Идеи за сензорни игри и занимания, които стимулират сетивата на децата

 


Автор: Дарина Герганова,
 логопед и детски психолог с над 10-годишна практика.  Работи основно с деца с езиково-говорни проблеми, заекване и запъване, с разстройства от аутистичния спектър, с детска церебрална парализа, синдром на Даун, дислексия, дисграфия и др.

Дейността ѝ е свързана и с деца с проблеми при адаптацията в яслата, детската градина или училище, преживяващи страхове, стрес, поведенчески и обучителни трудности и др.

Осигуряването на сензорни занимания на децата е основополагащо за развитието на техния мозък и им помага да изградят и затвърдят мозъчни връзки, които да послужат за основа за надграждане на знания в следващите години. Сензорните игри са занимания, които стимулират сетивата на децата и предизвикват нови усещания чрез допир, слух, вкус, зрение, аромат, баланс.

Какви са ползите от сензорните игри?

 • Стимулират общите и фините двигателни умения
 • Подпомагат говорното развитие;
 • Подтикват към аналитично мислене и умения за решаване на проблеми;
 • Включват занимания, подпомагащи фокусирането и релаксацията в децата;
 • Децата учат чрез сетивата си

Ето няколко идеи за сензорни игри, с които децата могат да развиват тези аспекти:

Сензорна игра “Дъга”

Играта е подходящ както за големи така  и за най-малките, които толкова много обичат да вкарват нещо в дупчица.

Ще ви е нужна принтирана цветна дъга формат А4 или по-малка, хубаво е да е ламинирана. Трябва да направите различни разрези на дъгата, в които децата да вкарват цветни пръчици (например – клечки от сладолед, които да боядисате в различни цветове).

Необходима ще вие е пластмасова прозрачна кутия за съхранение и пренасяне на храни със закопчалка. На нея ще закрепите листа с тиксо от всички страни, за да може детето да вкарва цветните пръчици или цветни клечки за уши.

Освен, че по този начин упражняват фината си моторика, координацията и концентрацията, с течение на времето, чрез игри и с помощта на възрастен който да назовава цветовете, хлапетата се учат да сортират и изричат самички имената им.

Roditel.bg

Игра „Сензорни кутии“

Може да си направите различни сензорни кутии например – да напълните прозрачна кутия с леща, боб или ориз, и да скриете малки играчки, животни или други предмети, които детето трябва да открие и назове.

Игрите със сензорни кутии развиват познавателните способности – внимание, памет, творческо мислене, помагат на детето да придобие нови умения и да затвърди съществуващи такива. Този тип игри развиват фините двигателни умения и пространствено мислене.

Roditel.bg

„Децата в кухнята“

Без съмнение грижите за едно малко дете отнемат цялото ежедневие на майките и деня се оказва кратък за всички занимания. Мама чисти, пере, простира, работи, приготвя вкусна вечеря и често се чувства разпокъсана между всички задачи и игрите с децата. Затова много майки се осланят на помощта на бабите или намират алтернативни варианти за забавление на детето, като му дават телефон или таблет, за да го ангажират.

Вместо това, е по-добре да създадем среда, в която децата са активни участници или помощници в кухнята. В тази среда те развиват своите умения за различни ежедневни задачи свързани с логика, сетивност, координация и памет.

 

Ето и как да започнете процеса:
 • Направете кухнята достъпна за вашия малък помощник, като подготвите предварително всички необходими принадлежности.
 • Обезопасете пространството за готвене и подгответе достатъчно на брой кърпи и кухненска хартия, които ще са ви от помощ във всеки един момент.
 • Подгответе всички необходимо продукти, които ще са ви нужни за кулинарното приключение – плодове, зеленчуци, подправки и основни съставки.
 • Използвайте престилки, за да сигнализирате началото и края на дейността.

Roditel.bg

Едно от най-важните упражнения е  за правилен „език и реч“. 

В приготвянето на храна много активно се включва езикът – разчитането на рецептата, обсъждането на различните продукти, последователността на използването им и времетраенето на цялото кулинарно изживяване.

Използвайте всяка възможност да говорите на своя малчуган, това развива слуха на децата. Четейки рецептата заедно, детето може да научи нови думи, а проследяването стъпка по стъпка на рецептата, развива в него умението да слуша.

