Бременност и запек

Запекът е едно от често срещаните и неприятни неразположения за бъдещите майки. Проучванията и статистиките показват, че около 50% от тях се сблъскват с този проблем в някакъв период от бременността.
Каква е причината този проблем да се появява точно докато в утробата на жената се развива нов живот? Какво всъщност представлява запекът и какви са характерните симптоми за това състояние? И нещо много важно – какво може да предприеме една бременна дама, за да се облекчи този деликатен проблем, свързан с трудно изхождане? Ето някои отговори.

Какво представлява запекът?

Запекът, или констипацията, както е известен в медицинската терминология, е състояние, при което изпражненията стават твърди и трудни за изхождане, което често води и до поява на болки и втвърдяване на долната част на корема.


Кога става въпрос за запек?

За запек се говори тогава, когато изпразването на червата е трудно, нередовно, количеството при изхожданията е недостатъчно, налице е болка в корема или дискомфорт, има усещане за подуване и тежест. Обикновено храната преминава през целия стомашно-чревен тракт на човешкия организъм за период, който трае от 12 до 48 часа. Състоянието, при които изхождане не настъпи в рамките на или след 48 часа без намеса на медикаменти, специалистите определят като констипация (запек). Това правило, разбира се има изключения. В определени случаи дори и при редовни черва 72 часа без изхождане също се приемат за нормални.

Причини за появата на запек по време на бременността

 • Хормонални промени

Една от основните причини за появата на запек по време на бременността са хормоналните промени в организма на бъдещата майка. Обикновено това са повишените нива на хормона прогестерон, който повлиява на отпускането на мускулите и изхвърлянето на токсините. Поради отпускането на мускулите в чревния тракт, храната е възпрепятствана да преминава достатъчно бързо през червата, които стават по-лениви и забавят движението си.

 • Натиск на нарастващото коремче

Уголемяващият се корем през бременността оказва натиск върху червата и специалистите посочват това като друга възможна причина за появата на запек. Обикновено в най-късните седмици, когато нарастването на бебето, а и на корема на майката, е най-интензивно, матката започва да притиска дебелото черво и това затруднява изхождането.

 • Допълнителен прием на желязо

По време на бременност нуждата от желязо в организма на бъдещата майка се повишава. Ако нивата на този изключително важен за майката и за бебето елемент са ниски, може да се стигне до желязодефицитна анемия и затова на много бременни се налага да приемат таблетки желязо или други препарати, които го съдържат. Изследвания показват, че жени, очакващи бебе, които пият желязосъдържащи медикаменти, имат 3,5 пъти по-голяма вероятност да развият запек. А ако бременната вече има проблем с освобождаването на червата, лекарствата, съдържащи желязо, могат да усложнят това състояние.

 • Неподходящо меню и хранителен режим

Недостатъчният прием на течности, плодове и зеленчуци, бедната на фибри храна, храненето „на крак“, приемането на твърде много сладкиши, запържени и панирани храни, както и прекаляването с така наречените фаст фууд (fast food) храни също са сред честите причини за появата на запек. Хранителният режим по време на бременност е много важен, а ако бъдещата майка има проблеми с изхождането, вниманието към ежедневното й меню трябва да е още по-голямо. Бедната на фибри храна например, освен че променя неблагоприятно бактериалната флора в червата, забавя и скоростта на пасажа, обемът на изпражнения намалява, те придобиват по-твърда консистенция и така се стига до запек. Липсата на течности също забавя движението на червата и втвърдява консистенцията на изпражненията.

 • Недостатъчно движение

Причина за нередовното и затруднено ходене до тоалетната може да бъде и намалената двигателна активност при някои бременни жени. Запек се появява често, ако бъдещата майка се е движила много активно преди за забременее – спорт, ходене пеша, упражнения – но след забременяването поради някаква причина е свела активността си до минимум. Специалистите казват, че умереното движение и гимнастиката за бременни могат да помогнат много при констипация, стига да няма противопоказания за майката и за бебето.

Как можем да облекчим запека по време на бременност?

