Конюнктивит при децата – причини, симптоми и лечение

конюкнивит, roditel.bg

Конюнктивитът е често срещано заболяване при децата, изразяващо се във възпаление на конюнктивата – тънката прозрачна мембрана (лигавица), покриваща очната ябълка. Може да засегне едновременно и двете очи. Ако детето получи конюнктивит, консултацията с лекар е задължителна. Целта на лечението е да се намали възпалението и неприятните усещания в очите, както и да се излекува инфекцията.

Възможни причини за появата на конюнктивит

Ако е засегнато цялото око, причината вероятно е бактериална и вирусна инфекция (това е и най-честият случай). Заболяването е силно заразно и се налага старателно миене на ръцете, за да се предотврати разпространяването му.


Ако конюнктивитът рецидивира, трябва да се открие източникът на проблема. Това може да е чуждо тяло в окото, алергия или сенна хрема, непоносимост към млечни продукти или друг вид храна, както и хлорът в плувните басейни.

Хората с алергичен конюнктивит понякога развиват тежка форма на заболяването със зеленикава или жълта секреция, подуване на клепачите, лющене на кожата, промени в зрението и значителен дискомфорт. Това налага агресивно лечение, за да се предотврати увреждане на роговицата и по-нататъшно влошаване.

Симптоми на конюнктивита

  • Болка, раздразнение, усещане за „пясък“ в очите;
  • Склерата (бялото) на очите става розова или зачервена;
  • Подути клепачи;
  • Сълзене;
  • Рядка, водниста секреция;
  • Гъста, жълтеникава секреция, водеща до образуване на гурели и слепване на клепачите;
  • Трудно отваряне на очите сутрин;
  • Детето търка очите си;
  • Нарушения на зрението.

Какво е лечението при конюнктивит?

Не всяко очно зачервяване се дължи на конюнктивит. Много важно за правилното лечение е да се определи вярната причина за проблема – възможно е зачервяването да се дължи на вирусна, бактериална инфекция, на алергия или заразяване с хламидии. При появата на болка или нарушение на зрението задължително посетете лекар, тъй като това говори за по-сериозен проблем от конюнктивит.

В зависимост от причината за конюнктивита и остротата на възпалението очният лекар може да предпише антибиотични капки, мехлем, противоалергични капки за очи, както и антихистамини, ако възпалението се дължи на алергична реакция.

Във всички случаи е важно при появата на симптоми на конюнктивит, да се направи консултация с педиатъра на вашето дете или при специалист – детски офталмолог. 

Обикновено сухите очи са предразположени към конюнктивит. Ето защо, ако детето ви има такъв проблем, е възможно да му бъдат предписани изкуствени сълзи, които да овлажняват очите и да намаляват риска от възпаление.

Превенция за цялото семейство срещу конюнктивит

Както вирусният, така и бактериалният конюнктивит са силно заразни. Членовете на семейството трябва да използват отделни кърпи и често да мият ръцете си.

Децата с конюнктивит не бива да ходят на училище или детска градина.

Ако детето носи контактни лещи, грижете се изрично за чистотата им, за да избегнете ново раздразнение и инфекция. Нека лещите не се използват до излекуване на конюнктивита.

Билколечение при конюнктивит

Конюнктивитът може да е причинен от различни опасни състояния в зависимост от възрастта на детето и трябва да бъде диагностициран и лекуван от лекар.

Предложенията по-долу се отнасят до лека форма на конюнктивит с вирусен или алергичен произход!

Очанка

Тази билка се препоръчва само за локално приложение. Чиста марля или памук се потапя с настройка от очанка и се налага върху засегнатото око. Задължително е да се използва стерилна марля или памук при всяко нанасяне, както и по възможност нова настройка от билката, защото ако материалите са замърсени, може да се получи инфекция. Ако има влошаване на състоянието или липса на подобрение в течение на няколко дни, лечението трябва да се прекрати.

Невен

Цветовете на невена се прилагат локално по същия начин като очанката. Макар да са известни много малко противопоказания и странични ефекти, контактът с невена с очите може да предизвика по-силно раздразнение. Ако това се случи, терапията трябва да бъде преустановена веднага. Съществува известна опасност от алергична реакция – обикновено при хора, проявяващи алергия към други растения от сем. Сложноцветни.

Хомеопатия при конюнктивит

Преди началото на хомеопатичното лечение ще бъде много разумно диагнозата за конюнктивит да бъде потвърдена от лекар.

Ако се забелязва изразена склонност към повтарящи се умерени и тежки пристъпи на конюнктивит, трябва да се потърси квалифициран хомеопат.

Belladonna – Използва се при първите признаци на възпаление, затопляне и зачервяване. Лекарството е подходящо при бързо развиващи се, драматични симптоми. Болката е пулсираща, а засегнатото око е сухо и „горещо“. Усещанията се влошават при резки движения и ярка светлина.

Apis – Ако неприятните усещания от конюнктивита забележимо се влошават от топлина, както и при порозовяване, подпухване и оток около очите, добре е да се помисли за този хомеопатичен препарат. Той се използва при бързо развиващи се симптоми на алергичен конюнктивит, като е необходима консултация с лекар.

Pulsatilla – Препоръчва се при по-продължителни симптоми, особено ако са се развили като усложнение след настинка. Симптомите включват дразнещо усещане за ципа, покриваща засегнатото око или очи, което кара детето постоянно да ги търка. Възможно е наличието на гъста жълтеникаво-зеленикава секреция, водеща до гурели и „залепване“ на клепачите сутрин, както и склонност към хленч и плач заради дискомфорта.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена със съдействието на издателство „Кибеа“

Вижте още:

6 вида храни за здрави очи и силно зрение при децата

Развитие на зрението на бебето и детето

Болки в ушите и ушна инфекция при деца

5 чести зрителни нарушения в детска възраст