Какво казва цветът на носния секрет за здравето на вашето дете?

носни секрети дете цвят

Течащият често предизвиква притеснение у родителите. Те се питат на какво се дължи това състояние – дали детето не е болно или настинало. Опитват се с всякакви средства да спрат секрта, стичащ се от детското носле. Но наистина ли сополите са нещо, което е толкова притеснително и какво трябва да знаем за тях?

Истината е, че секретът от носа сам по себе си не е болест, а симптом и в много случаи той служи като защита от нахлуващите патогени. Неслучайно някои лекари го наричат „лубрикант за нашето тяло“. Както децата, така и възрастните, го произвеждат с цел да помогне на тялото да се защити и е жизненоважно за нашето здраве.

Какво всъщност представлява носният секрет?

Водата съставлява над 95 % от лигавичния обем на въпросния носен секрет, а останалата част са соли и основни протеини – главно муцин и антитела.


Муцинът абсорбира вода, придавайки на лигавицата лепкава желеобразна консистенция. Това му позволява да действа като ефективна физическа бариера, като улавя външни нашественици като прах, бактерии и други дразнители.

Антителата, заедно с белите имунни клетки, които се смесват с лигавицата, допринасят за ценната защитна функция на нашата лигавица. Плюс това, ние непрекъснато произвеждаме секрет, което означава, че носът ни ефективно отмива тези патогени.

Когато носът на детето се запуши, то издухва секрет и безброй тъкани. Но преди да хвърлите следващата салфетка в кошчето, погледнете я. Знаем, че звучи отвратително, но цветът на сополките на вашия мъник може ви ориентира за неговото състояние и за причинителя.

Зелените носни секрети

Вярвате или не, през десетилетията е имало обширни изследвания на нашите носни секрети, особено това, което ги прави зелени, и консенсусът е, че няма чак толкова силна връзка между това колко зелени са сополите и колко сериозна е инфекцията.

Най-голямата заблуда е, че зелените сополи означават задължително бактериална инфекция и налагат лечение с антибиотици. Това е неправилно. Зеленият или жълт цвят на сополите идва от наличието на бели кръвни клетки в лигавицата, което показва, че имунната система върши правилната работа, като изпраща повече от тези клетки за борба с инфекцията. И тези бели кръвни клетки ще се увеличат, независимо от инфекцията – независимо дали става въпрос за вирусна или бактериална причина.

Често сутрешните секрети от носа са малко по-зеленикави от тези, които детето отделя през деня. Ако зеленият цвят трае повече от две седмици заедно с други симптоми, консултирайте се с педиатър.

Прозрачни носни секрети

Прозрачна течност означава здравословна слуз, която има вода, протеини, антитела и вещества, които се борят с инфекциите. Целта на тази течност е да напоява носния проход и да улавя праха, замърсителите, алергените. Нашето тяло произвежда почти литър от него всеки ден.

Бели носни секрети

Слузта, която остава в запушения носен проход, се сгъстява и става бяла и мътна, тъй като губи влага. Бялата слуз може да е признак на дехидратация на носната лигавица. В този случай бихте могли да използвате спрей с физиологичен разтвор за разреждане на секретите.

Жълти носни секрети

Този цвят показва, че детето може да преминава през вирусна инфекция. Белите кръвни клетки, които се борят с инфекцията, се смесват със слузта. Когато патогените биват унищожени, това придава на слузта жълт или кафеникав цвят. Ако слузта от нослето на детето е жълта, това също е знак, че настинката може да продължи от седем до десет дни.

Розови или червени носни секрети

Ако сте издухали носа на детето си твърде силно или носът е прекалено сух, кръвоносните съдове на повърхността на носната лигавица могат да се спукат, което да оцвети секрета в розово или червено. Ако носът на вашето дете е прекалено сух, използвайте овлажнител през нощта и увийте шал около лицето му, когато излизате и навън е студено.

Кафяв носен секрет

Въпреки че този цвят понякога предизвиква паника у родителите, кафявият носен секрет може да означава изсъхнала кръв или някаква мръсотия, която е останала известно време в носа на детето.

И все пак…

– не се фиксирайте в цветовете на носния секрет, а погледнете цялата картина. Вместо да се занимавате с това колко зелени са сополките на вашето дете, се съсредоточете повече върху това колко е болно и какви са останалите симптоми. Ако детето кашля, отпаднало е и има затруднения в дишането, се нуждае от преглед при лекар.