Лекуването на запека при бременните жени трябва да се извършва с особена предпазливост и  задължително навреме. Това не е проблем, с който бъдещата майка трябва да упорства да се справя сама, а своевременно трябва да се консултира с акушер гинеколога си или с личния си лекар.

Понякога запекът по време на бременността се повлиява много добре от промяна в хранителния режим и менюто, от засиленият прием на течности, от увеличаване на движението, ако е възможно и не е вредно за майката и бебето. В други случаи се налага да се прибегне до лекарствени средства, но всяка медикаментозна терапия трябва да бъде консултирана задължително със специалист.

Каквото и да препоръча лекарят за справяне със запека в конкретния, индивидуален случай, има някои полезни съвети, които могат допълнително да облекчат този деликатен проблем:

 • приемане на повече течности – поне 1.5 или 2 литра на ден, като най-подходящи са водата и плодовите сокове, но не и чаят, кафето, газираните напитки, соковете от кутия, алкохолните напитки;
 • меню, богато на фибри, защото те нормализират динамиката на чревния тракт и помагат за по-бързото изпразване на дебелото черво; фибрите се съдържат в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите брашна, овесените трици, варивата, сушените сливи и е препоръчително да бъдат комбинирани с много течности;
 • избягване на храни, които запичат – например сухи изделия като солети, бисквити, препечен хляб и други подобни;
 • чаша топла вода на гладно, веднага след ставане сутрин, защото топлата течност засилва метаболизма;
 • започване на деня с храни или хранителни комбинации, които имат разхлабващо действие  – киви, круша, тиква, фреш от портокал, кисело мляко с овесени ядки, прясно мляко с мед, кисело мляко със сок от сини сливи, сладко от рози, сладко от смокини;
 • добавяне на прясно мляко към кафето;
 • комбинация от лимон, мед и топла вода, тъй като това съчетание увеличава производството на жлъчка в тялото, а то подобрява движението на червата и улеснява изхождането;
 • смляно ленено семе, тъй като то подобрява значително функцията на червата; може да се добави към овесена закуска, смутита или други ястия;
 • ябълки или сок от ябълки, защото този плод съдържа комбинацията от пектин, който стимулира движенията на червата, но също така осигурява и сорбитол, известен със своите слабителни свойства;
 • повече движение, особено ако бременната дама има възможност и желание за това – ходенето пеша, подходящото за състоянието спортуване поне веднъж седмично, упражненията за бременни всеки ден стимулират работата на червата.

Какво да НЕ правим при запек по време на бременност?

Тежките форми на констипация могат да доведат до втвърдяване на корема, което от своя страна да раздразни лигавицата на матката и да причини изкуствено контракции. Ето защо:
 • Запекът по време на бременност не трябва да се пренебрегва.
 • Не е добре да се изчаква твърде много преди да се прибегне към консултация със специалист.
 • Бременните жени не трябва да се напъват в тоалетната, защото това също може да доведе до контракции.
 • Специалистите предупреждават, че в никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение и да се вземат разхлабителни на своя глава, тъй като те могат да предизвикат контракции и да доведат до дехидратация на организма.
 • Бъдещите майки не бива да спират предписаните им от гинеколога лекарства или витамини или таблетки, съдържащи желязо, въпреки че те са причината за наличието на запек. Промяната на лекарствата винаги трябва да става по предписание от лекар.
 • Широкоразпространено е мнението, че чайовете с мед винаги действат разхлабително, но това не е така. Оказва се, че голямата част от чайовете, които най-често пием, имат силно затягащо действие – например шипка, бял равнец, жълт кантарион, мечо грозде, мащерка, боровинки, дренки, повечето плодови чайове.

 

Добре е да знаете: Тази публикация не е медицинска литература и не може да замести консултация със специалист. При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, винаги се обръщайте към квалифицирано медицинско лице.

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Запек при малкото дете

Храненето през бременността – какво включва здравословното меню?

ТЕСТ: Какво знаете за бременността и раждането?

Linea Nigra или линия на бременността – кога и защо се появява и кога изчезва?