Подути и уголемени крака през бременността – на какво се дължи и обратимо ли е?

подути крака бременност оток

„КАКВО СТАВА С ХОДИЛАТА МИ? Сaмо с мен ли е било така или и вашите ходила са подути и уголемени през бременността?


Преди бременността носех обувки 39-ти номер, сега нося 41- ви, Наложи се да изхвърля няколко любими чифта, докато съпругът ми подмяташе шегички за Фред Флинтстоун.

Чашата преля, когато дъщеря ми беше на три месеца и щяхме да ходим на пикник на плажа – първото ми истинско излизане след раждането. Опитах се да си натъпча краката в едни страхотни летни сандали. След това мъчително упражнение се почувствах като грозната доведена сестра на Пепеляшка с големите крака и се разплаках по-пронизително и от новороденото ми съкровище. Успокоих се по единствения известен ми начин чрез шопинг-терапия! Отидох и си купих три чифта луксозни обувки номер 41.“

Ако тази история ви се струва позната, то не се тревожете, не сте сами! Всъщност подуването на краката през бременността е съвсем нормално явление и се случва на много бъдещи майки.

Защо краката се подуват по време на бременност?

По бреме на бременността тялото задържа излишна вода и в резултат ходилата ви отичат, което прави непосилна задачата да се вмъкнете в любимите си обувки.

Освен това по време на бременността хормоните са предизвикали разтягане на лигаментите в таза, за да може бебето по-лесно да премине през родовия канал и да се появи на бял свят. Ефектът на тези хормони обаче не се е ограничава с таза, а при много жени се отразява и на ходилата им. В резултат на това лигаментите в тях са се отпускат и стъпалата леко са се разширяват.

Ще се върне ли предишният размер на краката след раждането?

Макар че отичането поради задържането на вода да отминава след раждането, промените в лигаментите много често са трайни. Какво да направите? Мислете за това като за повод да оставите мъжа си да гледа бебето, а вие да излезете по магазините с малко по-широки и по-удобни обувки!

Мога ли да направя нещо по време на бременността, за да предотвратя уголемяването на стъпалата си?

Вероятно не, но някои жени са много доволни от използването на ортопедични стелки, които дават опора на ходилото и глезена. Ако отокът наистина ви безпокои, поговорете с ортопед. И не мислете за най-лошия вариант – наистина има жени, при които не се получават видими изменения находилата. Може и да сте сред тях.

В статията са използвани материали от книжата „Наръчник за оцеляване на младата майка“ на Д-р Дженифър Уайдър, предоставена любезно от издателство „Кибеа“