Предразположеност към грип според кръвната група

 

Още от 50-те и 60-те години на XX век се провеждат редица изследвания за генетичното предразположение към заболявания, свързани с носителството на определена кръвна група.

Сред причините за откритата връзка е фактът, че по повърхността на еритроцитите (черните кръвни телца) са разположени т.нар. антигени. Това са структурите, които обуславят различията на кръвните групи. Те представляват липополизахариди и върху разликата в захарните остатъци се основават четирите кръвни групи, пише „Труд“. Доказано е, че предразположеността към грип също има връзка с кръвната група. Всяка група има индивидуална характеристика и различна предразположеност към грипните вируси:


Кръвна група 0

Тя е абсолютно различна от останалите. Най-характерно е, че предразполага към язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като тези индивиди имат склонност към повишена стомашна киселиност, което е в основата на двете заболявания. Особено важно е носителите на нулева група да не пушат, да не злоупотребяват с алкохола и да се хранят пълноценно.

Друга тяхна склонност е към алергични заболявания с най-различни прояви, към астма, сенна хрема, от кожните заболявания – към псориазис.

Пациентите с нулева група по-трудно образуват антитела към грипа тип А и Б. Затова са много силно податливи на заразяване с него, особено когато циркулацията му е най-силна (през зимния сезон и по време на епидемия). Спасението е да се имунизират срещу грип.

Кръвна група А

Носителите са най-склонни към туморни заболявания, а жените – към рак на млечната жлеза. Страдат от неврози, психози, стресът им се отразява зле. По-често се разболяват от диабет първи тип – т.нар. инсулинозависим. За сметка на това имат понижена стомашна киселинност и много рядко ги застига язва на стомаха. Характерно за тях е, че имат склонност да бъдат поваляни: от бактерията хеликобактерпилори, от възпаление на стомашно-чревния тракт, от ротавируси, които при малките деца разрушават клетките на стомаха и червата и понякога изходът е смърт. Хората от група А имат способност за бързо и значително образуване на антитела срещу грипа от тип А като щамовете H1N1 и H3N2 (какъвто е „Калифорния“ – свинският, и „Тексас“). Към грип от тип Б обаче имунният им отговор не е толкова силен. Препоръчително е носителите на кръвна група А въобще да не пушат, защото се стига до отключване на туморни заболявания.

Кръвна група Б

Имат много силен имунитет и изключително балансирана нервна система, както и защита срещу заболявания като рак и стенокардия. Но нямат голяма способност за справяне с грип от тип А. За сметка на това постигат значителен имунен отговор към грип тип Б (т.е. за дълго си осигуряват защита, но срещу грипни инфекции, които са по-редки). Група Б имат и склонност към радикулити (възпаления на нервите, „излизащи“ от гръбначния стълб) и шипове по гръбначния стълб. Често боледуват от пневмонии и бъбреци, най-често стигат и до синдрома на хроничната умора. Това са личности, при които нищо не се установява, но се чувстват силно отпаднали и не са работоспособни.

Кръвна група АБ

Тя е най-малко разпространена. Много слаба е активността на кръвна група АБ при образуване на високи нива на антитела към някои грипни вируси и затова грипния сезон е заплаха.

Носителите на тази кръвна група са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, особено към хипертония и инфаркти, както и към неврози и психози.

Тези хора непременно трябва да ограничат приема на готварска сол и животински мазнини, да се хранят с нетлъсти меса, риба, плодове и зеленчуци, препоръчителна е и повишената физическа активност, съветват лекари.

 

Вижте още:

Кръвната група на детето според тази на родителите (ТАБЛИЦА)

Съвместимост на двойките според кръвната група

Хранене според кръвната група

9 храни, които ни пазят от грип