Гръбначните изкривявания – следете внимателно своето дете

гръбначни изкривявания

Гръбначните изкривявания при децата се виждат най-лесно през лятото, когато малчуганите са облечени с по-леки дрехи.

Това заяви ортопедът д-р Ели Иванова, цитирана от Новинар. По думите й родителите трябва да се вглеждат по-внимателно в стойката и походката на хлапетата.

Колкото по-рано се диагностицират проблемите, толкова по-ефективно е лечението. Различната височина на хълбоците или на раменете, както и видимото изкривяване на тялото са сигнал за проблем.

Според статистиката всяко 4-то дете страда от някаква форма на гръбначно изкривяване и в много случаи това остава незабелязно от родителите.

“Една от основните причини за гръбначните изкривявания е бързото израстване”, пояснява д-р Иванова. Най-податливи са децата от началото на училищната възраст до края на пубертета.

Намалената двигателна активност, неправилната стойка в седнало и изправено положение, преумората, разликата в дължината на долните крайници са някои от преките причини за гръбначните изкривявания.

Лечението на гръбначното изкривяване зависи от неговата степен. Когато кривината е до 18 градуса отклонение от правилното положение, се прилага кинезитерапия, която цели да се възстанови мускулната симетрия, както и функционалната пълноценност на гръбначния стълб.

Ако отклонението е между 18 и 40 градуса, гръбначното изкривяване не може да се лекува само с кинезитерапия. Тогава на помощ идва специален корсет, с който би могло да се избегне оперативната намеса.

Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище.Първостепенно значение имат:

Здравословното хранене;

Подходящият дневен режим, съобразен с възрастта на ученика;

Спортът трябва да развива симетрично двете половини на тялото.

Вместо да играе тенис и баскетбол, натоварващи повече едното рамо, по-добре е детето да плува.

След 19-годишна възраст изкривяването остава за цял живот.

Слабостта на съединителната тъкан може да бъде наследена.

 

Вижте още:

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?

 

Comments are closed.