Когато мама не си доспива

майка сън

На теория повечето от нас знаят колко важно е да си осигуряваме достатъчно сън, но малцина са тези, които реално спазват правилото за 8-те часа пълноценно поспиване на денонощие. Когато една жена стане майка, това неминуемо води след себе си много нови задължения, а времето за сън се скъсява драстично. До какво обаче води това? Ето 6-те  най-чести последици от липсата на достатъчно почивка и сън:

 

1. Отслабен имунитет

Нашата имунна система е зависима от множество фактори – начин на хранене, движение, околна среда, гени, количество стрес. Един от важните определящи фактори обаче е именно сънят и това колко пълноценен е той. За майките със съвсем малки бебета, които още кърмят, е от ключово значение да поддържат имунната си система в добро състояние, тъй като всяка инфекция е потенциално опасна за детето. Ако не намирате начин да спите достатъчно, опитайте се да компенсирате това с прием на повече течности (като под течности се разбира вода, чай и прясноизцедени сокове) и да консумирате повече храни, богати на витамини, минерали и фибри.

 

2. Липса на концентрация

Всички знаем какво е чувството, когато не сме си доспали и се налага да извършваме дейност, изискваща концентрация и повишено внимание. Използването на стимуланти като кафе, кола и други енергийни напитки, не само че не решава проблема, но и го задълбочава. Кофеинът временно ви помага да сте във форма, но след това проблемите със съня се задълбочават, тъй като организмът е с нарушен естествен ритъм.

 

3. Хормонални проблеми

Сънят е основен регулатор на нормалните нива на хормона кортизол, по-известен още като хормон на стреса. От неговото правилно отделяне зависи цялата ендокринна система, а ако тя не е балансирана, това води до куп други проблеми като повишена или понижена функция на щитовидната жлеза, до естрогенна доминация и нередовен цикъл, главоболие и т.н.

 

4. Намалено либидо

Правилното отделяне на хормони, а оттам и желанието за секс при дамите, зависи до голяма степен от това дали са успели да си вземат нужното количество почивка. Ако забележите, че либидото ви е намаляло след раждането, това може да се дължи на рязката промяна в хормоните, най-водещите от които са естроген и прогестерон. Регулирането на техните нива отнема време и пълноценният сън е една от първите стъпки.

 

5. Прекомерно слабеене или наддаване на тегло

Нивата на хормоните на щитовидната жлеза са силно зависими от стреса и преумората. А именно те много често са отговорни за рязкото покачване на тегло или прекомерното слабеене, дължащо се на хипотиреоидизъм  (намалена функция на жлезата) или хипертиреоидизъм (увеличена функция на жлезата). Препоръките за хранене в двата отделни случая са различни, но и при единия, и при другия проблем, е от ключово значение да спите достатъчно.

 

6. Нервност и избухливост

Ако избухвате по-често от преди, имате резки промени в настроението и изпадате от бурен смях в неистов плач, това отново може да е свързано с недостатъчното количество сън. Недоспиването след време може да доведе до неспособност да заспим, колкото и странно да звучи. Този нарушен ритъм атакува нервната система, а оттам води и до промени в поведението. Когато отглеждаме малки деца, търпението е от ключово значение, ето защо, се опитайте да излезете от омагьосания кръг на умората и лошото настроение.

 

Какво да направим?

Да, твърде лесно е да се каже “Спете достатъчно”. Че как би могла да спи достатъчно една наскоро родила майка, която трябва да кърми бебе на всеки 3 часа? Все пак, ролята на близки и роднини е водеща в тези ситуации – обяснете им защо е важно да ви помагат и да ви отменят от време навреме. Ако кърмите, изцеждайте се и опитайте да поспите, докато мъжът ви или друг роднина нахрани бебето от биберон. Ако пък работите твърде много, а през останалото време се грижите за децата, които вече са големи, намерете начин да релаксирате – дори да е само през уикенда.

 

Важни факти за съня:

  • Чрез съня тялото се лекува, а умът се пречиства
  • Най-пълноценният сън е този между 10 вечерта и полунощ
  • Храненето късно вечер нарушава пълноценния сън
  • Употребата на кофеин и алкохол – също
  • За да направите часовете сън наистина пълноценни, не спете в прекалено топло помещение (оптималното е 17 градуса)
  • Спортувайте
  • Изберете удобен матрак и възглавница
  • Ако ви е трудно да заспите, консумирайте храни, богати на магнезий и на витамини от група Б

И не забравяйте – нашето тяло може и да не го показва, но всяко претоварване му се отразява и като нищо след време ще си проличи, при това рязко.

 

Вижте още:

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

Физически упражнения след раждането – кога и как да започнем

5 мита за перфектната майка

30-те задължения на майката – през погледа на децата

Comments are closed.