13 суеверия за бременността, раждането и бебето

МАЙКА БЕБЕ СУЕВЕРИЯ

Още от времето на нашите баби поверията са заемали сериозно място в действията и нагласите на хората, особено, когато става дума за бременността и раждането на бебето. Днес може би на мнозина подобни вярвания ще се сторят смешни и нелепи, но все още доста хора се осланят на тях. Логични или не, ето някои от примери за поверия, свързани с бременността, бебето и раждането:


1. Според народните поверия, ако коремът на майката е заострен в предния край, тя ще роди момче. Ако външността на майката не се променя по време на бременността и тя дори става по-красива, според поверията бебето й ще бъде от мъжки пол.

2. Момче ще се роди, ако жената остава стройна и само коремът ѝ стърчи напред. Но ако напълнее доста, най-вероятно бебето ще е момиченце.

3. Ако по време на бременността кожата на лицето на бъдещата майка направо сияе и е гладка като коприна, а косата е гъста и блестяща, бебето ще е момче.

4. Бременната жена, която предпочита да се храни със солени и месни храни, ще роди момченце.

5. Бременна жена, която през първите три месеца е усещала силно гадене сутрин, най-вероятно ще роди момиченце.

6. Никога не се перат дрехи във водата, в която е било изкъпано бебето – това води само до болести на детето. Водата се изхвърля и коритото се изплаква четири пъти.

7. На малките деца не трябва да се позволява да играят с огън, за да не се напикават през нощта.

8. Ако дете до две години остави парченце хляб на масата, не се дояжда, защото така ще му се „изяде“ здравето.

9. Против уроки, на бебето трябва да се сложи червен конец на ръката и да не се извежда от дома след залез слънце.

10. Според народните вярвания, бъдещата майка не трябва да простира и да вдига ръцете си нависоко, защото детето й ще се роди капризно.

11. В стаята на новороденото не бива да се гледа котка, това е на лош късмет

12. Когато бебето ритне за пръв път корема на мама, чиито очи първо види бременната, с такъв цвят ще са и тези на детето.

13. Ако първото дете каже първо „мама „, то следващото дете в семейството ще бъде момиче, а ако детето каже първо „татко“ – следващото дете ще е момче.

 

Вижте още:

Погача на бебето – ритуал за представяне на новороденото на 40-тия ден

Къде да хвърлим пъпчето на бебето?

Къпане и тоалет на бебето

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?