Как да подобрим имунната система на децата чрез закаляване и зимни спортове


зима дете закаляване
Начинът на обличане още от раждането е от значение за каляването

Крио профилактиката е чудесно средство да подсилите имунитета на децата си за зимния сезон. Затова лекари препоръчват да запишете малчуганите на зимни кънки.


„Този вид спорт помага на децата да се адаптират към температурите през сезона и подготвя тялото за охлаждането. Това калява организма. Изобщо спортуването засилва метаболитните процеси в организма и се смята, че може да донесе само ползи за здравите хора“, коментира педиатърът д-р Марияна Свещникова. Тя обясни, че спортуващите активно навън боледуват по-малко.

Идеята за повишаване на имунитета в детска възраст обаче не е свързана само с едно конкретно нещо, а е комплексен подход, твърди още специалистът. Затова освен родителите, учителите и медицинския персонал в учебните заведения също трябва да полагат максимални грижи, за да се справят с честото боледуване на децата. От изключително значение е начинът на живот. Важно е как възпитаваме децата си, колко време да прекарват навън, как са облечени и с какво се хранят. Това трябва да повиши естествените сили на организма. „Начинът на обличане още от раждането на детето е от особено значение за каляването на организма. Изнежените деца боледуват много по-често и всяко охлаждане на организма предразполага по-лесно към инфекции. Затова младите майки трябва да знаят, че шапките и ръкавиците не са дрехи за дома“, обясни педиатърът.

Добре е да се ръководим от позната стара приказка, че децата трябва да са с една дрешка повече от възрастните.

„Моят съвет обаче е да купуваме по-малко, но качествени дрехи, съобразени със сезона. Трябва да се ориентираме към естествени тъкани-памук, студено пресована вълна, която не боцка и е комфортна за детето, но в същото време позволява на организма да се охлажда“, добави д-р Свещникова.

Долните дрешки пък задължително трябва да са от чист памук. Добре е родителите да не се подлъгват по красиви облекла, но от синтетични материи, които запарват организма. Когато пък тялото се охлади, не позволяват затоплянето му. Не е препоръчително и майките да обличат децата си с по няколко пуловера или якета, защото това ще наруши комфорта на малчугана, но и изнежва организма.

Подготовката започва още от септември

Добре е да подготвяме малчугана за зимата още от началото на есента. Това важи и за тези, които постъпват в първи клас, но са били отглеждани предимно в къщи от баби и дядовци.

„Стимулирането на имунитета като цяло може да разделим на няколко категории- чрез подобряване на метаболизма и чрез прием на витамини, правилно хранене и обличане. При здравите деца може да очакваме, че техният имунитет е на добро ниво. Достатъчно е да ги подкрепим с имуностимуланти, които обаче са близки до природата“, коментира д-р Свещникова. Става дума за черен бъз, бета глюкани и коластра във всичките им форми, пчелен прашец.

„Не на последно място шуслеровите соли, които придобиха популярност на пазара, са едни от естествени начини да повишим имунитета на нашите деца. Това са солите, с които се раждаме. Заради начина ни на живот обаче може да настъпи дисбаланс, което да предразположи организма ни към различни заболявания“, обясни педиатърът. Препоръчително е да се приема шуслерова сол №3, която е най-силният стимулатор, както и №11. Когато пък малчуганът има силна хрема, се използва сол №4. В зависимост от това на какъв етап от разболяването е детето, може да се използват различни комбинации. Но за това е добре да се обърнете към шуслеров терапевт.

Също така е добре малчуганите да се ваксинират срещу грип, тъй като вече се предлагат и детски дози. Това важи особено за хронично болните хлапета.

Разходки навън, но без вятър и мъгла

Особено важно за каляването на детския организъм е проветряването на помещението и разходките навън. Трябва да имаме предвид обаче, че когато времето е слънчево, но има вятър, усещането за студ се засилва. Така например, вятър със скорост 16 м/с увеличава усещането за студ с 1 градус. Разходките при мъгла също не са за препоръчване, защото става дума за кондензиран замърсен въздух.

Хладки душове при температура

Ако все пак детето вдигне температура, трябва да знаем, че това може да е признак за много неща. Не бива да завиваме малчугана с много одеяла, защото има опасност от претопляне на организма. Педиатрите съветват и да не прибързваме с даването на температуропонижаващи медикаменти до 37,8 градуса.

„Не е необходимо при първото повишаване на температурата да заставаме пред кабинета на лекаря, където е пълно с болни. Първо е добре да понижим температурата локално-чрез хладки душове или мокри кърпи. Също така можем да дадем шуслерова сол №3 на всеки час по една таблетка. Едва при по-висока температура можем да прибегнем до лекарства от групата на парацетамола и ибупрофена“, обясни д-р Свещникова.

Бихме могли да изчакаме ден-два и да наблюдаваме детето, като измерваме температурата през различно време на деня. Ако това състояние продължава повече от три дни, малчуганът има хрема, кашлица и обща отпадналост, е необходимо да се потърси лекар.

Антибиотик-само при бактериална инфекция

Според д-р Свещникова антибиотичното лечение е безценно, само ако е назначено от лекар, който е преценил, че има нужда от такова. Обикновено това се налага при стрептококова или друга бактериална инфекция. Смята се, че при 85% от заболяванията до 6 години в началото на вирусно заболяване няма нужда от антибиотик. „Затова не съветвам родителите сами да купуват такъв и да го предлагат на детето си. Имахме години с много висока резистентност и обичайна бактериална инфекция не се повлияваше от нормално и правилно назначено антибиотично лечение, точно заради злоупотребата с такива медикаменти“, каза още д-р Свещникова.

Източник: Monitor.bg

Вижте още:

Закаляване на бебето чрез зимни разходки

Закаляване на бебето за по-добър имунитет

8 важни неща, свързани с детския имунитет

Антибиотик? Не, благодаря!