6 неподозирани ползи от танца за вашето дете

съвременен танц за деца - tanci za deca (32)
Снимка: Fusion Academy

Има много дейности, които могат да подпомогнат развитието на детето по естествен начин. Една от тях е танцът. Танцът показва на децата как да владеят тялото си и как да се изразяват чрез него. Той не е просто заучаване на стъпки, а усещане и взаимодействие с пространство, музика, партньор, група.

Better Writer Ad

Повечето деца обичат танците, движението за тях е нещо напълно естествено, а танцът им дава много възможности да кажат нещо без думи, да изразят емоция, дори да разкажат история. Не е нужно да бъдат професионални танцьори, за да се случи това. Трябва само да опитат и когато им хареса, танцът, освен че ще подобри тяхното физическо здраве и дисциплина, ще им помогне да научат и усъвършенстват още много други неща. Ето някои от тях:

  1. Танцът развива въображението и подпомага невербалното общуване – танцът учи децата да се движат и чрез това движение да пресъздават различни истории и сюжети. Изключително важен при общуването е езикът на тялото – невербалната комуникация. Свободата и знанията за движението, които натрупват децата, изучавайки определен стил или стилове танци, им помагат след това при общуването.

 

  1. Развива комуникационните умения на децата – повечето стилове танци, особено за деца, се поднасят в групова форма. Взаимодействието между тях учи децата на работа в група и на уважение към партньора. Често едно дете е по-напреднало от друго. В една такава ситуация по-добре справящото се учи да помага и да е толерантно към по-бавно напредващото дете. От друга страна начинаещото трябва да се научи да приема помощ или да бъде водено.

 

  1. Танцът помага на детето да натрупа самочувствие – колкото повече се движат децата и усвояват определен танц, толкова повече самочувствие и увереност придобиват те. Изучавайки различни стъпки и стилове, децата откриват и своята най-комфортна среда. А когато са в средата, в която се чувстват добре, те добиват самочувствие. В този си аспект танците са изключително полезни за деца, които са по-свити и необщителни.

 

  1. По-добра концентрация и наблюдателност – пълноценното общуване е основано на добра преценка на обстоятелствата и събеседника. Танцувайки, децата трябва да се съобразяват с другите участници в танца, с пространството и музиката. Това насочване на вниманието ги учи да бъдат концентрирани, наблюдателни и съобразяващи се с останалите.

 

  1. Танцът помага на детето да открие и изрази своята индивидуалност – когато детето започне да се развива в определен стил танц или да пробва различни стилове, това е началото на намирането и изграждането на неговата индивидуалност. Всяко дете усеща различно музиката и след време, в зависимост от стила, който практикува, то започва да се държи по определен начин. Различните стилове придават различно отношение на децата към света. Най-лесният пример за това са балерините. Замислете се колко лесно можете да предположите кое дете ходи на балет.

 

  1. Чрез танца детето натрупва нови знания – не на последно място са и знанията, които децата натрупват. Изучавайки различни стилове танц, децата освен да движат телата си по определен начин, обогатяват и общата си култура за музиката и танците. Всеки родител знае, че когато децата имат какво да споделят, общуват повече.

 

alex final 1

Автор: Александра Манчева – танцьор и хореограф по образование и преподавател в курсовете по Съвременен танц във Fusion Academy за деца на възраст 7-14 г.

 

 

Вижте още:

5 начина да разтълкуваме рисунките на своето дете

Как да разберем дали детето ни има актьорски талант?

Иво Паскалев: „Чуждоезиковото обучение при децата трябва да започне на 4-5 години“

9 пропуска във възпитанието, които повлияват физическото и духовно здраве