Първа помощ при ухапване от животни и ужилване от насекоми

хапане насекоми предпазване

Ужилване от оса, пчела, стършел

Опасно е не самото ужилване, а отровата, която се впръсква под кожата чрез жилото. Ако вие или детето ви сте предразположени към алергични реакции, непременно вземете за лятната ваканция антихистаминов препарат. Ако след приема на таблетката реакцията продължава да се засилва, веднага търсете лекарска помощ. При тежка алергична реакция се налага противоалергична инжекция, която може да се окаже животоспасяваща.

Първа помощ при ухапване от пчела, стършел или оса:

  • Ако жилото е останало в кожата, внимателно го извадете с пинсета. В никакъв случай не го притискайте, защото отровата ще се разпръсне.
  • Вземете памук, напоен с кислородна вода и намажете мястото на ухапването. Ако не разполагате с кислородна вода, използвайте вода със сол – една лъжичка на чаша вода.
  • Наложете парченца лед на ухапаното място.
  • Приемайте обилно количество течности, за предпочитане вода
  • Приемете противоалергичен медикамент

Важно: Ако след ухапването се появят реакции като подуване, задушаване, обриви, припадък, затруднен говор или затруднено зрение, незабавно посетете най-близкото спешно отделение или повикайте лекар.

Ухапване от паяк и скорпион

В България няма паяци и скорпиони чието ухапване да е смъртоносно. Местните представители на тези 2 рода притежават отрова която може да предизвика единствено само подуване и болка на мястото на ухапването.

Поставят се лед или кърпи със студена вода на мястото, а срещу болката – Аналгин и Парацетамол по 2 таблети.

Ухапване от кърлеж

Препоръчително е открития кърлеж да се свали от медицинско лице, но при условие, че лицето е извън населено място, в планината или др. по-важно е да бъде свален колкото се може по-бързо и затова трябва да се спазват следните препоръки: кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запития кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.

Неправилно е и мазането на запития кърлеж с мазнина, алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка (особено рисково). Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

Вижте повече по темата ТУК.

Сваленият кърлеж не трябва да се размачква или да се изхвърля на земята, а да се унищожи чрез поставяне в съд със спирт или нафта . След отстраняване на кърлежа, препоръчваме лицето да следи мястото на ухапване. При симптоми на зачервяване, поява на еритема мигранс (увеличаване на зачервеното петно ) незабавно да потърси личния лекар и съобщи датата на ухапването.

Ухапване от куче

Ако вие или детето ви сте ухапани от куче, независимо дали е домашно или улично, по-добре направете медицински преглед с преценка за ваксинация за тетанус и бяс. Ако нямате наблизо лекарски кабинет, раната се измива с вода и сапун. Нужна е обработка с антисептичен разтвор (риванол, йодасепт ,кислородна вода, калиев перманганат, антибиотичен крем).

Ако кучето е домашно, наблюдавайте за прояви на бяс (прояви на необичайна агресивност, обилно отделяне на слюнка) до 10-тия ден от ухапването.

Ухапване от змии

В България има само 4 вида отровни змии –пепелянката, каменарката, усойницата и остромуцунестата усойница. Макар и рядко, ухапванията от тях са възможни. Ето какво трябва да имате предвид:

Обикновено на мястото на ухапването за 15-45 мин. се появяват зачервяване и бързоразпостраняващ се оток, след което се проявяват общите-висока температура, коремни болки, студена пот, обща слабост, червени петна по тялото и загуба на съзнанието. Най-бързо и драматично протичат ухапванията по главата и лицето с опасност от бързо задушаване.

Най-общо може да се разбере че става въпрос за ухапване от отровна змия по следните белези:

  • Зигзагообразна лента на гърба на змията.
  • Характерно рогче на челото й.
  • Наличието на 2 прободни ранички по кожата на разстояние 0.5 см.

Ако има поредица от ухапвания, значи змията не е отровна.

Практическите мерки до получаването на медицинска помощ включват:

1. Лека пристягаща превръзка над нивото на ухапването за 1-2 часа – когато е на крак или ръка като целта е да се забави оттичането на венозната кръв към общото кръвообръщение (забавя поемането на отровата в организма), като същевременно не се прекъсва притока на артериална кръв към крайника.

2. Поставяне на лед или кърпи със студена вода на мястото(за забавяне на разнасянето на отровата поради свиване на кръвоносните съдове).

3. Максимално бързо осигуряване на медицинска помощ.

 

Вижте още:

Лесен трик за откриване на ГМО в хранителните стоки

Какво трябва да знаем за детските столчета – важни изисквания за безопасност

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

Хранителните алергии при децата