Как да разберем дали детето ни има актьорски талант?

teatralna shkola fusion academy
Снимка: Fusion Academy

Ще започна с това, че детството е времето, в което всеки един от нас е най-близо до актьорството. Играта, толкова истинска и непринудена за всяко едно дете, стои в основата на актьорската професия. Наблюдаваме как децата с часове разиграват своите истории, превръщат се във всичко и всеки, когото си поискат и най-важното – абсолютно вярват в това, на което играят. Ето защо, детството е много подходящо време за актьорски занимания, независимо дали очакваме или не бъдеща реализация. Превъплъщаването в различни образи и актьорската игра в детска възраст развиват възприятията, познавателните способности, изразяването – вербално и телесно, възпитават концентрация, отговорност, разбиране и уважение към всичко заобикалящо. И не на последно място, те не позволяват на детето да загуби своето въображение и креативност.

Better Writer Ad

Но как да разберем дали детето ни има актьорски талант?

Всяко дете има възможност да развие своите умения, някои деца обаче с по-голяма лекота се впускат в актьорската игра. Ето няколко признака, които да ви подскажат, че игрите, които наблюдавате, могат да прераснат в градивно занимание за вашето дете, а по-късно и в поле за развитие и професионална реализация.

1. Силен ентусиазъм и въображение. Детето с часове играе своите измислени истории и е готово да включи всеки желаещ. Впечатлени сте от въображението и увереността, с която разказва за тях. Ако вкарате нов герой или обстоятелство в историята му, то с радост и лекота ги включва.

2. Повишена активност. Ако детето ви е свръхактивно, най-честият съвет, който ще получите, е да го запишете на спорт. Спортът обаче не е единственото решение при такива деца. Те имат нужда от съвкупност от различни преживявания и комуникация, което е в основата на сценичното изкуство.

3. Наблюдателност. Наблюдателността е от съществено значение за актьора. Поискайте детето да ви разкаже нещо, което се е случило преди малко. Обърнете внимание колко детайли и интересни нюанси относно обстановката, участниците и действията регистрира то.

4. Имитиране. Поиграйте заедно с детето си, като се стараете да „копирате“ определени хора чрез движение, глас, мимика или дори емоционално излъчване. За начало търсете интересни и запомнящи се, „цветни“ персонажи – с тях е по-лесно. Наблюдавайте как се справя вашият малчуган и доколко се доближава до „оригинала“.

5. Силна емоционалност. Ако можете да определите детето си като „супер чувствително“, то от него може един ден да излезе отличен актьор. Чувствителността е от жизнена важност за всеки творец, не само за артистите. Заниманията с театър обикновено превръщат необузданата чувствителност в емоционална интелигентност.

6. Ораторско майсторство. Детето ви обича да говори, има по-богат речник от този на връстниците си, прави малко граматически грешки, има добро произношение – това може да е знак, че в него дреме бъдещ актьор.

7. Импровизация. Накарайте детето си да изиграе или разкаже избрана от двама ви любима приказка. Ако то се отклонява от сюжета, като успява да развие логически историята, със сигурност има заложби на импровизатор. Може да опитате също така да перифразирате заедно кратки текстове и да следите за същото.

8. Разнородни интереси. Често се случва детето да иска да посещава множество курсове, свързани и с изкуство и с движение. Ако сте забелязали, че вашият малчуган бързо губи интерес и му става скучно, най-вероятно актьорството много ще му хареса и ще се справя много добре, защото тези занимания включват в себе си много и различни дейности.

Е, открихте ли вашето дете сред думите ми? Отговаря ли то на поне две от точките? Ако отговорът е Да, то преминахте с лекота кастинга по Актьорско майсторство във Fusion Academy. Започваме октомври месец и нямаме търпение заедно с децата да създадем новите истории, които ще изиграем на сцена.

 

Автор: Лъчезара Паскалева – магистър по театрална режисура и преподавател в детската театрална школа към Fusion Academy