5 чести зрителни нарушения в детска възраст

Когато са диагностицирани навреме, очните заболявания при децата са напълно лечими, твърди д-р Мюрювет Айтен Тюзюналп. Тя посочва 5-те най-често срещани офталмологични проблеми в детска възраст и възможностите за тяхното лечение:

1. Рефрактивни проблеми

Късогледство, далекогледство и астигматизъм се срещат както при възрастни, така и в детска възраст. При децата те се коригират основно с очила. Рамките на очилата са изключително важни в тази възрастова група, защото ако се чувстват неудобно с тях, децата могат да откажат лечението. Подходящи в детска възраст са очилата с меки или еластични рамки. След навлизането в пубертета, при 13-14-годишните, може да се използват и контактни лещи. След 18-годишна възраст, ако структурата на окото го позволява, може да се приложи и лазерна хирургия за коригиране на зрението.

2. Страбизъм (кривогледство)

Така се нарича липсата на синхрон в зрителните оси на двете очи. Това състояние може да бъде вродено или да се прояви по-късно вследствие от възпалително заболяване или травма като падане, операция и др. Лечението се назначава в зависимост от причината за кривогледството, а навременната реакция е ключова за успеха му. Когато страбизмът е следствие от рефрактивни дефекти, носенето на очила обикновено е достатъчно за коригирането му. Когато е налице и амблиопия (мързеливо око) закриване на окото може да спомогне за решаване на проблема. При някои пациенти се използва ортоптично лечение за подсилване на очните мускули и възстановяване на двуочното зрение. В част от случаите се налага хирургична намеса. Инжекции с ботокс се използват понякога, основно при възрастни със страбизъм, възникнал вследствие от парализа на очни нерви.


3. Амблиопия (мързеливо око)

Понякога едното или и двете очи виждат под капацитета си, без да е налице причина за това, като увреждане на окото или оптичния нерв. „Виждането“ е умение, което развиваме след раждането си и на което се учим едновременно с развитието на мозъка в детска възраст. Ако в този период възникне някакъв проблем, който намалява капацитета ни да виждаме, като например рефрактивен проблем  с различна степен за двете очи, то тогава по-добре виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. Най-често проблемът се решава със закриване на водещото око, за да се стимулира зрението на ленивото.  Ортоптично лечение също може да спомогне за това. По преценка на детски офталмолог може да се приложи Neurovision лечение, което се извършва с помощта на компютърно базирана програма.

4. Конюнктивит и запушване на слъзните канали

Могат да се наблюдават още в първите 15 дни от живота на новороденото. В такъв случай трябва да се оцени на кой ден след раждането са започнали симптомите, както и цветът и консистенцията на секретите. Лечението трябва да се провежда от детски офталмолог. Конюнктивит и сълзене, възникнали в първите 1 или 2 месеца след раждането, може и да не изискват лечение. При необходимост се изписват капки. Т. нар. „влажни очи“ след раждането могат да се дължат на стесняване или запушване на каналите, като при пълното им запушване може да се предизвика и конюнктивит. Почистване на очите, капки и масаж за отпушване на назолакрималните канали обикновено са достатъчни за справяне с проблема. Ако той е налице и след 1-годишна възраст, придружен от повтарящи се конюнктивити, се налага отпушване на канала с катетър.

5. Вродена катаракта

Характеризира се със загуба на прозрачност на роговицата на едното или и двете очи още от раждането. При бебета, родени с катаракта, едната роговица може да е различна на цвят (бяла) или да се наблюдава страбизъм (кривогледство). При съмнения за катаракта е наложителна консултация с детски офталмолог. Единственото възможно лечение в такъв случай е хирургично. От ключово значение са ранната диагноза и навременно лечение.

 

Вижте още:

Конюнктивит – симптоми и лечение

Развитие на зрението на бебето и детето

Признци, че детето ви може да има проблеми със зрението

Красотата на детските очи – невероятни снимки на деца от цял свят