7 признака, че отглеждате разглезено дете

Имате ли чувството, че някъде сте изпуснали нишката и вашата грижа и любов сякаш не са дали нужния резултат, а вместо това се е стигнало до синдрома на „разглезеното дете”? Ето кои са основните признаци, че това наистина е така:

  1. Детето не възприема думата „не”

Основен признак при разглезените деца е че за тях думата „Не” сякаш не съществува. Истината е, че те винаги я чуват, но просто я игнорират. Защо е така? В повечето случаи това се дължи на неспособността на родителя да отказва или да изпълни своята закана. Децата, на които им се угажда повече от необходимото, трудно приемат отказ или просто не се примиряват, ако такъв се появи.

  1. Не цени вещите си и подаръците, които му правите

Купувате нова кукла или камион на вашия малък наследник, а само след ден играчката вече е изпочупена или просто детето ви е решило, че не му е интересна и иска друга. Днешните деца са претрупани от вещи и играчки и често не ги ценят. При разглезените деца този проблем е още по-осезаем, тъй като те най-често искат това, което нямат (и под искат се има предвид моментално и безусловно), а след като го получат, вече спира да им е интересно.

  1. Отказва да се храни с вас на масата и капризничи за храната

„Ще ям пред телевизора в моята стая”, „Това не го обичам и няма да го ям”, „Ще вечерям чипс и желирани бонбони”. Звучи ли ви познато? Ако реагирате на тези изявления с примирение и просто се предадете, вероятността да отглеждате в дома си едно разглезено дете е доста голяма.

  1. Нетолерантно е към останалите деца и трудно създава приятелства

Разглезените деца проявяват егоизъм и нетолерантност не само към своите родители. Често тези прояви са забележими на детската площадка, в училище или в детската градина. Разглезеното дете очаква останалите деца да следват неговите правила и ако това не стане, се стига до конфликт. В резултат на това, детето трудно създава приятелства и този факт още повече засилва неговото недоволство.

  1. Не ви помага в задълженията и смята, че те са „ваша работа”

„Събери си играчките” – „Няма”. „Оправи си леглото” – „Няма”. „Почисти си стаята” – „Ти ми я почисти”. Един омагьосан кръг, в който родителят се превръща в домашна помощница, а детето има само права, но не и задължения.

  1. Често ви излага на публични места и това сякаш му доставя удоволствие

Любимото нещо на разглезеното дете е… публиката. В много случаи децата имат прилично поведение у дома, а когато са сред хора, нямат търпение да покажат на какво са способни. Те чудесно улавят кога се чувствате безсилни и как втренчените погледи на страничните наблюдатели ви карат да си замълчите в ситуация, която не бихте допуснали у дома.

  1. Държи се непочтително и лесно избухва

Избухливостта на разглезените деца не винаги се дължи на нервно състояние или афект. Понякога те просто си играят с вашите емоции и знаят, че така привличат внимание. Ако реагирате на техните нервни изблици със същото – това не помага. Ако се опитвате да ги омилостивите с подарък или подкуп – става още по-зле. Разговорите сякаш остават безрезултатни и накрая вероятно се чувствате в пълна безизходица.

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

Възпитание чрез бой – един порочен кръг

9 вълшебни израза, които улесняват възпитанието на децата

7 родителски правила срещу разглезени деца