Как да възпитаме самостоятелно и уверено дете

Окуражаване, а не самодоволство

уверени деца възпитание

Better Writer Ad

Да отгледаме уверено дете е огромно предизвикателство, именно поради факта, че за много родители е трудно да намерят баланса на здравословното поощряване и да не изпадат в крайности като прекаленото хвалене или прекалената критика. Има обаче някои инструменти във възпитателния процес, с прилагането на които можем да постигнем така желания ефект:

1. Избягвайте реплики, които обезсърчават

Винаги е важна градивната критика и способността на родителя да каже на детето си, когато вижда, че то греши. Но начинът, по който се случва това, не бива да е обезсърчаващ. Изрази от типа „все се проваляш”, „непрестанно ме ядосваш”, „не те бива достатъчно” не карат детето да се чувства по-мотивирано, напротив. Когато казвате на детето си, че е поело в погрешна посока или че не е постъпило правилно, опитайте да бъдете максимално ясни, че сте на негова страна и да дадете съвет, без той да бъде натрапчив.

2. Не гледайте на грешките като на провали

Детето ви е получило слаба оценка на изпит или пък не е успяло в състезание? Сгрешило е в поведението си и е направило така, че да изпитвате срам от постъпката му? Гледайте на тези неща като на грешки, а не на тотални провали. Децата може и да не го показват, но чудесно усещат, ако родителите им се срамуват от тях, настроени са негативно и имат песимистични очаквания. Често малчуганите си отмъщават с още по-проблемно поведение, вместо да се опитват да се поправят. За да направите крачка към отглеждането на уверено дете, приемете моментите с провалите и не бъдете крайни и критични. Това разбира се не означава да аплодирате детето си, когато то е сгрешило или се е провалило, а просто да бъдете толерантни.

3. Не стимулирайте състезателно поведение

Много често родителите използват сравнения с други деца, смятайки, че по този начин ще провокират състезателен дух у детето и ще го стимулират да се справя по-добре. Всъщност, така по-скоро ще постигнат обратното. Уверените деца не са такива, защото се състезават с останалите. Те просто се чувстват добре, вярват в себе си и уважават другите. Ако повтаряте на своя син или дъщеря, че трябва да взима пример от детето на съседите, защото то е по-добро в ученето, по-послушно или има успех в спорта, това стимулира неувереност и влияе демотивиращо.

4. Използвайте похвали, а не суперлативи

Огромна грешка е да се смята, че децата стават уверени, когато ги хвалим за всичко, когато им казваме, че са най-добри, най-умни или най-талантливи. Деца, чиито родители са им казвали, че са по-добри от останалите, обикновено са напълно сигурни в това и нямат стимул да се развиват, тъй като смятат, че са постигнали максимума.

5. Насърчавайте и напътствайте, но не притискайте

Съветите и напътствията от страна на родителя са важни, но не бива да възприемате себе си като този, който трябва да взима решенията и да контролира. Ако твърде много притискате детето или изисквате да постъпи така, както му казвате, има два сценария – или да започне да прави обратното напук, или да се стигне до липса на самостоятелност.

6. Изразявайте обичта си

За да имате у дома усмихнато, уверено и способно на самостоятелност дете, не забравяйте да го накарате да се чувства обичано. Родителската любов е важна крачка към създаването на здравословно самочувствие у децата и е важно тя да бъде изразена, както с думи, така и с действия.

7. Дайте „въздух” на детето си

Ако правиш всичко вместо някой, му отнемаш възможността и удовлетворението от развитието, а така – и жизнената енергия” – това правило важи в най-голяма степен при отглеждането на деца. Прекаленото обгрижване и нежеланието на родителите си да дадат въздух и пространство на своите малки наследници води до това, че след време детето не се е научило на основни житейски уроци и не притежава нужната самостоятелност.

8. Делегирайте права и отговорности

За да почувства детето, че е отделен индивид, способен да взима решения и да се справя, делегирайте права и отговорности от най-ранно детство. Започнете с малките неща – например позволете му да реши в някой ден от седмицата какво да бъде менюто за вечеря. В същото време не забравяйте и отговорностите и поставете правила – например, че е негова отговорността да се грижи за рибките в аквариума и да си подрежда стаята.

9. Намалете очакванията си

За едно дете е крайно натоварващо да живее с очакванията на родителите си. Например – ако татко му е спортист и от него се очаква да има същата страст към спорта. Или пък, ако родителите му са възложили надежда, че той трябва да стане юрист, а детето всъщност се интересува от изкуства. Всякакви форми на очаквания обикновено са свързани с разочарования, което възпрепятства възпитаването на уверени и самостоятелни деца. Вместо това приемете детето като отделна личност, която има нужда от вашата обич, грижа, напътствия и подкрепа, но в същото време трябва да извърви своя път, да направи своите избори и да се поучи от своите собствени грешки.

 Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

7 признака, че отглеждате разглезено дете

Основни принципи на тибетското възпитание

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

Вместо да накажем