Детето не спи достатъчно? Ето до какво води това:

дете спи сън

Компютрите, таблетите и смартфоните превъзбуждат нервната система и влияят много неблагоприятно върху организацията на нощния сън и неговата ефективност. Вече има редица проучвания, които доказват, че децата, при които сънят не е достатъчен, могат да страдат от различни депресивни състояния. При тях се наблюдава и повишена честота на затлъстяване, което също е свързано с ефектите върху нервната система и съня. Това разказва доц. д-р Ралица Георгиева, началник на Клиниката по неонатология в Университетска детска болница, София, цитирана от 24chasa.bg.


Изграждането на добри навици по отношение на спането и регулацията на режима сън-бодърстване трябва да започнат още от първия ден на раждането на детето, споделя доц. Георгиева. Важна задача на родителите е да осигурят оптимални условия за спокоен сън, в това число да се намали интензивността на светлината и външните стимули, които да доведат до по-голямо спокойствие на нервната система.

Режимът на малчугана трябва да се регулира така, че да се изградят правилни стереотипи за редуване на спане и будуване. В практиката си доц. д-р Георгиева има голям опит с кърмачета и по-малки деца, при които са чести функционалните нарушения на съня. Те обикновено се характеризират с периоди на неспокойство през нощта, безпричинен за родителите нощен плач, често събуждане.

Сънят е важен и за имунитета на детето

Също толкова значимо е и адекватното хранене, което трябва да съдържа всички необходими вещества и микроелементи. Особена роля имат някои елементи като цинка, който е изключително важен за имунната защита. Не трябва да се забравя и ролята на кърменето. „Известно е, че кърмата подобрява имунитета на детето и кърмените деца боледуват много по-рядко от вирусни и бактериални инфекции”, напомня доц. д-р Георгиева. Ефектът е най-голям, когато кърменето е по-продължително време, поне до 6-месечна възраст. Има категорични доказателства за това, че децата, които са кърмени по-дълго, в по-късна възраст имат и по-ниска честота на затлъстяване, метаболитни и сърдечносъдови заболявания като артериална хипертония, инсулт, инфаркт и др.

 

Вижте още:

5 полезни съвета относно детската възглавница за сън

Сънуват ли бебетата?

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

Когато мама не си доспива