Как да отгледаме момче, което се отнася с уважение към жените?

момче момиче

Да отгледаме дете, независимо дали е момиче или момче, е въпрос на много усилия, търпение, воля и личен пример. Ако обаче имаме син, със сигурност е налице и още една важна мисия – да създадем у него достатъчно сила и увереност и в същото време внимание и уважение към другия пол. Ето някои основни стъпки, чрез които бихме могли да постигнем това:


Не подценявайте примера в семейството

Ако искате вашето момче да е спокойно, уверено, самостоятелно и уважаващо останалите, най-важното е то да расте в семейна среда, в която са налице същите ценности. Ако той вижда как татко му се отнася неуважително към неговата майка, вероятно това ще го ядосва, възмущава и наранява. Но не се чудете, ако след време започне да повтаря същия модел на поведение с някое момиче в училище или във връзките си. Доста често явление е хората да повтарят моделите от детството си, дори и тези, които изобщо не са им харесвали. За едно петгодишно момченце, мъжът в семейството е най-ранният пример за подражание, понякога това е таткото, а в други случаи – дядо, чичо или вуйчо.

Намалете очакванията и изразите от типа „Дръж се като мъж”

Замисляли ли сте се с колко клишета и стереотипи е запълнено съзнанието ни още от ранно детство? „Момчетата не плачат”, „Спри да хленчиш, ти си мъж”, „Не играй на тази игра, това е за момичетата”. Без да осъзнаваме, в детската психика отрано се формират някои полови стереотипи, част от които са свързани с това, че мъжът трябва да бъде по-груб, да не показва емоции и че да си чувствителен и емоционален е нещо срамно и лошо. Понякога именно в желанието си да прикрият своята емоционалност, малките момчета започват да се държат грубо и непочтително към момичетата, да ги блъскат, скубят и обиждат, само защото са се почувствали засегнати или отхвърлени.

Не пестете нежност и ласки

Няма по-добро средство за постигането на увереност, самостоятелност и здравословно самочувствие у детето от това то да се чувства обичано. Разбира се, много хора имат изкривена представа за обич, която нерядко преминава в разглезване и пълна липса на дисциплина, но не за това става въпрос тук. Говорим за онзи момент, в който възрастните ще ви кажат – спри да го гушкаш и целуваш, та той е момче. Истината е, че и момичетата, и момчетата имат еднаква нужда от нежност и внимание, особено когато са съвсем мънички. Има редица изследвания, които показват, че мъже, с които са се държали дистанцирано като деца, по-трудно създават здрави отношения с партньора си и са по-склонни към агресивни прояви.

Разговаряйте със своя син

Ако сте създали здрава връзка със сина си, значи той не се притеснява да споделя с вас и да говорите на всякакви теми. Пазете се обаче от онзи тънък момент, в който детето не желае да се отделя от сянката на майка си. В идеалния случай, вашето момче ще е достатъчно отворено към света, със своите интереси, приятелства, забавления и занимания и в същото време ще има желание да разговаря с родителите си, с усещането, че може да разчита на тях.

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Да си майка на момче

Момиче или момче – изчислете пола на бебето чрез китайския календар

За щастието от това да стана майка за втори път

8 неща, които не бива да казваме на детето си