Как да помогнем на детето да не се страхува от посещението при лекаря?

деца страх от лекар

Много рядко се срещат деца, които приемат спокойно и без никакъв страх посещението при лекаря. В повечето случаи .дори и когато става въпрос само за рутинна консултация или профилактичен преглед при педиатъра, малкото човече може да изпадне в истинска истерия от страх и притеснение. А какво остава за ситуациите, в които хлапето има някакъв здравословен проблем или го водим на ваксина. В много случаи, особено с по-малки деца, това се оказва едно истинско изпитание за родителя.

В действителност е напълно възможно родителите донякъде да намалят страха на детето пред лекарския кабинет и то да влезе на преглед по-спокойно. Най-важното е към решението на този проблем да се подходи правилно, а залог за успеха на нашите усилия е предварителната подготовка.


Ето и няколко полезни съвета в тази посока от психолога и майка на 5 деца Лариса Суркова:
  1. Не плашете детето с лекаря

Като начало не настройвайте хлапето си срещу лекарите и болниците. Помнете, че правите това всеки път, когато казвате на сина си или дъщеря си: „Ако пиеш кола, ще те заболи стомахчето и ще трябва да ходим на лекар“ или „Нали знаеш, че ако не си измиеш зъбите, ще трябва да те заведа на зъболекар“ или „Ако не пиеш лекарствата, които ти предписа доктора, ще се разболееш още повече и ще влезеш в болница“. По този начин детето подсъзнателно започва да възприема всичко, свързано с лекарите, болниците, изследванията, като нещо много страшно и лошо. Вместо това, за по-големите деца избягвайте такива изказвания, а на по-малките дори можете да кажете нещо положително за лекаря – че е техен приятел и вълшебник, който може да им помогне, когато се чувстват зле физически.

  1. Когато имате час при лекаря, пристигнете малко по-рано

Когато ви предстои преглед или консултация при педиатъра, препоръчително е да заведете детето малко по-рано. Така и вие, и хлапето ви няма да се стресирате допълнително, защото закъснявате, няма да бързате и да се паникьосвате, че ще си изпуснете часа. Освен това, добре е да знаете, че мъниците имат нужда от малко време, за да се ориентират и адаптират към нови места, с които не са свикнали. Така че, когато тръгвате към лекаря, предвидете 10 или 15 минути преди записания час, за да осигурите на детето възможност да се приспособи към обстановката.

  1. Не крийте от детето, че отивате на лекар, а привлечете вниманието му с нещо позитивно

Не лъжете детето, че не отивате на доктор, когато е точно така. В противен случай рискувате да изнервите и стресирате хлапето, защото то ще остане с впечатлението, че вие се опитвате с хитрост да го заведете някъде, където ще му причинят нещо лошо. Вместо това, бъдете искрени, че му предстои преглед или изследване или ваксина, но не акцентирайте на неприятната страна на процедурата. Можете да му разкажете как ще му залепят една много интересна лепенка, ще му дадат да изпие един вълшебен сироп или ще го премерят с едни уреди за супергерои – използвайте въображението си, за да предразположите мъничето. Ако въпреки това то продължава панически да се страхува, може да му купите малка изненада, която да служи като утешителна награда за него и му кажете, че след посещението при лекаря, ще я получи вкъщи.

  1. Четете и разказвайте на детето истории за лекарската професия

Винаги, когато имате час за рутинен профилактичен преглед или просто консултация при педиатъра, използвайте възможността да подготвите хлапето предварително като му четете книжки, в които добрите герои са медицински работници. Когато е вече в подходяща възраст, разкажете му за професията на лекарите и медицинските сестри, как помагат на хората и спасяват животи, вмъкнете интересни подробности от работата им. Ще бъде много полезно и да запознаете детето лично с неговия педиатър. Така постепенно ще му помогнете да натрупа добри впечатления и да си изгради положителна представа за медицинските лица.

  1. Разсейте детето с разговори или с картинките пред лекарския кабинет

Ако малкото човече много се страхува от това, което го очаква при лекаря, използвайте времето, в което си изчаквате реда пред кабинета, като го разсейвате с разговори на приятни за него теми. Друг много добър вариант ще бъде да му показвате и обяснявате различните картинки в чакалнята. Това може да го заинтригува и да намали напрежението, което изпитва преди да дойде вашият ред.

  1. Не засрамвайте детето заради неговия страх от лекаря

В никакъв случай не карайте детето да се срамува от това, че не му е приятно или че го е страх от лекарските кабинети или от болниците. Не му казвайте, че само бебетата се страхуват и плачат, когато ходят на преглед. Напротив – бъдете на страната на вашия мъник, подкрепете го, прегърнете го, успокойте го като му кажете, че това да се ходи на лекар е нещо нормално за всички деца и възрастни хора и в него няма нищо страшно.

  1. Играйте заедно с детето на лекар и пациент

Купете на сина си или дъщеря си детски лекарски комплект за игра. Играйте заедно с него на лекарски кабинет и непременно си сменяйте ролите така че детето да има възможност да бъде и доктора, и пациента. Тази игра ще му помогне много да се адаптира към ситуацията, когато реално трябва да влезе на преглед при педиатъра.

  1. Похвалете детето след посещението при лекаря

След като излезете от кабинета на доктора или от лабораторията за изследвания или от болницата задължително похвалете вашия мъник за това, че се е държал много добре, дори и това да не отговаря на истината. Кажете му, че е бил смел и е герой – за него вашата положителна оценка е от голямо значение.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Децата и страхът от зъболекар – кога се прибягва до пълна упойка?

8 грешки които родителите допускат, когато детето е болно

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Често срещаните детски страхове и как да помогнем на децата да ги преодолеят