5 мита за перфектната майка

perfect mom

Перфектната майка – тя не крещи, не спира да се усмихва, не се отделя от децата си, не прави грешки, умее да готви добре, къщата й изглежда безупречно, тя пее, рисува, танцува и…. НЕ СЪЩЕСТВУВА! Ето кои са най-често срещаните митове относно „перфектните” майки:

  1. Перфектната майка не повишава тон на детето си

Във всички, списания и книги за отглеждане на деца сякаш ви бомбардират с информация относно това колко е лошо да се крещи на децата. И да, това наистина е така. Но не позволявайте тази информация да ви кара да се чувствате като чудовище, ако понякога си изпуснете нервите. Има една шега, че ако викате на своето дете, значи прекарвате достатъчно време с него. И повярвайте – няма родител, който да се владее винаги и във всяка ситуация. Ако някоя майка твърди, че „никога не крещи” на своя малък наследник, не приемайте това за чиста монета – не знаете какво стои зад маската на „перфектното родителство”.

  1. Домът на перфектната майка е винаги чист и подреден

Случвало ли ви се е да отидете на гости на приятели, чийто дом изглежда съвършено чист и подреден? И докато се питате как тази майка успява да се справи с отглеждането на две деца и да подържа изряден дом, вашият малък наследник прави някоя беля, която да ви кара да се чувствате още по-неловко. Е, това е поредният мит за перфектната майка. Твърде вероятно е тази майка-домакиня да е прекарала часове в прикриването на следите от пакостите и безпорядъка, създадени от собствените й деца, изпълнена със същите съмнения като вас.

  1. Перфектната майка винаги знае как да постъпи

Дори и най-утвърдените експерти в областта на отглеждането и възпитанието на деца не могат да се похвалят с това, че винаги знаят всички отговори (а ако се хвалят с това – вероятно просто не са обективни). Да, може би едни майки са по-информирани и по-подготвени от други, но това не означава, че знаят всичко. Истината е, че както децата се учат от нас, така и ние се учим от тях – всеки ден и то чрез най-малките неща.

  1. Перфектната майка готви блестящо и храни детето си само с качествена храна

Каквито и усилия да полагате, не винаги успявате да сте на „ти” с кухнята и това вероятно ви кара да се чувствате непълноценна. Е,не на всяка жена призванието е свързано с кулинарни умения. Ако се случи да поръчате храна в кутия, вместо да спретнете домашно приготвена супа, не изпадайте в паника. Разбира се, че пълноценното и здравословно меню е важно, но това, че от време навреме ви се случва да „кривнете” от правилата не ви прави лош родител.

  1. Перфектната майка винаги се чувства страхотно, когато е с децата си

Ако понякога ви се иска да сте далеч от детето си и времето, прекарано с него, ви идва в повече, това също не е повод за самообвинения. Сега е моментът да разобличим още един мит – този, че перфектната майка винаги се чувства прекрасно в компанията на своите деца и дори не изпитва нужда да бъде без тях. Вие сте отделна личност и няма причина да изпитвате угризения, ако ви се прииска да се видите с приятели или просто да останете насаме със себе си. А и за самото дете е добре да не е непрекъснато с мама, да се адаптира към различна среда и да бъде по-самостоятелно.

Ние бихме добавили: съвършената майка е изтъкана от несъвършенства, но не се страхува да си ги признае. Нейното най-силно качество е това, че обича детето си и дава всичко от себе си при грижите за него, макар и да знае, че не винаги се справя… перфектно!

 

Автор: Списание РОДИТЕЛ, roditel.bg

 

Вижте още:

Да си майка на момче – вълнуващи снимки, показващи силната връзка на майките и техните синове

Силната връзка между майките и техните деца в едно трогателно видео

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

Защо майките не успяват да свършат нищо? Ето защо!