“То ПАК не иска да спи!” – какво да правим, ако не можем да приспим детето

дете заспиване сън време за лягане
“Напоследък е истински кошмар, когато дойде времето за сън. Нашият син не иска да ходи в банята, след това не иска да излезе от нея, след това иска нещо за ядене, после не иска да си измие зъбите, след това иска да играе, след това иска още една приказка, а накрая всичко завършва с рев и тръшкане. В крайна сметка, ако си легне в креватчето преди 22 ч. е успех. Но обикновено времето за лягане е някъде между 22:45-23:30 ч. Всички вкъщи сме уморени и това ежедневие не ни се отразява никак добре”.
Ако тази история ви звучи познато и вие също имате вкъщи дете, което заспива трудно, не иска да си ляга и използва всякакви хитрости и манипулации, когато стане време за сън, ето някои неща, които е добре да знаете:

Защо детето не иска да спи?

Ето някои от най-честите причини малките деца да не искат или да не могат да заспят:
 • Борба за власт
 • Безпокойство, стрес или други емоционални състояния
 • Неудобно креватче или некомфортна температура в стаята
 • Преумора
 • Консумация на храни и напитки, предизвикващи свръхенергия
 • Прекомерна употреба на електронни устройства
 • Страхове, като например от тъмното
 • Чувство на изоставеност
 • Глад
 • Непоследователно време за лягане
 • Липса на рутина преди лягане
 • Липса на плавен преход
 • Свръхстимулация
Какво да правим, ако детето не иска да спи, заспива трудно или отказва да си легне?

Задайте час за лягане

Опитайте се да поддържате времето за лягане постоянно, дори през уикендите и през лятото. Може да е трудно да накарате децата да си легнат до 20:00 или 21:00 ч., когато слънцето започва да залязва чак след 20:30, но е добра идея да предотвратите резките и сериозни смени във времето за лягане, тъй като това разстройва биологичния часовник на вашия мъник.

Истината е, че формирането на навиците за сън отнема време, но пък е изключително лесно тяхното нарушаване. Въпреки това, веднъж установен, редовният график на съня ще накара детето ви да се почувства уморено и да се унесе по-лесно в подходящия момент. Така че си струва усилието да се придържате към последователно време за лягане винаги, когато е възможно.

Разберете нуждите от сън на вашето собствено дете 

Както при възрастните, отделните деца се нуждаят от различно количество сън. Някои може да се справят добре с осем до девет часа сън на нощ, докато други деца се нуждаят от поне 11 или повече часа, за да се чувстват отпочинали. Също така имайте предвид, че докато много по-малки деца са склонни да се събуждат и да си лягат рано, този цикъл се измества с порастването на детето.

Общи нужди от сън за деца:

Според Американската медицинска академия по изследване на съня (AASM) типичните нужди от сън за децата по възраст са:

 • 0 до 3 месеца : 14 до 19 часа (включително дневен сън)
 • 4 до 12 месеца : 12 до 16 часа (включително дневен сън)
 • 1 до 2 години : 11 до 14 часа (включително дневен сън)
 • 3 до 5 години : 10 до 13 часа (включително дневен сън)
 • 6 до 12 години : 9 до 12 часа
 • 13 до 18 години : 8 до 10 часа

Създайте рутина за лягане

Понякога децата имат проблеми със заспиването, защото не е налице плавен преход между активността и времето за лягане. Тук идва ролята изграждането на рутинни действия преди сън. Вероятно ще успеете да накарате детето си да заспи, ако се уверите, че има известно време за спокоен престой, преди да си легне. Често банята и времето за приказки са чудесен начин да успокоите детето си.

Коригирайте рутината, докато детето ви расте

Това, което работи за бебе (люлеене и сучене или хранене с шише), вече няма да работи за малко дете. По същия начин по-големите деца може да искат да изключат четенето на книга и да искат говорят за събитията от деня, да им разказвате истории от вашето детство и т.н..

Не попадайте в капана на ситуации от типа “още 5 минути” и “още една приказка”

Въпреки че известна гъвкавост може да е оправдана, колкото по-последователни сте, толкова по-вероятно е детето ви да следва рутината и да заспи след нейното завършване. Ако детето ви знае, че ще пеете допълнителни песни всеки път, когато ви поиска, че ще му дадете още една чаша вода или лека закуска или евентуално ще го оставите да пълзи в леглото с вас, е по-вероятно то да продължи да го изисква.

Времето преди лягане – време за сближаване

Понякога децата стават от леглото, защото искат повече време с родителите си. Прекарването на няколко допълнителни минути заедно преди лягане може да осигури тласък на връзката, който ще помогне на детето ви да се чувства сигурно, обичано и по-уверено да спи само.

Изключете телевизора и електронните устройства

Изключете телевизора и всяка друга електроника поне един час преди лягане, тъй като използването им кара мозъка да остане буден. Ако детето ви категорично настоява да не е уморено, накарайте го да чете тихо в стаята си (или му прочетете една или две кратки приказки – дори по-големите деца, които четат добре, обичат да слушат приказки) или слушайте успокояваща музика.

Уверете се, че детето ви не е преуморено

След домашните,  извънкласните дейности, игрите навън и у дома децата в училищна възраст (а и по-малките) могат да се преуморят значително. Колкото и странно да звучи, преуморените деца могат да имат проблеми със заспиването. Преумората всъщност може да доведе до хиперактивност при много деца, което може да направи още по-трудно заспиването и подготовката за лягане.

Ако децата ви редовно са будни след времето си за лягане и преди това са писали домашни, намерете начини да подредите дейности след училище в друг ред.

Внимавайте за признаци, че детето ви не спи достатъчно , като например да се събужда трудно сутрин, има проблеми с концентрацията или е хиперактивно, раздразнително и капризно.

Направете спалнята удобна

Стаята и леглото на вашето дете трябва да са достатъчно комфортни и да му осигурят пълноценен сън. Как да изберем подходяща възглавница за сън на детето вижте ТУК. Матракът също е важен и трябва да е удобен. Уверете се, че температурата в стаята не е прекалено ниска или прекалено висока. Вижте какви са препоръките относно температурата и влажността по време на сън ТУК.

Обзавеждането, цветовете и дизайнът на стаята също са от значение. Ако децата ви обичат камиони, кучета или феи, вземете им специален плакат, плюшено животно или одеяло с техните образи, това ще подейства успокояващо на детето. Освен това поддържайте стаята подредена, чиста и я проветрявайте редовно.

Ако детето ви не обича тъмнината, изберете заедно нощна лампа или светещи в тъмното стикери за таван.

Обърнете внимание на времето за събуждане

В допълнение към постоянното време за лягане е също толкова важно да имате постоянно време за събуждане, за да помогнете за установяване на ритъма на съня на вашето дете. Най-доброто време за събуждане ще зависи от нуждите на вашето семейство и от графика на детето. Всъщност няма значение точно кое време избирате, стига то да осигури на вашия мъник достатъчно минутки за разсънване и да не се стресира с това, че закъснявате.

И не забравяте:

Всяко дете е различно, с различни дневни нужни от сън и със свой темперамент. Някои деца спят по-дълбоко, други – по-леко. Някои успяват да заспят сравнително лесно, за други това е огромно предизвикателство. Едно обаче е общото между всички тях и то е, че сънят е изключително важен и влияе на  останалите процеси в ежедневието, оказва въздействие върху здравословното и емоционално състояние на децата, както и на тяхното отношение към околните. 

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg

Comments are closed.