Цезарина Илиева: „Не отстранявайте кърлежите с мазнина и памук“

цезарина илиеваЦезарина Илиева е началник на отдел „Паразитология“ към Столичната регионална здравна инспекция. Завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Обща биология“, квалификация преподавател по биология и химия. Има признати специалности „Медицинска зоология“ и „Индустриални отношения в здравеопазването“. Обърнахме се към нея с молба да ни разкаже повече за предпазването от кърлежи в летните месеци и това какви мерки са необходими, ако станем жертви на ухапване от кърлеж:

 


– Г-жо Илиева, топлото време вече е тук, а с него се увеличават и случаите на ухапване от кърлежи. Какво е добре да знаем за тях и какви рискове от заболявания носят?

– Епидемичният за развитието на кърлежи сезон започва от месец март до месец септември, когато са налице подходящите за развитието на кърлежи условия – висока влажност, висок тревостой и богата растителност, както и източници на кръв (кучета, котки, овце, кози или хора).

Кърлежите са преносители на редица микроорганизми – вируси, рикетсии, бактерии и протозои, които причиняват различни заболявания при хората. Те паразитират върху много групи гръбначни животни – земноводни, влечуги, птици и бозайници. Това ги прави не само преносители, но и резервоари на инфекциите. Освен това в тялото на гладните кърлежи причинителите на заболявания преживяват продължително време и запазват вирулентността си. Кърлежите са преносители на Кримска-Конго хеморагична треска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза, кърлежов енцефалит, Ку-треска, туларемия, ерлихиози, бабезиози и др. В някои случаи ухапванията от кърлежи предизвикват парализи, особено при деца.

– Много различни мнения има относно това какво трябва да се направи, ако забележим кърлеж по тялото. Нека разясним – редно ли е да се прилага изваждане с памук и олио в домашни условия или трябва да се потърси медицинска помощ?

– При откриване на запит (кръвосмучещ) в тялото на човек кърлеж, препоръчваме незабавно да се потърси медицинска помощ и кърлежът да бъде своевременно отстранен. Препоръчително е откритият кърлеж да се свали от медицинско лице, но при условие, че лицето е извън населено място, в планината или др., по-важно е да бъде свален колкото се може по-бързо и затова трябва да се спазват следните препоръки: кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запитият кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.

Неправилно е и мазането на запития кърлеж с мазнина, алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка (особено рисково). Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

Сваленият кърлеж не трябва да се размачква или да се изхвърля на земята, а да се унищожи чрез поставяне в съд със спирт или нафта . След отстраняване на кърлежа, препоръчваме лицето да следи мястото на ухапване. При симптоми на зачервяване, поява на еритема мигранс (увеличаване на зачервеното петно), незабавно да потърси личния лекар и да съобщи датата на ухапването.

– Необходимо ли е изследване на самия кърлеж след изваждане, надеждни ли са тези изследвания и къде се извършват?

кърлеж– През последните години изследването на самите кърлежи не е наложително предвид високия процент на заразеност. Такива изследвания се извършват в НЦЗПБ срещу заплащане, тъй като те не се поемат от здравната каса. Принципно най-важният момент е своевременното изваждане на запилия се кърлеж и неговата цялост. За целта е препоръчително всеки засегнат да съхрани сваления вече кърлеж с цел да се определи неговия вид и дали е изваден цял. Видово определяне на кърлежа може да се извърши във всяка РЗИ, както и в НЦЗПБ за София. На 25 – 30-я ден от ухапването на лицето може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест, с цел доказване заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в НЦЗПБ и други микробиологични лаборатории.

– Има ли места сред природата, където заплахата от ухапване от кърлеж е по-голяма и такива, на които няма особен шанс това да се случи?

– Кърлежите предпочитат местата с буйна растителност, както и такива, в които влагата се задържа за по-дълъг период от време. Това са местата, където има бръшлян, където тревата в парковете и градините не се коси редовно или където има леговища на домашни или диви животни (места. предпочитани от животните за престои, укритие или почивка). Препоръчително е при разходка сред природата да се върви по утъпкани пътеки, да се играе на окосени площадки или да се почива и играе само върху одеяла или постелки, след като е проверено мястото, където те ще се поставят. Задължително е да се избягва директно сядането на земята, тогава вероятността от ухапване от кърлеж се свежда до минимум.

 

– След изваждане на кърлежа какви мерки трябва да се вземат? Трябва ли да се прави профилактична дезинфекция на мястото на ухапването и как?

– След сваляне на кърлежа се извършва щателна дезинфекция на кожата – с йод, спирт или одеколон (може и алкохол, с какъвто разполагате в момента).

– Кои части от тялото са най-предпочитаните от кърлежите и какво трябва да знаят родителите, когато проверяват децата си?

– По-голяма част от своя живот кърлежите прекарват сред природата. Те кръвосмучат, за да преминат от един стадий от своя биологичен цикъл в друг. Поели достатъчно кръв, те отново се връщат след природата. Попадайки върху своя гостоприемник, било то диво, домашно животно или човек, те търсят подходящото място за да запият своя хобот и да кръвосмучат.

Доказано е, че в първите 8 – 12 часа от  запиването те не кръвосмучат ефективно, поради това, че търсят подходящо място за запиване. Това предимно са участъците от човешкото тяло, където кожата е по-нежна и тънка, а именно – зад колянната гънка, в ингвиналната област, около врата, по гърдите. При децата често местата за ухапване са в тилната област, в окосмената част на главата (особено опасно и трудно за откриване на запития кърлеж място), както и по вътрешната част на ръцете.

Най-важният момент от профилактичните мерки е извършването на оглед на тялото след завръщане от разходка в парка, в планината или други места на открито. При този оглед се обръща внимание на цялото тяло, като особено внимание се обръща на посочените вече характерни места.

 

– Помагат ли репелентите срещу кърлежи и какви мерки могат да бъдат взети при деца и възрастни, за да се намали риска?

– Репелентите са вещества, които отблъскват кръвосмучещите насекоми и кърлежи. За препоръчване е тяхното използване при излети и пребиваване на открито, като те не се прилагат на деца до тригодишна възраст. Има различни форми на приложение като лосиони, кремове, аерозолни формулации. Действието на репелентите е от 2 до 4 и 6 часа в зависимост от няколко фактора: физиологичните особености на организма, времето от денонощието, в което се нанасят репеленти, и т.н.. Необходимо е те да се използват, но заедно с тях е важно да се прилагат и други предпазни мерки. Бих препоръчала избягване посещаването на райони с гъста растителност и висока влажност. За почивка сред природата да се използват отъпкани и лишени от буйна растителност места. Също – да се носи подходящо затворено облекло – добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. Добре е родителите да правят ежедневен оглед за впити кърлежи с цел недопускане на продължителен престой върху тялото.

Интервюто взе: Ася Георгиева, Roditel.bg

Вижте още:

Първа помощ при ухапване от животни и ужилване от насекоми

Опасно ли е ухапването от комари и как да предпазим себе си и децата си

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка