Позиция (предлежание) на бебето при раждане

Better Writer Ad

Предлежание е разположението, което бебето заема в матката от седмия месец на бременността до раждането. Обикновено след седмия месец бебето не променя своето предлежание, защото вече доста е наедряло и заема цялото налично пространство – просто няма място вече да се върти и движенията му са ограничени. Има обаче случаи, в които бебето се върти активно и сменя предлежанието си дори непосредствено преди раждането, особено ако прилагаме техники, които да го насърчат и подпомогнат да се завърти.

Традиционно в края на 7-мия месец и началото на 8-мия се счита, че бебето е заело окончателното си предлежание и то може да бъде видяно на ехограф. Важно е да знаем какво е разположението на бебето в утробата, защото от това как е застанало то зависи дали ще се роди лесно и  дали раждането ще стане бързо или ще отнеме повече време, дали ще ни боли малко или повече. Също така, някои предлежания не биха позволили на бебето да се роди естествено и изискват медицинска намеса.

Защо предлежанието на бебето е важно за раждането?

Отворът в таза на жената е толкова тесен, а бебето е толкова голямо, че има определена позиция, която трябва да заеме, за да успее да премине през този отвор. Ако бебето заеме тази оптимална позиция лесно, бързо и безпроблемно ще премине през родовия канал и раждането ще стане  без силни болки. Ако обаче то заеме неблагоприятна за раждане позиция, или изобщо няма да успее да влезе в тазовия отвор, или ще влезе, но ще заседне в него.

Инстинктивно бебето усеща, че не може да излезе по този начин и се опитва да се завърти, като се блъска и оказва болезнен натиск върху тялото на майка си. Опитите му за завъртане водят до забавяне на раждането и болезнени усещания в областта на кръста и задната част на таза на родилката – не е шега някой с височина полвин метър и тегло 3 килограма да започне да се върти в таза ви!

Понякога, макар и трудно, бебето успява да се роди, макар позицията на тялото му да не е оптималната. Друг път раждането не може да завърши по естествен път и се налага да бъде прибегнато до медицински интервенции и често завършва със секцио.

Видове предлежание на бебето

1. Главично предлежание

  • Тилно предлежание

Изключително важно за нормалното протичане на раждането е бебето да е във вертикално предлежание с главата надолу. Това се случва в 95% от случаите съвсем естествено, тъй като когато „жилището на бебето” отеснее в последните месеци от бременността, вашето мъниче съвсем естествено се опитва да се намести най-удобно в това тясното пространство на матката. То инстинктивно застава така, че най-едрата част от тялото му – главата – да се разположи в най-широката част на матката и така се оказва с главата надолу и най-често с гръб наляво. Това е и най-добрата за раждане позиция. В англоезичната литература това предлежание се нарича Left Occiput Anterior (LOA). Това предлежание е оптимално за раждане, тъй като главата на бебето е завъртяна така, че да може лесно да премине през родовия канал, а гръбнака му е извит така, че да следва извивката на родовия канал. Бебе, заело това предлежание, се ражда по-бързо и лесно, в сравнение с бебетата, заели друга позиция на тялото.

При раждането първо се показва върха на бебешката глава и излиза първо главата на бебето с брадичка, прилепена към гръдния кош и след това останалата част от торса с ръцете, прилепени към тялото и накрая краката.

Сходно предлежание е Left Occiput Transverse (LOT), като при него бебето е в почти същото положение като LOA  и в хода на раждането изърта главичка и преминава в LOA.

Не всяко предлежание с главата надолу е оптимално!

Тилно предлежание, но в дясната част на корема – ROA (Right Occiput Anterior)  e предлежанието, в което бебето е застанало надолу с главата, но не се намира в лявата стана на корема ви, а в дясната с тила напред. В това положение на бебето е нужно да се завърти на 180 градуса, за да премине през извивката на родовия канал – доста по-трудно, отколкото, ако е разположено в ляво (LOA).

  • Задно тилно предлежание

При това предлежание бебето е надолу с главата, но за разлика от  оптималното тилно предлежание, при което то е обърнато по-скоро с гръб към майката с тила напред, при задното тилно предлежание, независимо дали е разположено в лявата част на корема (LOP) – или се намира в дясната страна на корема (ROP), бебето е обърнато с лице напред и телце в областта отзад при кръста ви.

Ако бебето пристъпи към раждането със задно тилно предлежание, раждането ще протече трудно, бавно и болезнено и може да се наложи използването на медицински интервенции за подпомагане на раждането или дори да се пристъпи към раждане със секцио. Причината е, че главата на бебето, която представлява най-голямата част от тялото му, е обърната така,  че има вероятност да се заклещи и да не успее да излезе през тесния отвор на таза.

2. Седалищно предлежание

Бебето е във вертикално положение, но не с главата на долу, а с главата нагоре и дупето надолу. Крачетата могат да бъдат или свити в коленцата или изпънати, като и в двата случая са прилепени плътно към тялото, поради липса на свободно пространство.

Това предлежание се дължи главно на недоразвита или много малка матка, но причината за седалищно предлежание може да бъде и  друга – физиологична или психологическа. Седалищното предлежание не е причина за планирано раждане със секцио! Много бебета се раждат безпроблемно в седалищно предлежание и има жени, които споделят, че седалищното им бебе се е родило по-леко от своето братче/сестриче, което е било в главично предлежание.  Бебето в седалищно предлежание има всички основания да се роди естествено и без рискове за здравето му или здравето на майката.

Особено важно е, когато бебето не е застанало в оптимално главично предлежание, майката да не бъде принуждавана да лежи по гръб, а да се движи свободно и да заема позиция на тялото, в която се чувства най-удобно. Така родилката облекчава не само собствените си болки, но и помага на бебето си да се завърти така, че да премине безпрепятствено през родовия канал.

3. Напречно предлежание

В този случай детето не е застанало вертикално, а хоризонтално – напряко на отвора на таза и затваря прохода с гръб. Нормално е бебето да се намира в напречно предлежание през първите два триместъра на бременността, но в края на бременността, ако бебето ви е в напречно предлежание, приложете техники за подпомагане на бебето да се завърти (Вижте тук).

По време на раждането акушерката може да диагностицира в какво предлежание се намира бебето и ако е обучена, би могла нежно и умело да помогне на бебето да се завърти и да поеме по родилния канал в правилно предлежание. Това би спестило много тежки часове на безрезултатни родилни мъки.  В много държави акушерските екипи са обучени да подпомагат завъртането на бебето и по този начин да спомагат за естествено, бързо и безболезнено раждане. В България обаче, повечето акушерки и акушер-гинеколози не са обучени в завъртане на плода в утробата и за това в ситуации на неблагоприятно предлежание често прибягват директно към секцио.

Източник: babysling-bg.com

 

Вижте още:

Забавни въпроси и отговори за бременността и раждането

Кърмене след Цезарово сечение (секцио) – какво трябва да знаем

Бременност и контракции

Признаци за започващо раждане