Фази на раждането – полезна информация за всяка бъдеща майка

Всяко естествено раждане има своите особености на протичане и интензитет на усещанията на раждащата. Раждането условно може да бъде разделено на няколко етапа:

Латентна фаза – от 0 до около 4 см разширяване на маточната шийка

Активна фаза – от около 4 см до пълното разширяване на маточната шийка с раждане на новороденото и плацентата

Латентна фаза на раждането

Латентната фаза на раждането винаги започва плавно! Началните контракции могат да бъдат объркани с подготвителни и да не се усещат като болка, а като напрежение в корема, стягане и дискомфорт. Интервалът между контракциите в началото е голям, като постепенно намалява. Едновременно с това продължителността, силата и усещането за контракция се увеличава. Честите позиви за уриниране могат да бъдат сигнал за контракции, които не усещате като болка и напрежение.

Латентната фаза на раждането продължава до разтваряне на маточната шийка приблизително до 4 см. При запазен околоплоден мехур (водите не са изтекли) е в рамките на нормата родилният процес да спре и да продължи отново след часове (дори няколко дни). Затова наричаме този етап “латентна фаза” – не се предприема стимулиране на раждането и обезболяване, освен в случаите на евентуален проблем (лошо състояние на бебето, преносване, други признаци на отклонение от нормата).

Ако постъпите в този момент в родилен дом вероятността контракциите Ви да изчезнат е голяма (стрес от промяната на обстановката). В този период НЕ се прилага епидурална аналгезия

Активната фаза на раждането

Активната фаза на раждането протича в няколко етапа:

1. Етап на разширяване на маточната шийка, спускане на предлежащата част в костния родов канал, спукване на околоплодния мехур;

2. Етап на раждането на бебето;

3. Етап на раждане на плацентата.

Именно тази фаза на раждането често в последствие става обект на вълнуващи разкази, затова ще се спрем по-подробно на това какво се случва на всеки отделен етап.

Активна фаза 1: Разширяване на маточната шийка

Първият етап на активната фаза на раждането включва разширяване на маточната шийка, спускане на предлежащата част в костния родов канал, спукване на околоплодния мехур:
Разширяване на маточната шийка:

Времето за разширяване на шийката е различно, според индивидуалните особености на организма и характеристиката на контракциите. За “пълно” разширение е прието условно да е около 10 см. Всъщност, пълно разкритие е това, при което Вашето бебе може да премине през маточната шийка! В този етап се прилагат средства за медикаментозно стимулиране и обезболяване на раждането. Епидуралната аналгезия често се прилага със стимулация на раждането (най-често с интравенозна система с окситоцин).

Движението и различните пози на тялото ще ви помогнат за естествено ускоряване на процеса. Можете да използвате родилни топки, слинг за опора, шведска стена, дюшеци. Добър обезболяващ, релаксиращ и хидратиращ ефект има насочена към болезнените зони струя топла вода. Може да използвате банята и подвижния душ за това. Обикновено разкритието напредва при активна родова дейност със сантиметър на час. (За активна родова дейност се приемат контракции, продължаващи повече от час, с продължителност на върха около 30-40 секунди и интервал между тях около 5 минути). Приемът на вода в този период трябва да е на малки глътки, с добро овлажняване на устната кухина и гърлото. Захарните бонбони ще внесат бързо чиста глюкоза, която е необходима за мускулната работа на матката при маточните контракции.

Пукване на околоплодния мехур:

При естествено раждане околоплодният мехур се отваря спонтанно при разкритие около 6-7 см. Преди това заедно с околоплодната течност той омекотява натиска върху шийката. Така усещането за болка е по-малко, но и разкритието напредва по-бавно. Независимо от начина на пукване на мехура (спонтанно или изкуствено) болковите усещания след това се засилват, поради по-твърд натиск върху шийката (от страна на бебешката главичка).

Ранното спонтанно отваряне на мехура не означава “сухо раждане”. Останалата зад главичката на бебето околоплодна течност продължава да изтича по малко (най-често между контракциите), като прави родовите пътища мокри и хлъзгави. Изкуственото отваряне на околоплодния мехур служи като средство за немедикаментозно, естествено ускоряване на раждането. При подходящо разширение на маточната шийка и забавяне на родовия процес се препоръчва околоплодният мехур да се отвори от лекар/акушерка.

Спускане на предлежащата част в костния родов канал:

Спускането на бебешката глава в таза не е просто придвижване. Тазът има своите особености, стеснения, разширения и извивки.
Бебето под силата на контракциите постепенно адаптира формата на главичката си и позицията й спрямо таза така, че да премине с най-малките си обиколки и диаметри през възможно най-широките места в костния канал. Процесът е бавен и се случва (при нормално напредване на раждането) едновременно с разтварянето на шийката.

Продължителността на завъртането и спускането на предлежащата част до голяма степен зависи от характеристиката на таза, размерите на бебето и неговите индивидуални възможности на адаптация, от маточните контракции. Ходенето и изправеното положение на раждащата действа като допълнителен стимул за това спускане (заедно с маточните контракции и силата на гравитацията).

Състоянието на бебето се проследява чрез периодична проверка на сърдечните му тонове и при нужда чрез запис с акушерски монитор. Вагиналните прегледи (туширане) се извършват обичайно през около два часа (при нужда и по-често) за оценка на напредването на раждането.

Активна фаза 2: Раждане на бебето

раждане, признаци, болки, контракции, списание родител, roditel.bg, родител.бгРаждането на новороденото се случва в родилна зала, под контрола и напътствията на акушерка и лекар. При наличие на епидурална аналгезия присъства и анестезиологичен екип. Педиатърът е в готовност да поеме и реанимира (при нужда) новороденото.

Позиция за раждане:

Желателно преди появата на напъните да проверите заедно с акушерката коя е максимално удобната за вас позиция за раждането ви.

На този етап усещане за болка вече няма – то е сменено от усещане за напън. Изчакайте позива за напъване да стане максимален преди да реализирате и вие напън с коремните си мускули и диафрагмата. Полуизправената позиция на тялото ще улесни реализирането на напън, намалява напрежението върху меките тъкани на изхода на таза и намалява вероятността от травми.

Детските сърдечни тонове се слушат след всяка контракция за своевременна преценка на състоянието на бебето и за преоценка на поведението при риск за живота и здравето му.

Когато акушерката, която ви помага, подаде сигнал да спрете напъна и да дишате, се опитайте да следвате командите й – в този момент тя се старае да помогне за плавното раждане на бебешката главичка и да избегне възможните травми и разкъсвания.

Раждането на рамената и тялото на бебето обикновено е без проблем. При затруднение – следвайте инструкциите на акушерката и лекаря, за да бъдат освободени последователно бебешките рамене.

 

Активна фаза 3: Раждане на плацентата

При раждането на плацентата усещане за болка няма, ще ви помолят да напънете за нейното спонтанно раждане или ще подпомогнат процеса с лек натиск върху матката. Често се прилага медикамент за ускоряване на раждането на плацентата (венозно, най-често метергин / окситоцин при епидурална аналгезия) и за намаляване на кръвозагубата.

След отлепване и раждане на плацентата тя се оглежда, за да се прецени целостта й. При съмнение за неотлепени задържани части от нея с помощта на инструменти се почиства маточната кухина (ревизия на маточната кухина). Манипулацията се извършва под краткотрайна венозна анестезия (ще спите за около десет минути) или с обезболяване през епидуралния катетър (при епидурална аналгезия). При вътрематочни манипулации стандартът за добра медицинска практика изисква прилагането на венозни антибиотици.

Ако сте избрали да съхранявате стволови клетки на вашето дете, след прерязването на пъпната връв специалист ще събере останалата в пъпната връв и плацентата кръв. Необходимо е да уведомите екипа, който ще съхрани стволовите клетки, както и екипа на банката, която сте си избрали. Те трябва да присъстват на територията на болницата (родилна зала) към момента на раждане на бебето.

Ако не желаете да съхранявате стволови клетки, след раждането на плацентата и нейния оглед тя се обработва съгласно Наредбата за контрол върху биологичните отпадъци. Оглед на меките родови пътища се извършва след всяко вагинално раждане, като установените разкъсвания се възстановяват със стерилни инструменти и шевен материал. Възстановяването се извършва с местна анестезия, под действието на епидуралната аналгезия или при необходимост с краткотрайна венозна анестезия.

След приключване на раждането то се описва в листа на раждащата, листа на бебето и в нормативните книги на родилна зала (Актова книга). В следващите два часа оставате за наблюдение в родилна зала заедно с бебето. При безпроблемно протичане на този ранен следродилен период следва раздвижване и преместване в Послеродова клиника заедно с бебето.

Автор: МБАЛ Надежда

Вижте още:

Бременност и контракции

Позиция (предлежание) на бебето при раждане

Как да се подготвим психически за предстоящото раждане

Шест безценни предимства на естественото раждане