Закаляване на бебето за по-добър имунитет

закаляване, бебе, дете, списание родител, roditel.bg

Страхът от простуда се предава от поколение на поколение. Малко са майките, които възприемат съвременните разбирания, че претоплянето и изнежването са далеч по-опасни от простудата. Ако искате вашето дете да не се простудява, изгонете от съзнанието си страха от простуда и закалявайте системно не само голямото дете, но и бебето. При среща с острите причинители на катарите на дихателните пътища много по-често и по-тежко заболяват обличаните с много дрехи деца, изнежени  и незакалени деца.


 

Какво представлява закаляването?

Процесът на закаляване цели да направи детския организъм по-устойчив на температурните, атмосферните и другите външни въздействия. Закаляващи средства са въздухът, слънцето и водата. Закаляването може да разчита на успех, ако при провеждането му се спазват някои основни принципи. То трябва да се провежда постепенно, като от по-слабите дразнения се преминава към по-силните. Освен това физикалните процедури трябва да се провеждат системно, ежедневна, без прекъсване. Последователността налага да се започне от леките процедури, за да се стигне до по-силно въздействащите.
Процесът на закаляването е винаги индивидуален и зависи от това, как детето приема процедурите.

 

Въздушни процедури

Въздушните процедури за закаляване можете да провеждате в дома и на открито. Най-добре да се започне с разходките на открито. През лятото те започват веднага след изписването на бебето от родилния дам, а през хладните сезони – след първия месец. Ден без разходка е загубен ден за здравето на детето.

Въздържайте се от разходка само при снеговалеж, дъжд, мъгла и силен вятър. Малките бебета трябва да се извеждат и при температура над 0 градуса, а към края на първата година дори при – 5 градуса. Свежият прохладен въздух приспива бебето и трудно можете да го събудите от продължителния здрав сън.

Ако нямате специално чувалче за сън на открито за хладните сезони, завийте бебето във вълнено одеяло, така че лицето му да остане открито.

Въздушните бани в стаята можете да провеждате още през първото полугодие. В часовете за подсушаване оставяйте бебето да рита голо при стайна температура отначало по няколко минути, а след тава в продължение на 15-20 минути. Такa то постепенно ще свикне да понася па-ниските температури. През второто полугодие въздушните бани можете да провеждате и на открито при температура на въздуха не по-ниска от 20 градуса. Оставете детето на двора да играе голо върху одеяло.

Само ако започне да потреперва от охлаждането трябва да прекратите процедурата..

 

Водни процедури

Водните процедури започват от 3-4-ия месец. Най-невинните са обтривания с мека кърпа, натопена в хладка вода. Много добре се приемат от всички деца обливания със слънчева вода. Отначало тя трябва да бъде с температура, близка до тази на тялото – 36 градуса, като за децата над  1 годинка  постепенно се стига до 28 градуса. За големите  деца се препоръчва и душ, които въздейства и с механичното си дразнене.

Слънчевите бани са прекрасно средство за  укрепване на детския организъм и закаляване. Те се препоръчват не само за децата с рахит, лимфатизъм, тонзилит, но и за здрави деца.При кърмачетата се препоръчва само частично облъчване на крачетата и ръцете.След първата година можете да облъчвате  на слънце цялото тяло на детето, като на главичката му трябва да има лека шапка.Тук с пълна сила важи правилото за постепенността.В противен случай можете да изгорите нежната детска кожа.Започнете с 2-5 минути и постепенно увеличете престоя на слънце до 30 минути . По добре е детето да се движи, да не стои, за да се охлажда.Русите със светла кожа деца по-лесно изгарят . Ако детето лесно повиши температурата, получи безсъние или силно зачервяване на кожата, ще трябва да прекратите облъчването за ден два. Слънчевата баня завършвайте с обливане с хладка вода.

Къде да провеждаме слънчевите бани?

Нашата страна е с достатъчно слънцегреене, че е почти без значение къде ще отидете.Вярно е, че планината е с чист въздух и  богат на ултравиолетови лъчи, които съдействат за образуване на витамин D в кожата. Но и на море и у дома се прибавя тен. Ако решите да отидете с детето на море, подгответе детската кожа предварително  като започнете слънчевите бани у дома. И не забравяйте, че отиване на море  за 10-15 дни  ще е от много малка полза, ако не продължите да излагате детето на слънце и след  завръщането. Използвайте всеки  хубав ден от пролетта до късна есен.

Всички тези процедури съчетавайте с масажите и гимнастиката

Автор: проф. Христо Михов

Вижте още:

Как да закалим детето: Закаляване стъпка по стъпка

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

8 причини да запишем детето на плуване

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве