Как емоциите през бременността влияят на бебето

емоции бременност

Better Writer Ad

Всички знаят, че по време на бременността бебето получава нужните за развитието му вещества от майчиния организъм. До скоро не си давахме сметка обаче че освен хранителни вещества и кислород, бебето в утробата получава и информация за начина, по който се чувства майката. Нейните емоции като страх, гняв, любов, надежда по биохимичен път се отразяват върху бебето и повлияват на неговото развитие. Когато изпитваме емоции, в тялото ни протичат определени биохимични процеси, които се отразяват върху всички органи и системи, в резултат на което започваме например да се потим или да дишаме учестено, или ни се свива стомахът, пулсът ни се учестява и т.н.

По време на бременността емоциите на майката по химичен път се предават на плода чрез плацентата. Въпреки, че бебето не е наясно с конкретните събития, които пораждат определени чувства и емоции в майката, тези емоции се предават и на него и то усеща техните физически последствия. Докато се развива в безопасната затворена среда на майчината утроба, детето получава предварителна картина за света наоколо такъв, какъвто го възприема майката. Така начинът, по който майката възприема  и реагира на стреса от околната среда се предава на детето й и служи за програмиране на неговото поведение.

Казано с прости думи:

Ако по време на бременността често се гневите, страдате или сте под стрес, бебето свиква с тези емоции и техните физически последици и те стават негов обичаен модел на поведение. Обратното – ако си подсигурите една спокойна бременност, без стресови натоварвания, детето ви ще се развива здравословно, със спокойна и ведра нагласа към света.

Съвременните изследвания доказват това, което твърдят и бабите: ако майката има спокойна бременност, ще има в последствие и спокойно бебе. Позволите ли обаче да бъдете предимно нервна, гневна, нещастна и изложена на стрес през бременността, ще родите също толкова нервно и неспокойно бебе. Въпрос на личен избор е какво поведение и отношение към заобикалящия ви свят ще изберете за себе си и детето си.

Невинаги обаче човек е спокоен да се справи сам с негативните емоции и да превърне стресовия си живот в спокоен. За всеки човек е важно да нареди живота си така, че обкръжаващата го среда да му носи по-малко негативни емоции и повече позитивни. За бременните жени обаче това е двойно важно – защото вече от това как живеете и как възприемате живота зависи не само вашето здраве и бъдеще, но и здравето и бъдещето на твоето дете. За това бъдете решителни и не отлагайте, ако знаете какво Ви причинява дискомфорт и е във ваши ръце да го промените!

Ако ви е трудно да преодолеете това, което ви носи негативи в живота, консултирайте се с психолог. Психологът ще Ви насочи към стъпки, които ще Ви помогнат да се справите със ситуацията, дори да Ви изглежда непреодолима. Хората се тревожат, че за да променят живота си ще е нужно да предприемат драстични мерки, за които не са готови – да напуснат работа или да се разведат или да сменят дома си… Това обаче рядко се налага. В повечето случаи „малките камъчета са тези, които преобръщат колата“ и с малки, но адекватни стъпки можете да подобрите осезаемо живота си и живота на своето дете.

В статията са използвани материали от книгата на Василена Доткова „Близо до бебето“, издателство Сиела

Автор:  Нели Василева-Стефанова е специалист по ранно детско развитие, детски и семеен психолог, класически хомеопат, майка на две деца. За консултации и контакт: info@babysling-bg.com