Алергиите – ето как да предпазим себе си и детето си

В сезона на алергиите е добре да знаем как да се предпазим от тях. Предлагаме ви няколко прости правила, които ще помогнат на цялото семейство, макар че няма да могат да ви защитят напълно, базирани на книгата „Как да живеем с… алергия и астма”.

Всички ние можем да направим много, за да избегнем появата на алергични състояния – като започнем от хигиената в дома и на работното място и стигнем до отстраняването на различни химични вещества от менюто си. Домът е първото място, което трябва да се има предвид за ограничаване на нивото на алергените, към които по принцип сме предразположени. Често не осъзнаваме, че в старанието си да направим жилището по-комфортно и по-приятно създаваме благоприятна среда за развитието на алергени. Указанията, препоръчани от специалистите алерголози, изложени по-долу, са полезни за всеки желаещ да намали съдържанието на алергени в дома.

Алергия от акари
Better Writer Ad

Невидимите пълзящи насекоми (основно акари), които се въдят в мебелите, килимите, завесите и които обитават спалните и особено леглата ни, както и топлите и влажни жилища, са главният причинител на алергия в дома. Затова най-добре е да се намали естествената среда на тези микроскопични животинки.

Това може да стане по няколко начина:

 • заменете фабрично произведените възглавници и постелки с ръчно направени;
 • леглата и възглавниците е добре да се покриват с покривки, които са ефективна защита срещу прах от изпражненията на миниатюрните животинки;
 • всички чаршафи и завивки трябва да се сменят редовно, да се изпират при температура на водата над 60 градуса;
 •  отстранете всички килими, тъй като подовете се почистват по-бързо и се поддържат чисти по-лесно;- по-често изпирайте завесите;
 • избягвайте химическите почистващи препарати и освежители на въздуха;
 • меките плюшени играчки в детската стая също носят риск от развиване на алергени, затова е добре децата да играят с дървени или пластмасови играчки, които могат да се мият;
 • намалете праха в жилището чрез почистване с мокър парцал или влажна гъба;
 • цветята в стаите трябва да се избърсват от прах ежеседмично;
 • гардеробите не трябва да се претъпкват с дрехи;
 • намалете броя на картините по стените;
 • избягвайте ползването на вентилатори през горещите дни, за да не се разпръскват въздушните алергени;
 • проветрявайте добре жилището, но не оставяйте прозорците продължително отворени;
 • не пушете в стаите; димът от цигарите е голям дразнител за атопични хора;
 • избягвайте да отглеждате в градината си растения с твърде силна миризма; унищожавайте плевелите, намалете площите, засадени с трева; за работа в градината използвайте по-студени и влажни дни, носете ръкавици и дълги ръкави; не употребявайте пестициди и изкуствени торове.

На работното място:

 • Работната среда е по-трудна за контролиране, отколкото домът. В зависимост от естеството на алергията или непоносимостта ползвайте предпазно облекло, ръкавици и маска. Специалистите дават следните съвети при алергия или непоносимост, свързани с определен вид храна:
 • след като сте установили причината за вашата хранителна алергия или непоносимост, трябва да почувствате подобрение, когато започнете да избягвате съответната храна;
 • бъдете недоверчиви спрямо непознати за вашия организъм храни;
 • прочитайте от опаковките състава на готовите храни, за да не попаднете случайно на проблемни за вас;
 • запомнете, че една хранителна алергия може да доведе до друга, затова избягвайте продължителна консумация на еднообразна храна;
 • ако известно време не сте употребявали проблемната храна, можете постепенно отново да я въведете в менюто си в малки количества;
 • някои хранителни непоносимости за разлика от алергиите могат с течение на времето да отзвучат.

Предпазване от алергии

1. В семейства с предразположение към атопичен дерматит всяко новородено рискува да развие алергия.

3. Изследванията, проведени наскоро, показват, че ако детето не бъде сенсибилизирано (т. е. предизвикано да развие свръхчувствителност) през първите шест месеца, може да расте без предразположение към алергия.

4. За да се поддържа домашната среда на детето свободна от алергени, трябва да се спазва стриктна хигиена в детската стая.

Храненето

Майчиното мляко, наред с другите му предимства, помага за предпазване на бебето от алергия. Алергия или непоносимост към краве мляко се срещат често при бебета, но те могат да са алергични и към други алтернативни на кравето мляко храни, като например соевото мляко. По възможност бебето трябва да се кърми и да не се отбива преди шестия месец. Кравето мляко трябва да се избягва до навършване на една година.

За раждането и отглеждането на здраво бебе трябва да се имат предвид майчиното поведение и хранене както по време на бременността, така и през първите месеци от раждането, когато бебето се кърми. Дори преди зачеването майчината диета може да повлияе тенденцията към алергия или непоносимост. Ако бременността е планирана, от съществено значение са здравните навици на бъдещата майка. От тях зависи до голяма степен здравето на новороденото, в това число и предразположеността му към алергии и непоносимости.

Имунитет и двигателен режим

Подобряването на общото здравословно състояние има голямо значение при лечението на алергията и непоносимостта. Симптомите са външният признак на вътрешния проблем и ако се подсили имунната система, организмът ще почне да преодолява предразположението към алергия.

За добър тонус и предпазване от алергии използвайте част от свободното си време за леки физически упражнения и разходки из природата, подишайте чист въздух, особено ако работите в затворено помещение и на изкуствено осветление. Алерголозите препоръчват избягване на лекарствата, освен ако не е абсолютно необходимо. Известно е, че прекалена употреба на антибиотици уврежда имунната система. В ежедневието носете облекло от естествени материи, избягвайте много химически препарати в дома. Намалете употребата на алкохол, чай и кафе. По-здравословна алтернатива е чай от лайка.

Не пушете!

Цигарите съдържат отровни химикали, увреждащи системите на организма. Пийте филтрирана или минерална вода.

Правилното дишане също лекува – дори и от алергии! За целта дишайте изправени, поемайте бавно и дълбоко въздуха, тъй като при наведено положение белите дробове не поемат достатъчно въздух, но все пак не прекалявайте с продължителни дълбоки вдишвания. Необходимо е да се усвои техниката на правилното дишане.

Спете достатъчно

Нужен ви е сън около осем часа на денонощие. Усвоете практиката на медитация. Избягвайте ситуации, които биха ви причинили стрес. Запомнете, че дълготрайната болест може да ангажира целия ви живот. Случва се някои страдащи от алергия или непоносимост да получат един вид „приучен отговор“, т. е. да реагират очаквателно и да получават симптоми на сенна треска дори при близост с изкуствени цветя.

Мислете позитивно, развийте своите интереси и хобита, срещайте нови хора. Това помага да добиете по-голяма самоувереност в лечението.

Из книгата „Как да живеем с… алергия и астма” на Божко Божков

Вижте още:

Кои храни могат да облекчат пролетните алергии?

Хранителните алергии при децата – как да ги разпознаем и как да ги избегнем?

Алергична хрема и лечението й с хомеопатия

Кои са най-подходящите първи храни при захранването на бебето?