Шест безценни правила, с които да отгледаме възпитани деца

Как да отгледаме добро, възпитано, отговорно и най-вече – щастливо дете? Едва ли има универсална рецепта. Има обаче някои безценни неща, които на пръв поглед изглеждат простички, но не всеки родител е склонен да прави. Ако сте родител на малко дете, помислете върху тях, защото „всичко започва от детството“, а децата се учат на всичко от нас, дори и да не го осъзнаваме.
  1. Прекарвайте достатъчно време заедно

Да, това е в основата на всичко. Единственото по-лошо от лошия родител е отсъстващият родител. Прекарвайте колкото се може повече време с децата си, измислете си общи занимания и традиции, забавлявайте се заедно, говорете, споделяйте, дискутирайте. И това трябва да се случва съвсем естествено, а не като някакво досадно задължение. Така не само ще научите много за мислите, чувствата, проблемите и радостите на своето дете, но и ще изградите здрава връзка помежду си.


  1. Винаги казвайте на децата си колко много означават те за вас

Изразявайте чувствата си, не пестете от тях. Едно „Обичам те“, „Липсваш ми“, „Гордея се с теб“, „Щастлив(а) съм, че те има“ може да направи чудеса. За жалост, много от нас са възпитани на принципа, че „дете се целува само, докато спи“ и често сдържат истинските си чувства, страхувайки се, че те ще разглезят децата. Нищо подобно – вашите малки наследници имат нужда от това да им показвате, че ги обичате и цените толкова, колкото и от храна и вода.

  1. Научете ги да помагат у дома и им показвайте, че цените усилията им

Няма нищо лошо в това детето да се включва в домашните задължения, дори е изключително полезно. За да започне да го прави обаче вие трябва да го научите на това и да създадете правила у дома. Нека те обаче бъдат под формата на игра, като семейна традиция и като нещо, което да правите с удоволствие заедно. И не забравяйте – винаги показвайте своята признателност. Така не само мотивирате своя малък наследник, но и го учите самият той да уважава чуждия труд.

  1. Помогнете на децата да се справят с негативните си емоции

Негативните емоции – страх, гняв, обида, инат. Кой родител не се е сблъсквал с тях? В съвсем ранна възраст те са нещо съвсем нормално поради неспособността на малчуганите да сдържат своите чувства. Не бързайте да осъждате тези прояви и да ги заклеймявате с шамари и наказания. Вместо това помогнете на детето да се справи с тях, научете го, че те са нещо нормално, но могат да наранят околните. С търпение и внимание детето ще се научи, макар и бавно, да осъзнава силата на емоциите и да ги контролира.

  1. Научете ги, че светът е много по-голям, по-сложен и по-вълнуващ от това, което ги заобикаля

През първите си години децата виждат света само в своя тесен семеен кръг и среда. За тях това е нещо съвсем естествено и им е трудно да си представят, че съществува нещо извън този кръг. Затова – помогнете им да разширят своя мироглед. Разказвайте им истории, четете им, гледайте заедно научнопопулярни филми. Това разширява познанията им, развива въображението им и ги обогатява културно и интелектуално.

  1. Покажете им как да разрешават проломите си, а не как да бягат от тях

списание Родител, roditel.bg

Ако детето ви има конфликт с друго дете, ако се чувства обидено, отхвърлено или тъжно, не омаловажавайте това, нито пък се опитвайте да разрешите проблема вместо него. Детето има нужда от насока, не от наставнически проповеди. Още в ранно детство малчуганите се учат на това как да се изправят срещу трудностите и как да развиват социалните си умения. Вие сте техният пръв учител. Възпитавайте мъдро – с личен пример и с добронамерени насоки.

 

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

 

Вижте още:

4 причини за „лошото“ поведение при децата

Грешките при възпитанието на децата – как да ги избегнем

Шамарите и детския мозък – какво се случва?

Правете тези 12 неща, ако искате да изразите любовта към детето си