Раждането – ето как се е променило от 1500 г. до днес

1500 г. – Много от бъдещите майки подготвят завещанията си, когато научат, че са бременни. Европейските жени, придружени от акушерки и жени членове на семейството, раждат на столове с форма на подкова.

1591 г. – В Шотландия Юфам Маклейн е изгорена на клада, само защото е поискала облекчаване на болката по време на раждане на близнаци.

Средата на 1700 г. – Започва да се използва форцепс, за да помогне за безопасното раждане на бебето по време на затруднено раждане.

1853 г. – Хлороформът придобива популярност, след като кралица Виктория използва упойката по време на осмото си раждане.

1910 г. – За първи път е приложен т. нар”Сън по здрач” (Dämmerschlaf ),  комбинация от скополамин и морфин, която кара жените да не изпитват болка по време на раждането, без да губят пълно съзнание.

1915 г. – Разрастващото се феминистко движение подкрепя облекчаването на болката по време на раждане и правото на жените да се зъзползват от методите за облекчаването ѝ.

1920 г. – Раждането в болница става все по-често, включително системното използване на форцепс, епизиотомия и анестезия, както се препоръчва от д-р Джоузеф ДеЛий.

1942 г. – Д-р Грантли Дик-Рийд провъзгласява предимствата на “естественото раждане, без упойка или инструменти” в своя бестселър “Раждане без страх”.

1960 г. – “Сънят по здрач” (Dämmerschlaf ) губи популярност, тъй като новините за неговите странични ефекти се разпространяват доста мащабно. Тези нежелани реакции включват халюцинации и временно увреждане на способността на бебето да диша.

1970 г. – Епидуралните упойки набират популярност, заедно с техники като хипноза, дишане и раждане във вода. Обикновено на бащите е било позволено да останат с жените си по време на раждането.

1980 г. – Жените се застъпват за алтернативи на раждането в болница, включително раждания у дома.

2000 г. – Цезаровите сечения представляват около една трета от ражданията. До началото на 2000-те над половината от всички жени, които са родили по естествен път, са получили епидурална или спинална упойка.

Днес – жените имат повече възможности за раждане от всякога, включително домашно раждане, нормално раждане след секцио и епидурална упойка, определяне на точен ден на раждането, на болница и лекар.

В статията са използвани материали от: whattoexpect.com

Comments are closed.