7 суперхрани за имунитет през лятото

Много хора смятат, че имунната ни система е отслабена само през зимните месеци, когато температурите навън са ниски. Лятото обаче също крие своите заплахи, колкото и приятни да са слънчевите лъчи. Понякога хора, които рядко боледуват през зимата, стават жертва на вирус в средата на август. Причините са най-различни – резки промени в температурите, летни вируси, разпространяващи се най-вече около водните басейни, консумиране на студени напитки, излагане на климатик.

Better Writer Ad

Ето защо е добре да се възползваме максимално от едно ценно предимство, което топлите месеци от годината ни предоставят – изобилието от полезни плодове и зеленчуци, които са типични само за този сезон. Ето някои от тях, които определено могат да се нарекат суперхрани и които имат изключително полезно въздействие върху имунната система, както при децата, така и при възрастните

  1. Диня     

диняДинята е един от най-могъщите източници на ликопен. Това определено прави летният плод един от най-желаните сред летните суперхрани, тъй като има свойствата да намаляват риска от рак и от сърдечно-съдови заболявания, от респираторни инфекции и стомашно-чревни проблеми. Освен това динята е изключително сочна и помага срещу дехидратация в горещите летни дни. Хидратираща и освежаваща, зрялата диня също съдържа силния антиоксидант – глутатион. Той засилва имунната система, за да се справи в борбата с инфекциите и се намира в червената част на динята, близо до кората.

  1. Пъпеш

пъпешВ Европа са познати над 500 сорта пъпеши, които варират на вкус от много сладки до почти беззахарни, от такива с много силен аромат до други с пълна липса на аромат. Пъпешите обаче са и много полезни за човешкия организъм, подобряват зрението и дейността на бъбреците и имунната система. Това се дължи на техния състав. Пъпешите съдържат средно 4,6-15,8% захари, 0,8-4,5% пектинови вещества, 2,6-6,7% целулоза и хемицелулоза, над 10 mg % витамин С, над 12 mg % каротин и минерални соли. Пъпешите са добър източник и на витамин B, калий, магнезий, желязо, калций и селен.

Пъпешът подхранва тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране води до стабилна имунна система. Така консумирането на пъпеши подобрява тонуса и дава енергия на организма.

За бременните жени е препоръчително да консумират пъпеши всеки ден. Сто и петдесет грама пъпеш задоволява нуждите на организма от фолиева киселина за целия ден, затова е подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни и хора с  различни хронични заболявания.

  1. Смокини

смокиниСмокинята е вкусен плод, съдържащ много полезни за имунната система съставки. Тя е богата на витамини С, В1, В6 и минерални вещества като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор.

Смокинята ни защитават при настинки и възпаления на дихателните пътища. Малките зрънца, с които е пълна, попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове, в резултат на което тези органи могат отново да функционират правилно. Това помага за поддържане колониите на полезните бактерии в червата, които участват в продуцирането на късоверижни мастни киселини (пропионова, маслена). Играят важна роля в поддържане на имунитета на организма и в потискане на патогенни бактерии в червата.

  1. Боровинки

боровинкиМалките плодчета с месеста консистенция и кисел вкус са използвани за храна от праисторически времена. А техните лечебни и имуностимулиращи свойства са известни още от античността. Голяма част от медицинските качества на черната боровинка се дължат на високото съдържание на флавоноиди в плодовете – антоцианидини, антоциани, които имат силни антиоксидантни свойства, както и микроелементи и витамини.

Някои от съставките на боровинките имат противовъзпалителни свойства и облекчават симптомите при възпаление на ставите и отделителната система, поддържат функциите на имунната система.

  1. Череши

черешиТези мънички и вкусни плодове с костилки съдържат високи нива на витамините А, С и Е, както и малки количества желязо, магнезий и калий, което ги прави незаменим помощник на имунната система през лятото. Освен това са важен източник на фибри и помагат на храносмилането.

Плодовете на черешата предотвратяват възпалителните процеси по чревните лигавици. Високото съдържание на витамин С влияе благотворно на имунната система, както и на умствената дейност. Апетитните червени зърна съдържат още фолиева киселина, която е необходима за нервите, мозъчната дейност, за кръвта, растежа.

 

  1. Праскови

прасковиЛeчeбнитe cвoйcтвa нa пpacĸoвaтa ca пoзнaти нa xopaтa oщe oт дpeвнocттa. Poдинaтa нa тoзи coчeн и вĸyceн плoд e Kитaй, ĸъдeтo e прасковата е била пoчитaна и oбoжecтвявaна. Зa дpeвнитe ĸитaйци пpacĸoвaтa e cимвoлизиpaлa дългoлeтиeтo, здpaвeтo и бeзcмъpтиeтo. Много от ценните вещества в плода се запазват при консервиране, сушене, печене. Bиcoĸoтo cъдъpжaниe нa витaмин C пpидaвa нa пpacĸoвaтa мoщнo aнтиoĸcидaнтнo дeйcтвиe. Ocвeн чe зaбaвят cтapeeнeтo, плoдoвeтe нeyтpaлизиpaт eфeĸтa нa cвoбoднитe paдиĸaли, c ĸoeтo пpeдпaзвaт opгaнизмa oт oбpaзyвaнe нa злoĸaчecтвeни зaбoлявaния.

Прасковите се препоръчват за подсилване на имунната система при малки деца, възрастни и дълго боледуващи хора.

 

  1. Грозде

гроздеГроздето е един от най-полезните и обичани плодове от малки и големи. Добрата новина е, че гроздовите зрънца са пълни с основни хранителни вещества и са с изключително благотворно въздействие върху имунната система.

Редовното хапване на грозде ще ви зареди със значително количество витамини А и С. Ще снабдите тялото и с разнообразни минерали – желязо, калий, калций, фосфор, цинк. В гроздето се съдържат още бета каротин, антиоксиданти, целулоза. Препоръчително е да консумирате гроздето с ципата и семената, защото от тях черпите фибри.

 

Вижте още:

7 храни, които сриват детския имунитет

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

Аз съм лоша майка и не храня детето си

С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка