Правила за съставяне на дневно меню за деца от 3 до 7 години

хранене деца хранителен режим


Ето какви са препоръките на Националния план за действие „Храни и хранене“, разработен от доц. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве и национален консултант по хигиена, хранене и диетика.

  • Сутрешна закуска:

    • основен компонент на закуската – 100 – 150 г – каша от овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, макаронени изделия, пълнозърнест сандвич, баничка, кифла, попара със сирене

    • напитка – 200 г – прясно мляко, билков чай, прясноизцеден сок (плодов, зеленчуков)

    • добавка (или подкрепителна закуска в 10.00 ч.) – 50 – 100 г – пресен плод или зеленчук

  • Обяд:

    • супа – 100 г – При основни ястия, включващи месо, супата е постна

    • основно ястие – 130 г – Месни ястия – 5 пъти седмично. През 2-та безмесни дни – риба, зеленчуково-яйчеви ястия, бобови храни. Ако основното ястие не съдържа зеленчуци, задължително е да се включи гарнитура или салата от пресни зеленчуци според сезона

    • десерт – 150 г (пресни плодове – 200 г) – препоръчително е десертите да са на плодова основа

  • Следобедна закуска:

    • основен компонент на закуската – 100 – 150 г  корнфлейкс, каша от овесени ядки, мюсли, кекс, козунак, сандвич, баница, кифла, макаронени изделия

    • напитка – 200 г – сок (плодов, зеленчуков), медовина, айран

  • Вечеря:

    • основно ястие – 130 -150 г – постен гювеч, омлет, зеленчуково ястие със сирене, спагети, пица, пиле, риба.  Ако вечерното ястие не съдържа зеленчукова компонента, задължително е да се включи салата от пресни сезонни зеленчуци

    • десерт -150 г – мляко (кисело или прясно), плод.

     

     

     

     

    Важно: На един хранителен прием да не се дава повече от 350-400 г храна.

 

Вижте още:

Забранени храни за бебета под 12 месеца

7 храни, които сриват детския имунитет

8 мита за (не)здравословните храни

7 суперхрани за имунитет през лятото