Оставете децата да ходят боси през лятото

боси деца плоско ходило дюстабан
Лятото – време на безгрижие и безброй възможности за децата да се наслаждават на природата и игрите  на открито. Много родители обаче не са наястно, че е полезно малките деца да ходят боси. Но всъщност тази проста стара практика може да има значителен положителен ефект върху здравето на детето, особено по отношение на профилактиката на плоското ходило.
Ето няколко причини, поради които е добре да оставим детето да се забавлява и играе, без да носи обувки през летните месеци:

1. Укрепване на мускулатурата и стъпалата и профилактика срещу плоско ходило

Ходенето на хлапетата боси по неравни повърхности стимулира и укрепва мускулатурата на стъпалата, което помага при изграждането на правилното оформяне на техния свод. Поддържането на естествените извивки на дъгата на стъпалото и мускулите подсилва устойчивостта на ходилата и тяхната способност да се справят с тежестта на тялото. Това е чудесна профилактика срещу т. нар. „плоско ходило“ (дюстабан).

2. Развиване на правилния баланс и координация

Ходенето без обувки по разнообразни повърхности развива по-добър баланс и координация у децата. Този процес обучава тяхната нервна система и мускулите да реагират по-ефективно, което отново намалява риска от плоско ходило и други проблеми със стъпалата.

3. Стимулиране на нервната система

Рецепторите на стъпалата са от съществено значение за нервната система. Ходенето без обувки активира тези рецептори, което позволява на мозъка да получи повече информация за повърхността, по която детето стъпва. Това стимулира нервната система и спомага за развитието на мозъка.

4. Намаляване на стреса и подобряване на настроението

Ходенето боси помага да се намали стресът и да се подобри настроението не само при децата, но и при възрастните. Приятните усещания от контакта с природата могат да допринесат за релаксацията, стимулирайки отделянето на ендорфин.

5. Подсилване на имунната система

Освен всичко друго, ходенето на малчуганите боси може да има положителен ефект върху тяхната имунната система. Този контакт с околната среда подобрява общото здравословно състояние и устойчивостта на организма към инфекции.

Какво да имаме предвид, когато оставяме децата да ходят боси:

Безопасност:

Преди да позволите на децата да ходят боси, уверете се, че повърхностите, по които те ще стъпват, са подходящи. Пясъчни плажове, меки тревни площи и добре поддържани градини са отличен избор. Избягвайте силно грапави повърхности и места с риск от остри предмети, стъкла и т.н..

Температурата навън:

Прекалено горещ асфалт или нагорещен пясък на плажа представлява риск за изгаряния на нежната детска кожа. В горещите дни, особено в пиковите часове, за предпочитане са меките тревни площи или по-прохладните места. Същото важи и за студеното и влажно време – тогава рискът от простуда се увеличава и не е добре да оставяме детето без чорапи и обувки.

Хигиена:

След ден на босо ходене, осигурете на децата топла вода и сапун, за да измият стъпалата си. Това ще помогне да се предотврати възможността от инфекции и кожни проблеми. Сушенето на стъпалата след къпане също е от особена важност, за да се предотвратят гъбични инфекции.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg