Повиване на бебето – да или не, кога и как?

В миналото, както знаем, всички бебета са били повивани. Днес бебетата от раждането си носят дрешки. В такъв случай – има ли място повиването в съвременните методи за отглеждане на бебето и кога и как е полезно да се прилага?.

Без пристягане!

Надявам се, че всички знаем, но нека си го кажем отново: методът за изправяне на крачетата и повиването им чрез пристягане в изправена позиция  е доказано вреден от множество научни изследвания и емпирични данни! Всички новородени се раждат с разтворени настрани крачета и сгънати в коленцата в поза жабче и е добре да останат в тази си естествена форма, докато тазобедрените стави укрепнат. Едва след това бебето постепенно започва да изправя крачетата си самостоятелно, докато те достигнат изправената позиция, каквато познаваме при децата и възрастните. Това е естествен процес, който, за да се случи по здравословен начин, не бива да се повива бебето  стегнато и не бива да насилваме крачетата да стоят прави.

Огледайте възрастните хора над 60 години и ще видите колко много от тях са с криви крака. Е, това е резултатът от силното пристягане в опъната позиция на краката на новородените.


Бебетата, които имат проблеми с тазобедрените стави в ранна възраст, носят така наречените „стремена на Павлов“ – каишки, които, обърнете внимание, държат крачетата не изпънати, а напротив – разтворени и сгънати в колената в поза „жабче“. Това е ергономичната здравословна позиция на крачетата на новороденото и в тази позиция трябва да се стремим да бъдат, ако не искаме да ги изкривим.

Какви са ползите от повиването?

След като не бива да пристягаме крачетата на бебето в насилствено изправена позиция, то защо изобщо е нужно повиването и трябва ли бебетата да бъдат повивани?

Повиването има все още своето място в грижите за бебето и ролята му няма нищо общо с пристягането на крачетата. Повиването на бебето цели създаване на уютно, топло и защитено пространство, в което бебето да се чувства сигурно и спокойно. Такова пространство бебето намира в прегръдките на мама, когато бъде гушнато в ръцете ви или в слинг, но в моментите, в които се нуждаете от лично пространство и искате бебето да полежи в легълцето си спокойно, тогава една от техниките, които идват на помощ, е повиването.

Повиването ще помогне, когато:

  • КОГАТО НА БЕБЕТО МУ Е СТУДЕНО

Малките бебета лежат неподвижно, а без активно движение, тялото понякога страда от липса на топлина. Естественият начин, по който бебето се е топлило в продължения на векове, е прегръдката на мама. Тяло до тяло, телесната топлина се запазва най-добре. Когато лежи самичко обаче бебето може да получи усещане за топлина, уют и комфорт като бъде увито в мека пелена/одеяло.

  • КОГАТО БЕБЕТО Е НЕСПОКОЙНО

В инстинкта за оцеляване на бебето е заложено то да бъде гушкано, а не оставяно самичко. В природата, оставеното само бебе не може да оцелее. В съвременния западен свят бебетата обитават сигурна стерилна среда, съобразена с нуждите им и на практика риск за живота им няма, но инстинктивната природа на бебето не знае това. Затова и бебетата често плачат, когато бъдат оставени самички. Повиването създава усещане за сгушеност, уют и сигурност, каквато бебето има, когато е сложено в слинг до тялото на мама. Затова и в повечето родилни домове все още повиват новородените в първите часове след раждането им, с цел по-лека адаптация към живота извън утробата.

  • УСПОКОЯВАНЕ НА РЕФЛЕКСА НА МОРО

Новородените и малките бебета имат природен рефлекс да се захващат за тялото на носещия ги. В природата естественото място на бебето е до тялото на мама и за целта бебето е оборудвано по рождение с механизъм, който му помага да се захване за тялото на носещия го, за да не падне.

Случвало ли се е бебето ви да се стресне/сепне и рязко да разтвори ръце настрани? Това е рефлексът на Моро, който имат всички новородени и всички бебета през първите месеци от живота си. Разпервайки ръце бебето търси в пространството нещо, за което да се захване, за да не падне. И когато бебето усети себе си самичко в свободното пространство наоколо, то изпитва страх за оцеляването си. Бебето не знае, че се намира в сигурна и защитена среда. Инстинктът в него говори, че е нужно да бъде с някого, защото самичко е безпомощно да оцелее.

Рефлексът на Моро можем да успокоим, като поставим бебето в слинг, където да се чувства сигурно до тялото на носещия или като го повием в пелена/одеяло с ръчички, спуснати до тялото му. По този начин ръцете на бебето усещат топлината на собственото му тяло и това усещане създава чувство за сигурност. Повиването с ръце до тялото е подходящо за новородени, а при по-големи бебета е нужно да бъде практикувано само при нужда, защото ръцете на бебето е нужно да бъдат свободни, за да се учи да ги движи координирано, да хваща предмети и да опознава заобикалящата го среда.

Инструкции за повиване на бебе:

  1. Изберете плътността на пелената/одеялото съобразно сезона – не повивайте в летните горещини бебето в топло одеяло поради опасност от претопляне. В горещо време може да повиете бебето в съвсем тънка тензухена плена, а топлите одеяла да оставите за зимата.
  2. При повиването ръчичките на бебето е нужно да бъдат поставени спуснати надолу плътно до тялото му, а крачетата трябва да бъдат повити хлабаво, без да се пристягат, така че коленцата да останат разтворени в естествената си поза „жабче“ и да могат свободно да ритат.

 

Nelly Vasileva-Stefanova

Автор: Нели Василева-Стефанова – детски психолог, класически хомеопат, специалист по ранно детско развитие – info@babysling-bg.com

 

 

 

Вижте още:

Първи грижи за бебето – приспиване и сън

Списък с необходимите покупки за новороденото бебе

Как се гледаше бебе без памперси и хомеопатия – историята на една баба

Приучаване на детето към гърне -; кога и как?