5 природни стредства за подсилване на детския имунитет

1. Пчелен клей (прополис)природни имуностимуланти, пчелен клей, прополис, клеева тинктура, списание родител, родител.бг
Ако трябва да посочим естествен имуностимулант, който да оглави класацията, то това определено е пчелният клей, наричан още прополис. Природата понякога е толкова изобретателна, че може да задмине дори и най-добрата фармацефтична компания.
Пчелният клей се образува по кошерите на пчелите и  представлява налеп, чрез който те се защитават от вредни микроорганизми. Прополисът е мощен естествен антибиотик и съдържа над 70 активни вещества, има противогрипно и антивирусно действие, облекчава болката и възпалението.
За да се извлекат активните вещества на този природен имуностимулант, е най-добре той да се консумира под формата на тинктура. Клеевата тинктура можете да намерите в почти всяка аптека или да си я приготвите у дома. За целта използвайте следната рецепта: вземете пръчица чист пчелен клей (30 грама) и го поставете във фризера, за да втвърди. След 6-7 часа го извадете и го счукайте на ситно. Разтворете го в 100 мл 95-градусов спирт. Всичко това се поставя в тъмно шише в хладилника, като в продължение на една седмица всеки ден се разбърква до получаването на клеева тинктура.
Приемайте по 25 капки (за възрастен) разтворени в 50 мл. вода всяка сутрин на гладно. За деца дозата се определя според възрастта и килограмите. Едно 4 годишно дете например може да приема по 10-на капки в 50 мл. вода.