Колкото повече прегръщаме детето си, толкова по-пълноценно ще се развива то

майка дете прегръдка

Ние, майките, искаме постоянно да гушкаме децата си – още от бебета, но и също така когато вече пораснат. Едва ли обаче много от нас знаят, че всеки път, когато прегърнем детето си, ние подпомагаме развитието на неговия мозък. Когато бебетата се раждат, всичките им мозъчни клетки, наречени неврони, са на своето място, но това, което тепърва трябва да се изгради, са връзките между тези клетки. Формирането на връзките между невроните е свързано с научаването на нови неща от кърмачето – то се случва в моментите на възприемане на нова информация от мъничето чрез преживяванията и опита си.

Когато бебето е стимулирано по подходящ начин, в мозъка му се появяват по около един милион връзки на секунда. От друга страна, ако детето не получи тази стимулация и му липсват определени преживявания в първите няколко години от живота му, тези връзки между невроните може и въобще да не се получат и шансът да се появят, може да бъде загубен завинаги. Така пълноценното развитие на малчугана може да бъде поставено на риск, ако то не получава достатъчно, грижа, любов и физическа близост от страна на своите родители.

Защо близостта и вниманието към децата от най-ранна възраст са толкова важни?

Още в първите дни и седмици от живота на новороденото бебе прегръщането, държането на ръце и въобще – връзката ни с него, подпомага развиването на мозъка му по много причини. Ние, хората, сме „програмирани“ да разгръщаме своя пълен потенциал във взаимодействието си другите. Ето защо децата още от бебета копнеят за човешки контакт, който да стимулира образуването на връзки между невроните в техните развиващи се мозъци.

Какво може да направят родителите, за да подпомогнат този процес в различните етапи от живота на малчуганите?

Бебетата и ролята на физическия контакт

Много преди новородените да започнат да разбират езика и речта, те могат да установят връзка със своите родители чрез докосването. Известно е, че кожата е най-големият орган в нашите тела и съответно е много силно „представен“ в мозъка. Затова всяка стимулация на бебето, която минава през кожата му, реално става причина за появата на голям брой връзки между мозъчните клети. Така че, докато просто държим мъничето си на ръце и го гушкаме, ние на практика помагаме на мозъка му да се развива с бързи темпове.

Друг страхотен начин да стимулираме бебето чрез кожата е масажът. Той може да бъде допълнително надграден, когато родителите говорят на кърмачето, докато го масажират, и едновременно с това установяват зрителен контакт. Така бебетата ще бъдат съсредоточени върху лицето на мама или татко, ще чуват глас и едновременно с това ще възприемат и приятното усещане от допира до кожата. Учените казват, че всичко това приложено заедно създава страшно много мозъчни връзки.

Прохождащите деца и нуждата от подкрепа и насърчаване

След като детето излезе от бебешката възраст и вече се опитва да ходи само, то започва да развива все по-силно чувство за самостоятелност и има желание да се отдели от родителите си като тръгне да опознава света. В този период мъниците често се обръщат към нас, родителите, за да се уверят, че още сме там и от време на време имат нужда да им вдъхнем увереност и да им дадем своето одобрение. Ако в тези моменти прегърнем детето си с любов, ние на практика му показваме, че сме до него и по всяко време ще му предложим подкрепа и ще го насърчим. Това дава на малкото човече самочувствие отново да се впусне да опознават света и, разбира се, допринася за създаването на важните връзки между невроните в мозъка и за цялостното развитие на детето.

Всъщност за децата между 1 и 3 години ще бъде много полезно, ако превърнем прегръдките и гушкането в част от ежедневните рутинни занимания. Малчуганите в тази възраст имат нужда от установен режим и повтарящи се всеки ден занимания и игри, защото това внася стабилност и предвидимост в живота им. Когато знаят какво да очакват, децата са по-спокойни и по-стабилни в емоционално отношение. Може да опитаме например всяка сутрин на нашето мъниче да започва с прегръдка и всяка вечер да завършва с гушкане и четене на книжка.

Децата след 3-годишна възраст и ползите от силната връзка с родителите

Когато хлапето навлезе в градинска и училищна възраст, вниманието, любовта и прегръдките от страна на родителя остават един изключително важен фактор за социално-емоционалното развитие на детето, за неговото психическо здраве и себеусещане. И в този период от живота на нашия малчуган ще бъде добре да си създадем навик да го прегръщаме всеки ден, например – след като приключи училище.

Може също така да си определим задължително време в деня, което да посвещаваме само на детето си. Дори това да са само 10-15 минути на близост, в които то да ни разкаже как е минало в училище, на какво се е зарадвало, какви успехи е постигнало, какво го е затруднило или разстроило – това ще бъде безценно време за хлапето. Тези минути или часове, изпълнени с внимание и посветени само на детето, ще му помогнат да осмисли някои случки, които не е могло да разбере, защото ние ще му обясним. Това време, прекарано с нашия син или дъщеря, ще развие и комуникативните способности. Така прегръдката, вниманието, разбирането и обичта, които демонстрираме към детето, ще допринесат в много голяма степен за неговото развитие и в този етап от израстването му.

 

Над статията работи: Яна Атанасова
Източник: baby-chick.com

Вижте още:

Как виковете и обидите влияят на развиващия се детски мозък?

Прегръщайте и обичайте детето си, само така то ще стане уверена и самостоятелна личност

За ползата от прегръдките – от друг ъгъл

Без любов децата не порастват (буквално!). Ето защо: