Хомеопатия при болезнено никнене на зъби

хомеопатия, зъби, болезнено никнене, дете, бебе

Болезненото никнене на зъбите може да е трудно време както за бебето, така и за цялото семейство. Първото зъбче обикновено пробива, когато бебетата са между 5 и 7 месечна възраст. При някои деца никненето на зъбите е безболезнено, но при други е процес, свързан с болка и промени в храненето и съня.


Оплаквания при болезнено никнене на зъби

Кое ще Ви насочи, че на бебето вероятно му никнат зъби?

 • обилно отделяне на слюнка
 • подути и болезнени на докосване венци
 • отказва храна
 • дъвче твърди предмети
 • раздразнителност, плачливост
 • проблеми със съня

Повечето педиатри твърдят, че диарията, леко повишената температура и раздразнителността не са свързани с никненето на зъби, но за много майки тези симптоми са обичайни за техните бебета, когато им предстои да излезе поредното зъбче.

Винаги трябва да се обърнете към лекар, ако Вашето бебе има симптоми, които Ви притесняват или ректална температура 38,5 или по-висока.

Хомеопатични лекарства за болезнените подути венци

С никненето на зъбите можете да се справите в домашна обстановка с помощта на някои хомеопатични лекарства.
Хомеопатията е безопасен метод на лечение, който използва лекарства на природна основа и дава ефикасно лечение на зачервените, оточни венци, на болката, успокоява бебето и нормализира неговия сън.

 • Камомила е най-често използваното хомеопатично лекарство. Бебето е нервно, ядосано, нищо не е в състояние да го успокои, непрекъснато плаче, крещи и иска да бъде постоянно на ръце. Спира да плаче само, когато го люшкат на ръце или ако е в кола (защото пасивното движение успокоява болката). Болезненото никнене на зъбите често се придружава от зеленикава диария и/или болка в ушите.
 • Беладона – червени, много възпалени венци. Нервно, възбудено дете, което не може да заспи. По време на никненето на зъбите детето понякога има зачервено гърло или отит с висока температура.
 • Калкарея фосфорика – зъбите излизат много бавно, късно и болезнено. Първият зъб обикновено се появява след 10-11я месец. Мрънкащо, хленчещо дете; невъзможно е да бъде успокоено. Зъбчетата много бързо се развалят скоро след появата им. Високо и слабичко дете.
 • Меркуриус солубилис – на детето непрекъснато му текат лиги, лош дъх, обложен език. Болката често се засилва нощем.
 • Пулсатила – плачливо дете, което е залепено за майка си. Постоянно иска да е в скута й и да бъде утешавано.Болката се успокоява от смучене на изстудени пластмасови играчки и когато е навън, на свеж въздух.

Автор: Василка Юрукова

http://homeopathytoday.eu

Д-р Василка Юрукова практикува хомеопатия от 1998 година. Специализира хомеопатия в Центъра за развитие и обучение на хомеопатията в България (ЦОРХ България, клон на CEDH International), с последващи трейнинги по хомеопатия в България, Франция и Германия, както и по акупунктура във Великобритания. Тя международен лектор по хомеопатия със забележителен опит в клиничната хомеопатична практика при деца и възрастни.

 

Вижте още:

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Как да съхраняваме хомеопатичните лекарства?