8 причини да запишем детето на плуване

плуване деца

  1. Срещу гръбначни изкривявания

Според последните статистики, всяко четвърто дете у нас страда от някаква форма на гръбначни изкривявания. Спортът и движението са сред основните начини да се противодейства на подобни проблеми, но е добре да знаем, че не всеки спорт може да помогне за подобряване на стойката, дори напротив. Спортове като волейбол и тенис например водят до натоварване само на едното рамо, което може да бъде предпоставка за възникването на гръбначни изкривявания, а не за тяхната превенция. Плуването обаче би могло да подобри стойката на вашия син или дъщеря, тъй като има равномерно натоварване на двете половини от тялото, а гръбнакът се държи изправен.


  1. По-малък риск от инфекции на дихателните пътища

Плуването има благотворен ефект при заболявания на дихателните пътища и е много подходящо за деца, страдащи често от бронхити, пневмонии, катари на дихателните пътища или астма. Чрез плуването се улеснява отделянето на бронхиалния секрет и се подобрява функцията на сърцето

  1. За укрепване на мускулатурата

Плуването е един от малкото спортове, които натоварват равномерно всички мускулни групи, без това да е свързано с прекалено голямо натоварване. При този спорт земното притегляне е редуцирано, което намалява натоварването на костите и ставите. Това го прави особено подходящ за децата, чиято костна система все още е в процес на растеж.

  1. Намалява риска от диабет

Няма по-добър начин да се предпазите от тази коварна болест от аеробичните спортове. А плуването е част от тази група. За 30 минути плуване свободен стил се изгарят около 900 калории, което намалява с до 40% риска от появявата на диабет.

  1. Срещу затлъстяване и наднормено тегло

България е една от водещите страни с деца, страдащи от наднормено тегло. Много често това се дължи на нездравословно хранене и липса на достатъчно движение. Плуването е чудесно средство за справяне с проблема и за нормализиране на теглото в детска възраст.

  1. За подобряване на координацията

Плуването подпомага координацията на цялото тяло. Освен това укрепва нервната система на детето и нормализира артериалното налягане и пулса.

  1. Защото инвестицията не е чак толкова голяма

Като всеки спорт, плуването изисква определена инвестиция в уроци и ползване на басейн. Но за разлика от ските и тениса например, тук цените са доста по-поносими относно екипировка. Нужна е само плувна шапка, очила и бански костюм. Останалото е въпрос на желание и избор на това дали детето да посещава индивидуални уроци или да се обучава в група.

  1. Защото е забавно

И не на последно място трябва да поставим факторът „Забавление”. Всяко нещо, което децата правят с удоволствие, е далеч по-смислено от заниманията, които практикуват насила. Ако детето ви обича водата, има желание да плува и вие виждате това, няма никаква причина да не го запишете на уроци. Счита се, че когато децата станат на четири години, вече могат да започнат да усвояват плувните умения. Според някои специалисти 6-годишната възраст е по-подходяща, тъй като тогава хлапетата са по-осъзнати и разбират по-лесно напътствията на треньорите.

 

Вижте още:

Кой спорт е подходящ за детето и коя е подходящата възраст?

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?

7 суперхрани за имунитет през лятото

Закаляване на бебето за по-добър имунитет