Още един положителен аспект в приготвянето на храната вкъщи е ,че можете да му разкажете за всички полезни съставки, които има в нея и защо е по-добра от т. нар. „fast food“ и полуфабрикати.

Докато давате на детето си да опита от храната, която приготвяте, обяснявайте му за различните вкусове и текстури, които ще усети в нея. По този начин ще се научи да разпознава топло и студено, солено и сладко, както и течни от твърди храни.

Дайте му да опита и различни варианти от една и съща храна, така може да разберете, че обича храни, които изобщо не сте предполагали.

Освен това усещането на миризма на различните продукти и подправки развива паметта. Ароматите на билки, подправки, прясно изпечен хляб или кекс, развиват широк спектър от емоции и благодарение на тях най-малките се учат да правят асоциации и връзки.

Roditel.bg

Друг важен аспект в развитието на сетивата е зрението.

Благодарение на предметите в кухнята, децата се научават на различни форми, разстояния, тежест. Пъстрите плодове и зеленчуци ще помогнат на децата да започнат да разпознават цветовете.

За да помогнем на развитието на сетивата им е необходимо да им даваме да опитват, както и да се докосват до естествени материали и субстанции. Чрез допира до гладки и меки повърхности – бобови растения, брашно или сухи и мокри предмети, децата се учат на различните текстури.

Нещата, които се случват в кухнята, са част от цялостната картина на света, затова планирайте вечерята си заедно. Нека малчуганите знаят колко е важно семейството да се храни заедно и че храната не е само необходимост, но и повод за общуване. Това е моментът, в който да изградите навици за здравословно хранене.

Говорете с децата си за качествената и здравословна храна, която им дава, за да учат и играят. И запомнете, че най-важното е да се забавлявате.

Roditel.bg

Сензорна игра „Двойки кутийки“

В непрозрачни еднакви кутийки или бурканчета сипете ориз, боб, леща, овесени ядки или каквито други насипни продукти имате, като от всяко нещо сипвате по две кутийки. Може да дадете на детето само да си ги напълни с избраните от вас продукти. Може също да се опита да познае какво има вътре.

Целта на играта е само по слух детето да намери две по две кутийките с еднакво съдържание.

За бебетата играта се изразява просто да си дрънкат с различните кутийки. Ако ги давате на малко бебе е добре да залепите капачките (подходяща е от както бебето може да хваща предмети).

Roditel.bg

Игра „Сензорна кошница“

Сензорната кошница е насочена към стимулиране на сетивата на детето. Освен това позволява то да се запознае с предмети от бита.

Сензорната кошница е забавна игра, която е подходяща както за малки бебета (за времето по корем 4+), така и за по-големи деца.

Не е необходимо играта да следва някаква логика. Може да съберете просто различни безопасни за възрастта на детето предмети от дома. Ако все пак искате детето да извлече максимална полза от играта с нея, е добре предметите да бъдат групирани по дадена характеристика, като:

 • цвят;
 • форма (кръгли, квадратни, триъгълни, цилиндри и т.н.);
 • материал, от който са изработени (дървени, метални, памучни, вълнени, пластмасови и т.н.);
 • функция (музикални, прибори за готвене и хранене, лична хигиена, ключове, за рисуване и т.н.).

Изберете предметите на база темата и ги поставете в кошницата.

Roditel.bg

Игра „Пресипване с лъжица“

Пресипването на насипни продукти (леща, боб, ориз, овесени ядки) с лъжица от купа в купа е още едно забавно упражнение от практичния живот. Целта е детето да се научи да използва лъжица, да развива фината моторика, координация око-ръка, концентрация и чувството на ред.

Необходими са:

 • две еднакви купи
 • насипни продукти
 • лъжица
 • табла

Първо се демонстрира как се изгребва лъжица по лъжица съдържанието на дясната купа и се изсипва в лявата. Можете да повторите упражнението, като върнете съдържанието обратно в първата купа. След това оставете детето да пробва.

Това упражнение може да се разнообразява като опитате с различни зърна и семена и използвате различни купи и лъжици. Така детето няма да загуби интерес, ако види същата игра под друга форма.