози.

Да, звучи като научна фантастика – че как така думите, произнесени от мама, биха могли да лекуват? Но замислете се – защо да не могат да лекуват, след като могат и да разболяват? Защото е научно доказано, че деца, подложени на силен стрес, обиди и унижения от родителя и неразбирателство в семействата, много по-често страдат от заболявания като астма и автоимунни болести.

Детето чувства обичта, но има нужда и да я чува

Децата улавят безпогрешно сигналите и емоциите на околните. Те ще разберат, че ги обичате, но ако мама никога не им го казва или го правите твърде рядко, това ще започне да ги тревожи, ще започнат да си задават въпроси. Не се ограничавайте в стандартното „Обичам те”. Можете да използвате и други вълшебни фрази като „Радвам се, че точно ти си мое дете”, „Ако можех отново да избирам детето си, щях да избера точно теб”, „Щастлива съм, когато сме заедно”, „Приятно ми е да те виждам усмихнат(а)”.

Фразите са по ваш избор, важното е да са казани искрено и подкрепени с дела

Думите са вашето най-силно оръжие, когато говорим за отглеждане на деца. Но те не могат да бъдат самоцел и за детето няма да значат нищо, ако не са подкрепени с дела. Вашето „Обичам те” ще остане без стойност, ако е съпроводено с викове, шамари и заплахи или ако сте твърде заети, за да отделите време за своя син или дъщеря. Вместо това:   

  • Говорете с детето си тихо и със спокоен тон
  • Не използвайте „бебешко” говорене, когато искате да изразите обичта към детето си – то няма нужда да бъдете на неговото ниво, за да ви разбере
  • Говорете на детето си, когато го приспивате, дори и когато то спи – казвайте му, че го обичате, че се радвате, че точно то е ваше дете.
  • И не забравяйте – децата се учат от нас. Това как ще изразявате емоциите си към своето хлапе днес, ще бъде начинът, по който то ще се отнася със своите деца след време.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Майчината прегръдка и значението й за бебето

8 признака, че малкото ви бебче ви обича

Пет ценности, на които да научите детето си, преди да е станало на пет

35 подаръка, които децата ви никога няма да забравят. Без №4 просто са обречени…