5 морални урока, които децата могат да научат от приказката „Грозното патенце“

грозното патенце морални уроци
Едва ли има дете (а и възрастен), което да не е чувало приказката за Грозното патенце. Тази творба на Ханс Кристиан Андерсен обаче има много по-дълбок смисъл, отколкото изглежда на пръв поглед. Когато я четете заедно с децата си, не пропускайте да поговорите и за важните морални уроци, които можем да научим от историята на малкото пате, превърнало се в лебед. Ето някои от тях:

1. Не бързай да съдиш, преди да опознаеш

В приказката „Грозното патенце“ другите патета не приемат бедното животинче, защото е различно от тях. Излюпва се от по-голямо яйце, изглежда по различен начин и по нищо не прилича на част от семейството. В живота това се случва неведнъж, както при деца, така и при възрастни, които бързат да поставят етикети, още преди да са опознали хората или ситуациите, пред които са изправени. Когато четете приказката за патето, което не прилича на останалите, обяснете на детето си защо е важно да не прибързваме да съдим околните. Много често същественото е невидимо за очите и не се намира на повърхността.

2. Понякога хубавите неща изискват време и трябва да имаме търпение за тях

Малкото „грозно“ пате бързо решава, че изглежда по-зле от останалите, тъй като е различно от тях. Но само с търпение, вяра в себе си и постоянство можем да достигнем истинския си потенциал, който е свързан, както с външна, така и с вътрешна красота.  Нима красивият лебед, в който се превръща „грозното“ патенце, не е истинско доказателство за това?


3. Думите нараняват

Думите, делата и лошото отношение имат силата да наранят всеки от нас, независимо на каква възраст е. Именно поради тази причина трябва да носим отговорност за това, което правим, и което казваме на околните. Малките деца се учат от нас на доброта, учтивост и емпатия, а приказка като тази би могла да послужи като чудесен пример за това колко е важно да не се изказваме неуместно и колко горчиви могат да бъдат обидните думи. Останалите патета обиждат и нараняват бедното животинче, а накрая то, чувствайки се различно и недостойно, си тръгва от тях, тъй като не може да понесе болката, която му причиняват.

4. Не се страхувай да бъдеш себе си

За много деца е трудно да приемат, че да си различен и да бъдеш себе си не е нещо лошо, дори напротив. Да подражаваме на околните, само за да им се харесаме, не е решение, а приказката за Грозното патенце е много добър пример за това. В крайна сметка, малкото пате не изневерява на природата си и се превръща в красив лебед. То намира своя път, въпреки че цената, която плаща за това, не е никак малка.

5. Не бива да игнорираме и отблъскваме различните от нас

Кокошките, гъските, пуйките, дори собствените му братя и сестри кълвели, скубели и блъскали бедното патенце, само защото е различно. Агресията към тези, които не са като нас, не е нещо, което трябва да се толерира и за децата е полезно да научат този морален урок още от малки. Приказката на Андерсен е един добър повод да поговорим с тях по този въпрос и да им обясним, че не бива да участват в подобни прояви, нито пък да остават безразлични, ако някой друг постъпва по този начин.

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg

Вижте още:

6 приказки с поука, които учат децата на мъдрост и доброта

Трябва ли да разказваме на децата си приказки със „страшни“ приказни герои?

10 полезни неща, които да знаем, когато четем приказки на децата

Любими цитати от детски книжки