Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

хомеопатия

Хомеопатията е един безвреден метод за лечение, който може да се използва ефективно от бременни, бебета и кърмачета, пациенти от всички останали възрасти. Именно поради тези причини хомеопатията е известна още като „нежна медицина” и се практикува широко в световен мащаб от над 150 000 лекари. Този метод на лечение може да се използва за различни симптоми и заболявания и е напълно съвместим с друг вид терапия.


Най-общо казано името хомеопатия идва от сливането на думите „homeos” -еднакъв и „pathos”- страдание и основният принцип на лечение с хомеопатични лекарства е принципът на подобието или „Подобно лекува подобно”.

Нека ви дам един ярък пример. Какво се случва когато режем лук? Започват да ни се насълзяват очите, да ни тече носа с течни и прозрачни секрети, нали така? Точно при тези симптоми помага и хомеопатичното лекарство ALLIUM CEPA ( латинското наименование на лук е алиум цепа). Този продукт обикновено се препоръчва в случаите на инфекциозен ринит (с бистър, обилен и разраняващ носа секрет), при сълзене в очите, сенна хрема, съпроводени с кихане. Обикновено се приема по 5 гранули в 9 то разреждане по 4 5 пъти на ден и при подобряване приемите се разреждат.

Кои са най-важните хомеопатични лекарства при пътуване и спешни случаи?

Много е важно преди всяко пътуване да се ,,заредим” с най-важните хомеопатични медикаменти, които ще ни помогнат да се справим с някои спешни ситуации на път, на море, в планина и т.н. Това е списък на някой от най-популярните хомеопатични лекарства:

Арника монтана/ Аrnica montana

Това е основно хомеопатично лекарство, което от древността се използва успешно за лечение на травма. Най-често се прилага при натъртване, навяхване, счупване, удар, падане, рани от всякакъв произход, оток, синини, мускулна треска, преди и след интензивни мускулни натоварвания, кървене, при пациенти със слаби капиляри, преди и след всякакви хирургически интервенции, вкл. екстракция на зъб.

Апис мелифика/ Аpis mellifica

е най-често използваният хомеопатичен продукт при ухапване от насекоми, слънчево изгаряне, оток и сърбеж в резултат на алергия или възпаление по цялото тяло, артрит, фарингит и ангина. Най-важният критерии за избор на Апис е оток, зачервяване и парене, често съпроводени със сърбеж.

Aрсеникум албум/ Arsenicum album

е най-ефективното лекарство за грип със стомашно-чревни оплаквания (разстройство, повръщане, остри гастроентерити, колити и хепатити). При диария и температура, лекарството арсеникум албум 9 ch се приема по 5 гранули през 20 минути до подобряване на състоянието на пациента. След това приемите се разреждат. Характерни са парещи диарии със зловонна миризма, парене в стомашната област, парещи, дразнещи и обилни секрети от носа, които разраняват зоните около носа и устните. Характерно за пациентите е, че състоянието им се влошава през нощта, главно след полунощ, те са тревожни и често имат многобройни страхове, обикновено винаги им е студено.

При състояния на алергичен ринит много често се комбинира с Апис мелифика 15 CH.

Беладона/ Belladonna

или лудо биле e едно от най-често използваните средства при висока температура и различни възпаленителни състояния като например – зачервено гърло, ангина съпроводена с повишена температура, зачервено и подуто лице, повишен пулс, зъбобол. ,,Пулсиране“ е ключова дума за започване на лечение с Беладона, много често при пациентите се наблюдават сухи лигавици. Може да се прилага по 5 зрънца през 15 минути, като приемите се разреждат при подобрение през 30 минути, 1, 2 часа и т.н.

Бриония / Bryonia

или дива бяла тиква се препоръчва при висока температура, съпроводена с повишена жажда, при суха, дразнеща, често дори ,,раздираща“ кашлица, при възпалено гърло и болка при преглъщане, грип, често е удачен избор и при т.нар. ,, летен грип“, съпроводен със замаяност, гадене, повръщане, възпаление на стомашно-чревната лигавица и коремни болки. Бриония е възможно лекарство при синдром на сухото око, ринофарингит, трахеит, бронхити, заушка, мастит, ишиас, възпаления на стави и плеври. Много важен критерий за избор на лечение с бриония е наличие на сухота на лигавицита и силна жажда.

Хамомила вулгарис/ Chamоmilla vulgaris

или лайкучка е едно от най-често изписваните хомеопатични лекарства при безсъние на кърмачета и деца. Това са раздразнителни и капризни деца, често плачат, крещят, тръшкат се, не търпят болка, деца,на които не може да се угоди. Обикновено е препоръчителен при трудно заспиващи бебета и кърмачета, които се успокояват само, когато майката ги взима на ръце и ги люлее, или заспиват в превозно средство. В период на никнене на зъбки, Chamomilla е препоръчителен медикамент. Други състояния, при които е удачен прием на хамомила вулгарис, са: възпаление на средното ухо, болки в ушите и колики в резултат на гняв, жлъчни, бъбречни и чревни. При болезнена менструация (дисменорея), придружена с непоносима болка се препоръчва прием на Хамомила вулгарис – х 5 гранули толкова често, колкото е необходимо до подобряване на състоянието.

Гелземиум семпервиренс

е хомеопатичен продукт, често назначаван при следните симптоми: повишена температура, обща отпадналост, съпроводени с треперене на мускулите, тревожност и напрежение, болки в ставите и мускулите и липса на жажда. Наблюдават се още и прилив на кръв към главата, мигрена или главоболие в тила, както и натежаване на клепачите и силна умора. Пациентите се чувстват като ,,премазани“ и често се оплакват от зрителни нарушения и треперене. Гелземиум семпервиренс е най-изписваното от хомеопатите лекарство за тревожни пациенти преди изпит, операция, среща с високопоставено лице или друга ситуация, която ги стресира и обърква. Разбира се, много често хомеопатичните продукти се комбинират в зависимост от състоянието и специфичните изисквания на всеки пациент. Препоръчително е преглед от опитен хомеопат преди започване на лечението с хомеопатичните медикаменти.

Автор: магистър-фармацевт Мария Качамакова